Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Δ. Κατηρτσίδης: «Κινηθήκαμε με τρόπο που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία»

Δ. Κατηρτσίδης: «Κινηθήκαμε με τρόπο που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία»

anosi-texniki-etairia-xyta-ioannina2

Δ. Κατηρτσίδης: «Κινηθήκαμε με τρόπο που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία»

 

«Κινηθήκαμε – όπως είχαμε υποχρέωση- με τρόπο που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Δεν ήταν δυνατόν να αφήσουμε τέσσερις μέρες τα Γιάννενα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών και με συνθήκες καύσωνα», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του στο θέμα που ανέκυψε, το Σάββατο το βράδυ, με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και τις αλληλομηνύσεις με τον υπεύθυνο λειτουργίας του.

Εξιστορώντας τα γεγονότα ο κ. Κατηρτζίδης έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από την προϊσταμένη του τμήματος καθαριότητας του Δήμου, για το ότι  της τηλεφώνησε ο υπεύθυνος διαχείρισης του ΧΥΤΑ και της γνωστοποίησε πως ήταν το τελευταίο βράδυ που ο ΧΥΤΑ θα παρέμενε ανοιχτός. «Αυτό σήμαινε για μας πως δεν θα μπορούσε να γίνει η αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη των Ιωαννίνων, που γίνεται κυρίως τις βραδινές ώρες», είπε ο Αντιδήμαρχος.

Εξήγησε πως επικοινώνησε αμέσως με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που έχει την αρμοδιότητα για το ΧΥΤΑ, καθώς και με τον υπεύθυνο λειτουργίας του και διαπίστωσε πως υπήρχε διένεξη των δύο πλευρών, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Ο κ. Κατηρτσίδης συνέχισε λέγοντας πως «ο υπεύθυνος του ΧΥΤΑ μας έθετε χρονικό όριο πιθανής επαναλειτουργίας την Τρίτη και είναι προφανές ότι δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα σκουπίδια αμάζευτα στην πόλη για τέσσερις μέρες τουλάχιστον. Όταν το απόγευμα του Σαββάτου οριστικοποιήθηκε ότι δεν θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή το Δήμαρχο Ιωαννιτών, την Εισαγγελία και την Αστυνομία, εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αποκομιδή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ ο κ. Κατηρτσίδης απάντησε ότι «έπρεπε να ενημερωθεί όχι μόνο ο Δήμος Ιωαννιτών, αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι. Μπορεί το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο στα Γιάννενα λόγο του όγκου των απορριμμάτων, αλλά πρόβλημα έχουν κι όλοι οι Δήμοι αν δεν λειτουργεί ο ΧΥΤΑ».

Ο ΧΥΤΑ σήμερα λειτουργεί κανονικά με την παρέμβαση και του Περιφερειάρχη και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας η κατάσταση σε ότι αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων ομαλοποιείται.

Από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων αναγνωρίζεται πως υπάρχουν νόμιμες οικονομικές απαιτήσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον ανάδοχο του ΧΥΤΑ, σχολιάζεται όμως πως ήταν λάθος ο χρόνος που επέλεξε για να προχωρήσει στο κλείσιμο του, καθώς γίνονται προσπάθειες για να επιλυθεί η οικονομική εμπλοκή.

Στις  προσπάθειες αυτές συμβάλει και ο Δήμος Ιωαννιτών, παρ’ ότι δεν έχει την άμεση αρμοδιότητα και παρ’ ότι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments