Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δημήρτης Χαμπίπης: Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα νομιμοποιεί τα μνημόνια….

Δημήρτης Χαμπίπης: Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα νομιμοποιεί τα μνημόνια….

Σε καθαρά πολιτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συζήτηση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 22 Μαρτίου επί του 2ου  θέματος εκτός ημερησίας συζήτησης με θέμα «Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 της Περιφέρειας Ηπείρου».

Η συζήτηση μετά την τοποθέτηση του Δημήτρη Χαμπίπη που την μετέτρεψε σε αντιπαράθεση για το μνημόνιο έγινε βαθιά πολιτική αφού πρόκειται όπως είπε για μια εκβιαστική προσπάθεια της Κυβέρνησης να εμπλέξει και την αυτοδιοίκηση στις καταστροφικές για την χώρα και τον λαό μας πολιτικές των μνημονίων.

Παραθέτουμε πιο κάτω την ομιλία του ανεξάρτητου Περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Χαμπίπη.

«Συνάδελφοι,

έχει δύο πτυχές η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Μπορούμε να το εκλάβουμε ως ένα καθαρά υπηρεσιακής διευθέτησης ζήτημα και έτσι να κατανοήσουμε την ανάγκη η περιφερειακή αρχή να πειθαρχήσει και να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2020 έως 2023.

Υπάρχει όντως ο κίνδυνος όπως μας δηλώνει ο Περιφερειάρχης να απενταχθεί  η Περιφέρεια από προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από την ΚΑΠ, το ΕΣΠΑ και τα διατομεακά Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όμως ας μην γελιόμαστε. Η με αρίθμ. πρωτ. 10394/4-4-2018  και η νεώτερη με αρίθμ. πρωτ. 18248/13-3-2019 εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών «περί καθορισμού των διαδικασιών κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εκβιαστική προσπάθεια της σημερινής Κυβέρνησης να εμπλακεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις δεσμεύσεις και την νομιμοποίηση στην πραγματικότητα του μνημονίου.  Με πιο απλά λόγια καλούμαστε σήμερα εδώ να συμπράξουμε και εμείς και να συνυπογράψουμε στην ουσία το τελευταίο μνημόνιο. Και επειδή δεν έχουμε ένα μνημόνιο αλλά τρία καλό θα ήταν να τοποθετηθούμε όλοι εδώ μέσα για να δούμε και το κατά πόσο ο κάθε ένας από εμάς αποδέχτηκε τις πλέον επαχθείς σε μια σκληρή και δύσκολη εποχή επιλογές που οπισθοδρόμησαν πολλές δεκαετίες την χώρα και τον λαό μας.

Εγώ προέρχομαι και ανήκω ακόμη σε έναν πολιτικό χώρο που επινόησε το πρώτο μνημόνιο ως έσχατη υπαρξιακή ανάγκη για την χώρα αλλά με τεράστιο πολιτικό κόστος.

Υπήρξα ένας από τους τελευταίους μοϊκανούς που άντεξα και παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ μετά το 1ο μνημόνιο, αλλά και που άσκησα σε αυτούς που υπέγραψαν τότε σκληρή κριτική γιατί πίστευα και πιστεύω ότι υπήρχε άλλος δρόμος και διαφορετική πολιτική αντιμετώπισης της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Η δημοσιονομική διαχείριση που σήμαινε λογιστικής μορφής διευθέτηση κωδικών με ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καταλήγουμε σε ρεαλιστικούς και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ήταν επιλογή καταδικασμένη εν τη γενέσει. Χωρίς παράλληλες συνδυαστικές πολιτικές για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως τον αναπροσδιορισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση που είχε ανάγκη η χώρα.

Είχα και έχω βαθιά κρίση συνείδησης και κρίνω ότι τα μνημόνια εκτός των άλλων δεινών ήταν η βασική αιτία που απαξιώθηκε η πολιτική και βρίσκουν ζωτικό χώρο οι ακραίοι που οσονούπω θα αποτελειώσουν την χώρα αν οι νεώτερες γενιές δεν φροντίσουν να την αποκαταστήσουν.

Αποτελεί λοιπόν μια εκβιαστική πρακτική της Κυβέρνησης να υποχρεωθούν οι φορείς της γενικής Κυβέρνησης σε κατάρτιση μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων προκειμένου να συμψηφιστούν οι πολιτικές ευθύνες και να συμπράξουν όλοι στις επιλογές.

Μνημόνιο όμως δεν ήταν ένα αγαπητοί συνάδελφοι. Μνημόνιο υιοθετήσατε σχεδόν όλοι αν εξαιρέσουμε κάποιους ελάχιστους κυρίως εξ ευωνύμων σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δεν ξέρω το κατά πόσον εσείς αισθανθήκατε την ίδια κρίση συνείδησης και κυρίως το κατά πόσον θα βάλετε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας να τα νομιμοποιήσετε.

Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι «για κάτσε ρε Χαμπίπη, έχει τελειώσει ο Γολγοθάς, βγήκαμε από το μνημόνιο, και μπαίνουμε σε ανοδική πορεία».

Το καίριο ερώτημα θα έλεγα είναι άλλο «αλήθεια πόσο καθαρή είναι αυτή η έξοδος και πως μπορεί να πορεύεται με το κεφάλι ψηλά αυτή η χώρα με προεξόφληση σκληρών πολιτικών λιτότητας μέχρι το 2022 σε πρώτη φάση και μέχρι το 2060 στην συνέχεια;»  Και πλέον χωρίς τις δεσμεύσεις του μνημονίου αλλά την διαρκή επιτήρηση των γερακιών των Ευρωπαϊκών θεσμών;

Επειδή λοιπόν ουδόλως επιθυμώ να νομιμοποιήσω τις πλέον καταστροφικές για την χώρα και τον λαό μας επιλογές καταψηφίζω το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2020-2023 της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σας ευχαριστώ»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments