Σάββατο , 9 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δράσεις συνολικής προστασίας της Παμβώτιδας από τη Δημοτική Αρχή

Δράσεις συνολικής προστασίας της Παμβώτιδας από τη Δημοτική Αρχή

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Ένα ακόμα σημαντικό έργο όχι μόνο για το Δήμο Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ, αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο και ειδικά για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας γίνεται πραγματικότητα μετά την ένταξη του στο πρόγραμμα Φιλόδημος με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για το έργο της ΔΕΥΑΙ με τίτλο «Βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας».

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας, δήλωσε:

«Πριν μερικές μέρες με δηλώσεις μου τόνισα ότι για τη σημερινή Δημοτική Αρχή η λίμνη και η προστασία της αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Μίλησα ακόμη και για μια συνολική περιβαλλοντική ευαισθησία που μας διακατέχει

Σήμερα διαπιστώνετε ότι δεν μένουμε στα λόγια και στις ευχές.

Αντίθετα, έχουμε εκπονήσει ένα πολύ σοβαρό σχέδιο με παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος και γενικότερα του περιβάλλοντος περιμετρικά της λίμνης και σε όλο το λεκανοπέδιο.

Δράσεις κι έργα συμπληρωματικά το ένα με το άλλο που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τη λίμνη μας με κορωνίδα φυσικά το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ στο οποίο εντάσσεται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού και καινούργια δίκτυα αποχέτευσης.

Με σωστό προγραμματισμό και με βάση τον σχεδιασμό μας κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δημότες των Ιωαννίνων για ποιοτικά έργα ουσίας που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά όλων μας και προστατεύουν το περιβάλλον».

Ο κ. Μπέγκας, ευχαρίστησε το νέο υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για την άψογη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και από το νέο του θεσμικό ρόλο, καθώς και όλους τους συνεργάτες, πολιτικούς και υπηρεσιακούς, που εργάστηκαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, από τη μεριά του μίλησε για ένα αποτέλεσμα συστηματικής και ομαδικής προσπάθειας που δημιουργεί, μαζί και με άλλα έργα της ΔΕΥΑΙ, ένα σύνολο δράσεων 50 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει για την περιοχή τα τελευταία πολλά χρόνια.

«Μιλάμε για τη σταδιακή υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, την χρηματοδότηση έργων στη βάση ώριμων μελετών κι όλα αυτά στο πλαίσιο της πιο σημαντικής προσπάθειας που έχει γίνει πότε από Δημοτική Αρχή για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας για να καταλήξει ανακοινώνοντας την υποβολή μιας ακόμη πρότασης προς χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ για συνδέσεις στις περιοχές Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, υπογράμμισε την μεθοδική δουλειά που γίνεται από την Επιχείρηση στην κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση δίνοντας λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι του έργου.

Όπως εξήγησε, η παρέμβαση αφορά στην κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων καθώς και στην Τ.Κ. Αμφιθέας του Δήμου Ιωαννιτών.

Στους παραπάνω οικισμούς, προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα.

Ο πληθυσμός σχεδιασμού για το παρών έργο είναι ίσος με 2.742 κάτοικους.

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 2 αντλιοστάσια ακαθάρτων και το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 12,53 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 2,77 Km.

Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 670 ιδιωτικών συνδέσεων.

Αυτό που έχει όμως ξεχωριστή σημασία είναι το γεγονός πως το ποσό των 1,2 εκ. ευρώ από τα συνολικά 5 που εγκρίθηκαν θα κατευθυνθούν για παρεμβάσεις στον υφιστάμενο βιολογικό καθαρισμό οι οποίες προβλεπόταν να επιβαρύνουν την ίδια τη ΔΕΥΑΙ, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της.

Οι απαιτούμενες επεμβάσεις έχουν προσδιορισθεί μετά από λεπτομερή έλεγχό της εγκατάστασης που έγινε το 2002, (ο οποίος επικαιροποιήθηκε στο πλαίσιο της παρούσας ) και περιλαμβάνει:

  1. Επεμβάσεις επί της υφιστάμενης μονάδας εξάμμωσης
  2. Επεμβάσεις επί της μονάδας αναερόβιας χώνευσης
  3. Επεμβάσεις επί των αεροφυλακίων της εγκατάστασης
  4. Επεμβάσεις επί του δικτύου πυρόσβεσης – πυρανίχνευσης
  5. Εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας της εγκατάστασης
  6. Αντικεραυνική προστασία
  7. Έργα βελτίωσης – αναβάθμισής υφιστάμενου εξοπλισμού

 

Με δηλώσεις τους τέλους οι πρόεδροι της Τ.Κ. Αμφιθέας, Γιάννης Θάνος, και της Δ.Ε. Μαρμάρων, Κώστας Οικονόμου, χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό το έργο για τις περιοχές τους, ένα έργο που όπως είπαν περίμεναν για πολλά χρόνια φτάνοντας στο σημείο να μην ελπίζουν πια για την υλοποίησή του, κάτι που όμως έκανε πράξη η σημερινή Δημοτική Αρχή.

 

Στην αφετηρία και νέο έργο

Στη διάρκεια των δηλώσεων για την χρηματοδότηση του έργου της ΔΕΥΑΙ από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι σήμερα υπέγραψε και τη διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 19.5 εκ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων που αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ.

Μάλιστα η προθεσμία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 18η Οκτωβρίου ενώ στις 25 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές και θα προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος.

«Η Δημοτική Αρχή βαδίζει με μια μεγάλη δυναμική, υλοποιεί από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που έχει δει ο Δήμος Ιωαννιτών και δε σταματά. Αντίθετα συνεχίζει στην κατεύθυνση που χάραξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου και που δεν είναι άλλη από την παραγωγή ποιοτικού έργου προς όφελος όλων των πολιτών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

 

 

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments