Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δ.Χαμπίπης(ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ)–Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας

Δ.Χαμπίπης(ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ)–Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας

XAMPIMPHSΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Στη  συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Παρασκευή το απόγευμα για την έγκριση της υποβολής πρότασης για ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 του έργου «Δικτύωση και προβολή του τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου 2017-2020», από την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ειδικός αγορητής ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Χαμπίπης, ο οποίος  ανέδειξε την σημαντικότητα του τουρισμού για την οικονομία της Ηπείρου και μια σειρά από λόγους που παρά τις επιφυλάξεις ψήφισε την έγκριση της πρότασης.

 

Παραθέτουμε  την ομιλία του.  

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έχουμε πει κατ’ επανάληψη σε αυτήν την αίθουσα ότι ο τουρισμός αποτελεί μείζονος σημασίας θεματικό πεδίο πολιτικής και ότι κάτω από μια καλά σχεδιασμένη στόχευση το τουριστικό προϊόν μπορεί να αποτελέσει τον έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες (ο άλλος είναι ο πρωτογενής τομέας) που θα συμβάλλει στην ανάταξη της οικονομίας της Ηπείρου με σημαντικές προστιθέμενες αξίες για την εθνική οικονομία.

Στην τελευταία ειδική συνεδρίαση του ΠΣ αναγνωρίσαμε ότι κάτι κινείται γύρω από τον τρόπο που χειρίζεται και παρεμβαίνει η Περιφέρεια στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση του εναλλασσόμενου φυσικού κάλους, των πολιτιστικών εκθεμάτων και του εναλλακτικού λεγόμενου τουρισμού και δηλώσαμε ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα είχαμε πρόβλημα να ψηφίσουμε και τον προγραμματισμό και τις δράσεις και τα πεπραγμένα.

Όλοι γνωρίζουμε από τα προσωπικά μας βιώματα στον κοινωνικό μας περίγυρο το πόσο σημαντική είναι η ώθηση από την ύπαρξη τουριστικών ρευμάτων και ιδιαίτερα σε χειμαζόμενες από την οικονομική δυσπραγία περιοχές όπως είναι οι ορεινές. Θα σας πω κάτι που βίωσα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο χωριό μου τον Καταρράκτη όπου στο παρελθόν την εποχή δηλ. της επίπλαστης ευμάρειας υπήρξε μια υπερβολική στροφή σε τουριστικές επενδύσεις (3 ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ μπάρ κλπ). Και τα οποία βέβαια σήμερα βρίσκονται σε διαρκή οικονομικό μαρασμό. Το Σαββατοκύριακο λοιπόν βρέθηκαν εκεί γύρω στα 50 άτομα, νέα παιδιά που ασκούν το σπορ της αναρρίχησης σε βουνοπλαγιές και σε χαράδρες, τα εξτρειμ λεγόμενα σπορ.

Η παρουσία τους εκεί τόνωσε την οικονομική δραστηριότητα μιας σειράς επαγγελματιών, ήταν μια ένεση ηθικού και αισιοδοξίας και ήταν το κύριο θέμα συζήτησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 

Εμείς χαιρόμαστε να βλέπουμε μια διαρκή αυξητική τάση στις αεροπορικές αφίξεις του αεροδρομίου εδώ στα Ιωάννινα και στο Άκτιο, πληρότητα στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας και καθημερινές επισκέψεις σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ηπείρου.

Και επιδοκιμάζουμε όταν διαπιστώνουμε ότι σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά μια καλά σχεδιασμένη παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Απλά θέλουμε να έχουμε διαρκή ενημέρωση για τον πολιτικό  σχεδιασμό, τον προγραμματισμό των δράσεων γύρω από τον τουρισμό για να έχουμε την δυνατότητα να παρεμβαίνουμε για θέματα διαφάνειας, κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής ανταπόδοσης.

Θέλουμε τα χρήματα που θα διατεθούν στις συγκεκριμένες δράσεις να είναι ανταποδοτικά στην κοινωνία και στην αποτίμηση της σχέσης κόστους/οφέλους να είναι πολλαπλάσιο το κοινωνικό όφελος.

Είναι πολλά τα 1.500.00 ευρώ για την σημερινή συγκυρία και εμείς θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε την διαδικασία, τους όρους της διακήρυξης και τον τρόπο που θα διατεθούν ώστε και το τελευταίο ευρώ να πιάσει τόπο.

Τα 1.500.000 ευρώ τα έχει απόλυτη ανάγκη πέραν του τουρισμού και η οικονομία της Ηπείρου συνολικά γιατί σε κάθε περίπτωση θα δώσουν ώθηση και δυναμική στα τουριστικά επαγγέλματα και στις συναφείς με αυτά δραστηριότητες.

Εμείς δεν ήμαστε εδώ για να μιζεριάζουμε και δεν μηδενίζουμε κάθε προσπάθεια γιατί θέλουμε να ασκούμε δημιουργική αντιπολιτευτική κριτική.

 

Παρά τις επιφυλάξεις μας εμείς ψηφίζουμε θετικά για την προώθηση και υποβολή της πρότασης για ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 του έργου «Δικτύωση και προβολή του τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου 2017-2020».

 

Σας ευχαριστώ…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments