Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δημος Ζαγορίου : «Όχι» στη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ – Τηλεοπτική κάλυψη και Κτηματολόγιο

Δημος Ζαγορίου : «Όχι» στη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ – Τηλεοπτική κάλυψη και Κτηματολόγιο

Ως προς την αναγκαστική μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προβλέπει η από 24/1/2019 απόφαση (σ.σ. μετατέθηκε για τον Ιούνιο η εφαρμογή της) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, το Δημοτικό Συμβούλιο κινήθηκε στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ αποφασίζοντας, κατά πλειοψηφία (μια αρνητική ψήφος και ένα «παρών»), να συνηγορήσει στην κατάθεση από την ΚΕΔΕ αίτησης ακύρωσης της απόφασης και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην εφαρμοστεί. Η απόφαση καταργεί στην ουσία την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και προβλέπει ότι εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα  ημερών από τη δημοσίευση της είναι υποχρεωτικό το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Δήμος Ζαγορίου έχει ανοίξει στο παρελθόν λογαριασμό στην ΤτΕ, χωρίς να τον έχει χρησιμοποιήσει, εξυπηρετείται από ιδιωτική τράπεζα και όπως σημείωσε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, η χρηματοδότηση (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ θα γίνεται, εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση, μέσω της ΤτΕ γεγονός που θα προσθέσει γραφειοκρατία στην λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη πριν την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ  με τους αρμόδιους υπουργούς και προβλέπει ότι η ισχύς της απόφασης μετατίθεται για τον Ιούνιο 2019, δηλαδή μετά τις εκλογές και έχει την αξία της αφού θα συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της  ΚΕΔΕ, για μη εφαρμογή της.

   

Τηλεοπτική κάλυψη και Κτηματολόγιο

Από τα προ ημερησίας διάταξης θέματα ξεχωρίζει η ενημέρωση του Δημάρχου για το πρόβλημα με την ΕΡΤ  στο Ανατολικό Ζαγόρι και την ενεργοποίηση των αρμοδίων μετά την δημοσιοποίησή του, αλλά και για την υποβολή αιτήσεων (μέχρι 19 Μαρτίου μέσω των ΚΕΠ) από τους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους 32 οικισμών του Ζαγορίου που ανήκουν στις λεγόμενες «λευκές περιοχές», ώστε να τύχουν της επιδότησης για προμήθεια εξοπλισμού και να επιλέξουν πάροχο για να λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα. Επίσης, η ενημέρωση για το Κτηματολόγιο σε ότι αφορά την πολύ πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων (λήγει στις 12 Μαρτίου), ενώ στηλιτεύτηκε η λειτουργία μόνο μια μέρα (από τέσσερις αρχικά και δυο στην πορεία) την εβδομάδα του γραφείου της αναδόχου εταιρείας στους Κήπους και μια στους Μηλιωτάδες, όπου επίσης δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες. Αιτήσεις γίνονται όλη την εβδομάδα στο Γραφείο Κτηματογράφησης στα Γιάννινα και ηλεκτρονικά. Σε ότι αφορά τα ακίνητα του Δήμου και με αφορμή σχετικό ερώτημα ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι προχωρά η συγκέντρωση των στοιχείων και πριν γίνει η υποβολή θα ζητηθεί και η συνδρομή των προέδρων και τοπικών εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων για να μην υπάρξει καμιά παράλειψη.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments