Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων… 98, 7 … Αυτή την Κυριακή – στις 03/07 – λίγο μετά τη μία, ελάτε να ανταμώσουμε γύρω από τη… «Μουσική Κερασιά» με δημοτικά τραγούδια και σκοπούς, με την Εβίτα Θεοχάρη

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων… 98, 7 … Αυτή την Κυριακή – στις 03/07 – λίγο μετά τη μία, ελάτε να ανταμώσουμε γύρω από τη… «Μουσική Κερασιά» με δημοτικά τραγούδια και σκοπούς, με την Εβίτα Θεοχάρη

13483264_1151067268247951_7083164965725251113_oPSE_Hpeirotiko_Panigyri_09-07-2016Από: Εβίτα Θεοχάρη – Κάθε Κυριακή μεσημέρι, μία με δύο, σας καλωσορίζω στο γνωστό μας αντάμωμα… γύρω από τη «Μουσική Κερασιά». Στο χοροστάσι της καρδιάς μας όλοι μαζί, παρέα ταξιδεύουμε στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής παράδοσης

Τραγούδια και σκοποί της δημοτικής ποίησης σας κρατούν συντροφιά…

Πλούσια η μουσικοχορευτική παράδοση στις διάφορες περιοχές της χώρας μας, τα ήθη και τα έθιμα, για τα οποία γίνεται κάθε Κυριακή λόγος, συχνά και με τη βοήθεια των εκλεκτών προσκεκλημένων μας!

Συντονιστείτε, λοιπόν, …κάθε Κυριακή στη μία το μεσημέρι…

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων…

– 98 και 7 – 

Μας ακούτε και μέσω της ιστοσελίδας: www.dimotikoradiofono.gr.

«Το μαντήλι οπού κεντούσες, έπεσε μες το γιαλό Βιργινούδα μ’, κόντεψα για να πνιγώ… κάν’ τα τα μαλλιά σου σκάλα, κάν’ τα σκάλες να ανεβώ… να φιλήσω την ελιά σου και τον άσπρο σου λαιμό… έχει ο γιαλός φουρτούνα κι η αγάπη έχει καημό…». Το δημοτικό τραγούδι είναι η ποιητική και μουσική έκφραση της λαϊκής ψυχής των Ελλήνων διαμέσου των αιώνων. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, ζυμώθηκε με τη νεότερη ελληνική ιστορία, με βασικό σταθμό την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του ‘ 21. Αποτέλεσε ένα πολύτιμο συστατικό, κρατώντας ζωντανή την εθνική μνήμη και αναλλοίωτη την εθνική συνείδηση. Μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά και διατηρείτε μέχρι σήμερα. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, μέσα σε κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής κρίσης, η παράδοση αποτελεί το συνδετικό κρίκο. Ενώνει το λαό, τον συσπειρώνει, του δίνει δύναμη και συνάμα τον ψυχαγωγεί… όλοι παραμερίζουν για λίγο τα προβλήματά τους και ανταμώνουν στον κύκλο του χορού!

Αυτή την Κυριακή, λοιπόν,  – 03 Ιουλίου   η «Μουσική Κερασιά» θα σας παρουσιάσει, με τη βοήθεια των εκλεκτών προσκεκλημένων, δύο αξιόλογες εκδηλώσεις, που προβάλλουν τη μουσική και όχι μόνο παράδοση. Παράλληλα με το άκουσμα δημοτικών τραγουδιών και τους σκοπών από διάφορες περιοχές, στο πρώτο ημίωρο ο πρόεδρος της Αδελφότητας του Μεγάλου Περιστερίου «Λάκμος», κύριος Κώστας Γκούμας και ο χοροδιδάσκαλός του τμήματος των Εμφανίσεων, κύριος Χρήστος Παπακώστας, θα μας παρουσιάσουν την ετήσια μουσικοχορευτική τους παράσταση «Χορογραφές», που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, Κυριακή – 03 Ιουλίου – στις 8 το βράδυ στα Ιωάννινα, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ στο δεύτερο ημίωρο της εκπομπής, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κύριος Κώστας Κωνής, παρουσιάζει το μεγάλο πανηπειρωτικό πανηγύρι τους για το 2016, που λάβει χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, το Σάββατο – 09 Ιουλίου.

«Μία παράσταση αποτελεί ένα λιθαράκι σε αυτό που προσπαθούν όλοι οι σύλλογοι να αναπαράξουν, δηλαδή να διασώσουν τη μουσικοχορευτική μας παράδοση και να τη διαδόσουν στις νέες γενιές, που αποτελεί το κύριο μέλημα όλων…», τονίζει ο κύριος Κώστας Γκούμας.

«Χορογραφές” ο τίτλος (της παράστασης), είναι ένα λογοπαίγνιο και με όμικρον και με ωμέγα… Αυτό που φιλοδοξεί (η παράσταση) είναι να αναδείξει τη σχέση μεταξύ του χορού και του χώρου, δηλαδή του τόπου και σε ένα δεύτερο επίπεδο και τη σχέση χορού και τόπου και με μορφές λαϊκής λογοτεχνίας και όχι μόνο, όπως είναι το παραμύθι, η λαϊκή ποίηση… και οι δυο πυλώνες που στηρίζεται είναι οι βασικές λαϊκές τελετουργίες, όπως είναι το πανηγύρι και ο γάμος.», αναφέρει ο κύριος Χρήστος Παπακώστας.

«Το μεγάλο Πανηπειρωτικό Πανηγύρι το κάνουμε κάθε χρόνο, περίπου την ίδια εποχή. Είναι μία εκδήλωση που κλείνει το έτος των πολιτιστικών δράσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. {…} Το Πανηπειρωτικό Πανηγύρι είναι ένα πάντρεμα ήχου και χορού. Θα παρελάσουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες.», μας λέει ο κύριος Κώστας Κωνής και συνεχίζει: «Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών. Φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια δράσης. Ιδρύθηκε το 1937 και στην τάξη της έχει Συλλόγους, Αδελφότητες, Ομοσπονδίες και βέβαια είναι φορέας ο οποίος έχει μέλη νομικά πρόσωπα. Εκπροσωπεί πάνω από 600 σωματεία. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των φορέων της Αποδημίας, 120 Συλλόγων Ηπειρωτών όπου γης.».

Συντονιστείτε, λοιπόν, … Κυριακή 26 Ιουνίου, στη μία το μεσημέρι…

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων…

– 98 και 7 – 

Για να μαθαίνετε όλα τα νέα της εκπομπής – αφιερώματα, συνεντεύξεις – , τα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια – … για να διαβάζετε άρθρα αναφορικά με την μουσική μας παράδοση και όχι μόνο και φυσικά… για να ακούτε πολύ Ελληνική Δημοτική Μουσική… κάντε Like στη σελίδα της εκπομπής στο facebook: Μουσική Κερασιά!

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας, στείλετε το γραπτό σας μήνυμα στη σελίδα της εκπομπής στο facebook με τα σχόλια και τις προτάσεις για την εκπομπή! Διαβάζω όλα τα μηνύματα και ευχαριστώ για τα πολύ καλά σας λόγια!

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments