Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Διεκόπη για τις 24 Απριλίου η δίκη της Proton Bank

Διεκόπη για τις 24 Απριλίου η δίκη της Proton Bank

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 42 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

lavrentiadisA

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες διακόπηκε η δίκη για το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank, ύψους 701 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ενός από τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά σκάνδαλα επρόκειτο να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, αλλά τελικά διακόπηκε για σήμερα, Παρασκευή. Και σήμερα όμως η δίκη διακόπηκε εκ νέου αφού πρώτα προηγήθηκε μάχη των συνηγόρων υπεράσπισης με την έδρα, με σαφή την πρόθεση της τελευταίας να προχωρήσει τη διαδικασία.

«Βράζει η χώρα από δίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανάσιος Βαρλάμης, συνήγορος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για να υπογραμμίσει το κώλυμα πολλών εκ των συνηγόρων να δώσουν το «παρών» σήμερα, αλλά και την ιδιαιτερότητα της τρέχουσας περιόδου.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να διοριστούν δικηγόροι ad hoc, στη θέση όλων όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση. Η πρότασή της προσέκρουσε στην αντίδραση των δικηγόρων, που έκαναν λόγο ακόμη και για καταπάτηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Τον λόγο πήρε επίσης ο κ. Βασίλης Αλεξανδρής, με την ιδιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για να ζητήσει διακοπή της δίκης και να επισημάνει ότι «αν αγνοηθεί το κώλυμα των συναδέλφων, θα προτείνω την ομαδική αποχώρηση των συνηγόρων των κατηγορουμένων».

Τα προβλήματα επεκτείνονταν εξάλλου στην απουσία συνηγόρων για δυο εκ των κατηγορουμένων, τους Χριστοδούλου και Γραβάνη.

Στην υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 42 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου, ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας και προφυλακισμένος για την υπόθεση Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λαυρεντιάδης που ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank, φέρεται να έδινε δάνεια τα οποία κατέληγαν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο επιχειρηματίας αμφισβητεί τα ποσά των αποκαλούμενων επισφαλών δανείων και επομένως της πραγματικής ζημιάς και επισημαίνει πως κάποια από αυτά εκταμιεύτηκαν, ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν μέτοχος. Επίσης, υποστηρίζει πως μεγάλο μέρος των δανείων για τα οποία καλείται να λογοδοτήσει μεταφέρθηκε στην «καλή PROTON BANK» και εξυπηρετείται κανονικά και τονίζει πως έχει επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα και έχει δηλώσει πρόθεση να επιστρέψει και άλλα.

Ο επιχειρηματίας που είναι και βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Banκ έχει αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησής με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μεταξύ αυτών να μην απομακρύνεται από το σπίτι του και να διανυκτερεύει πάντα σε αυτό, ενώ έχει αποφυλακιστεί και για άλλη υπόθεση που αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (και είναι σε εκκρεμότητα στη δικαιοσύνη) με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα.

Έτσι, οι κατηγορούμενοι, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική Δικαιοσύνη κατά περίσταση για τις αξιόποινες πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της απάτης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλα, είναι μεταξύ άλλων οι: Τρύφωνας Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου.

Βέβαια, από την ακροαματική διαδικασία θα απουσιάζουν ο πρώην εκδότης Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του Γιώργος, οι οποίοι εξακολουθούν να καταζητούνται από τις αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι από την ημέρα που ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση, με εισαγγελέα τον Γ. Δραγάτση, έως σήμερα έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια, κατά τα οποία 48 κατηγορούμενοι παρήλασαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

3

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments