Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Μαΐου στην Γκαλερί «Τεχνοχώρος» η έκθεση «…μικρή αναδρομή» του ζωγράφου Βασίλη Βαφειάδη.

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Μαΐου στην Γκαλερί «Τεχνοχώρος» η έκθεση «…μικρή αναδρομή» του ζωγράφου Βασίλη Βαφειάδη.

EPI SKINIS-5Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, στις 8:00 το βράδυ, στην Γκαλερί «Τεχνοχώρος» (Ζυγομάλλη 16, Ιωάννινα), η έκθεση «…μικρή αναδρομή» του ζωγράφου Βασίλη Βαφειάδη.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στην έκθεσή του στον «Τεχνοχώρο» αναφέρει:

Η Ζωγραφική αποτέλεσε για μένα, ήδη από τη δεκαετία του 70, ένα πεδίο άσκησης, όπου η ανάγκη ελευθερίας στην έκφραση αντιμάχονταν τους κάθε μορφής καταναγκασμούς που κυριαρχούσαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στη προσωπική και κοινωνική μας ζωή.

Στην Τέχνη κάθε φορά που κατακτάς κάτι και αυτό καθιερώνεται ως κανόνας, κινδυνεύεις επίσης να το υποστείς ως καταναγκασμό αφού μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα ακαδημαϊκής σπουδής και ρεαλιστικής απεικόνισης, πέρασε σταδιακά σε πιο αφαιρετικές καταστάσεις.

….η “μικρή αναδρομή”, είναι μια απόπειρα επιστροφής, αλλά και αναδιατύπωσης μέσα από μια νέα ματιά, δύο προηγούμενων ενοτήτων της δουλειάς μου.

Βιώνω τη ζωγραφική ως περιπέτεια και αφήνομαι στο ένστικτο και στη διάθεσή μου απολαμβάνοντας τη διαδρομή. Αυτή η ανάγκη ίσως δεν κρύβει κάποιο μεγαλοφυές σχέδιο, αλλά περιέχει την πρόθεση ενός δημιουργικού παιγνιδιού, που αρκετές φορές  με ικανοποιεί και με ανταμείβει.

Η σειρά “με αφορμή τη Σαντορίνη” ξεκίνησε από το ενδιαφέρον μου για τη γεωλογική πλοκή που παρουσιάζει το νησί. Στη συνέχεια αυτονομήθηκε για να εξελιχθεί σε αφηρημένη θεματικά ενότητα, με μικτή τεχνική.

Η δεύτερη ενότητα “επί σκηνής”, αποτελεί αφορμή για σκηνοθετημένες εικόνες και μορφές, που υποδηλώνουν κυρίως την παρουσία της ανθρώπινης φιγούρας σε ένα υποθετικό σκηνικό χώρο.

Κατά τα άλλα, είπαμε ότι τα έργα μου δημιουργούνται έτσι απλά….ως αυθόρμητες αποτυπώσεις! …. Β.Β.

Ο «Τεχνοχώρος» θα φιλοξενεί τα έργα του καλλιτέχνη μέχρι 6 Ιουνίου.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 9.30-14.30  Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.30-14.30 και 17.30-21.30.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Βασίλης Βαφειάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953.Ζει και εργάζεται στις Σέρρες.

-Από το 1974 μέχρι το 1979 διέμεινε στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσοντας τις εικαστικές του αναζητήσεις μέσα από το πρώτο του εργαστήρι στην οδό Νικηφόρου Φωκά.

-Το 1979 επιστρέφει στις Σέρρες ενώ ήδη έχει αναπτύξει συνεργασίες με γνωστές Γκαλερί της Θεσσαλονίκης και αργότερα των Αθηνών. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιεί ατομικές εκθέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας ενώ συμμετέχει και σε ομαδικές (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Σόφια).

-Το 1987 δημιουργεί στις Σέρρες τον εικαστικό χώρο «ΑΡΜΟΣ» όπου μέχρι σήμερα οργανώνονται πολλές σημαντικές εικαστικές εκδηλώσεις Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Φωτογραφίας  κ. ά.  με συμμετοχή  αξιόλογων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

-Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργάζεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι υπεύθυνος πολιτιστικών προγραμμάτων της Π.Ε. Σερρών.

– Το διάστημα 1993 – 1994  άσκησε τα καθήκοντα του Διευθυντή στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΚΑ) Σερρών, ενώ από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε Διευθυντής της Νομαρχιακής Επιχείρησης Πολιτισμού Σερρών (ΝΕΠΟΣ) και από το 2007 έως το 2010 Διευθυντής Πολιτισμού-Τουρισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών.

– Ως μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) συμμετείχε στις εκθέσεις :

  • Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Θεσ/νίκη 2003 & 2006).
  • Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2004 Λιμάνι Θεσ/νίκης).
  • Πινακοθήκη Ιωαννίνων (2005).
  • Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας Αθήνα (2006)
  • Γκαλερί,«Τεχνοχώρος» Ιωαννίνων(2009)

– Έργα του από τις ενότητες  «Υγρά Τοπία » , « Σαντορίνη »  και  « επί σκηνής »  παρουσίασε σε ατομικές εκθέσεις του στους χώρους :

  • «Μύλος» (Δράμα  1994)
  • «Αίθουσα ΔΕΠΚΟΤΑ» (Δράμα  1997)
  • «Εργαστήρι Τέχνης» (Καβάλα  2000)
  • «Ιχνήλατον» (Θεσ/νίκη  2000)
  • «Τέχνης Χώρος» (Λάρισα  2001)
  • «Ιχνήλατον» (Αθήνα  2001 & 2009)
  • Αίθουσα «Ελευθερία»-Δράμα(2013)

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments