Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Διάλεξη «Κεντήματα από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Διάλεξη «Κεντήματα από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την περιοδική έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.», οργανώνει τη Δευτέρα 20 Μαΐου (ώρα 19:00), διάλεξη της βυζαντινολόγου-ιστορικού τέχνης και διδάκτορος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης κ. Έλενας Παπασταύρου, με τίτλο «Κεντήματα από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί σε εκκλησιαστικά κεντήματα που δημιουργήθηκαν στους κόλπους της Ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19ο αιώνα. Παράλληλα, θα εξετάσει την καλλιτεχνική παράδοσή τους από τη βυζαντινή τέχνη, τα εικονογραφικά και τεχνοτροπικά ρεύματα στα οποία εντάσσονται οι παραστάσεις του διακόσμου τους, καθώς και την τεχνική τους. Τέλος, θα διερευνήσει τη λειτουργία των εργαστηρίων κεντητικής, τη δράση των κεντητριών και τη θέση τους στην κοινωνία.

Μετά τη διάλεξη η κ. Παπασταύρου θα ξεναγήσει το κοινό στην περιοδική έκθεση της οποίας είχε την επιστημονική επιμέλεια.

Η έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.», που συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το ΠΙΟΠ, θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πρόσβαση και από τη Νότια Πύλη του Ιτς Καλέ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο τηλ: 2651064065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments