Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Εγκαινιάστηκε η αποχέτευση Πεδινής, ένα σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών

Εγκαινιάστηκε η αποχέτευση Πεδινής, ένα σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών

αποχέτευση Πεδινή-2 (1)Από:Γιώργος Γκόντζος–Το Αποχετευτικό Δίκτυο  Ακαθάρτων Λυμάτων Πεδινής, εγκαινίασε σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών, με το Δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, Θωμά Μπέγκα, να ανοίγει συμβολικά το διακόπτη του αντλιοστασίου που συνδέει το δίκτυο με τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού.

Πρόκειται -όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων-  για «ένα έργο πολύ σημαντικό για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων», το κόστος του οποίου προσέγγισε τα 7 εκατ.  ευρώ και το οποίο μπορεί να  εξυπηρετήσει περίπου 6.000 κατοίκους, δηλαδή να δεχθεί περίπου 2.000 νέες συνδέσεις. Ήδη η ΔΕΥΑΙ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των συνδέσεων εδώ και ένα δεκαήμερο,  αποστέλλοντας τις σχετικές προσκλήσεις στους κατοίκους και  παρέχοντας κίνητρα και μεγάλες εκπτώσεις σε αυτούς που ανταποκρίνονται άμεσα.

Η αποχέτευση της Πεδινής αποτελούσε στόχο και προτεραιότητα για τον παλιό Καποδιστριακό  Δήμο Μπιζανίου και μετέπειτα για τον «διάδοχο» Δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Μπέγκας μνημόνευσε στις δηλώσεις του όλους τους προκατόχους του που συνεισέφεραν στην πορεία του έργου, λέγοντας πως «σήμερα, έχω τη χαρά ως Δήμαρχος να εγκαινιάζω αυτό το έργο και θεωρώ υποχρέωση μου να μνημονεύσω τους προκατόχους μου που προσπάθησαν για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα». Αναφέρθηκε στις Δημοτικές αρχές του Δημήτρη Νάστου και Αχιλλέα Σίντου – του παλιού Δήμου Μπιζανίου – οι οποίες ξεκίνησαν την προσπάθεια για την προώθηση του έργου και προχώρησαν στις προκαταρκτικές μελέτες που βρήκε ως «μαγιά» ο Καλλικρατικός Δήμος Ιωαννίνων. Τόνισε πως ήταν ένα έργο που έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες η Δημοτική Αρχή Φίλιππα Φίλιου, εκπονήθηκε η μελέτη από το Δήμο και τη  ΔΕΥΑΙ και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Μάιο του 2011, για να πάρει στη συνέχεια τη «σκυτάλη» η σημερινή Δημοτική Αρχή.

«Πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε με την τελική σύνδεση η αποχέτευση της Πεδινής και εδώ και δέκα μέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνδέσεων», είπε ο Δήμαρχος κι ανέφερε πως χρειάστηκε η ΔΕΥΑΙ να συνεισφέρει από δικούς της πόρους περίπου μισό εκατ.  ευρώ, για να γίνουν τα φρεάτια σύνδεσης ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το έργο, καθώς αυτά δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ.

Καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στη ΔΕΥΑΙ, μια επιχείρηση που πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο αρνητικής δημοσιότητας, λέγοντας πως:  «Η ΔΕΥΑΙ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Δήμο Ιωαννιτών. Πρέπει να επανακτήσει το κύρος και την αυτοπεποίθηση της. Η ΔΕΥΑΙ πρέπει να «αγαπηθεί» από την κοινωνία γιατί το έργο που έχει προσφέρει στο Δήμο Ιωαννιτών είναι σπουδαιότατο. Σε αυτή τη λογική ως Δημοτική Αρχή δουλεύουμε με σχέδιο και μαζί με τους εργαζόμενους, για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ και τη νέα της εικόνα».

Ο πρώην Δήμαρχος Μπιζανίου και σημερινός Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, Δημήτρης Νάστος, τόνισε σε δηλώσεις του πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας για την Πεδινή και το Λεκανοπέδιο συνολικά. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο»

Όπως είπε ο κ. Νάστος ο Δήμος και η ΔΕΥΑΙ θα διευκολύνει τους κατοίκους για να μην ταλαιπωρηθούν  στη διαδικασία των συνδέσεων και γι’ αυτό από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου θα βρίσκεται καθημερινά στο παλιό Δημαρχείο της Πεδινής μηχανικός, ο οποίος θα τους βοηθάει στην υπόθεση της αίτησης σύνδεσης.

Τόσο ο κ. Νάστος, όσο και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, κάλεσαν τους κατοίκους της Πεδινής να προχωρήσουν γρήγορα στην υποβολή των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο. Μάλιστα ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ, τονίζοντας  τα κίνητρα που παρέχει για τη σύνδεση και τις εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και το 40%.

«Σήμερα η σύνδεση χρεώνεται 10 ευρώ ανά τ.μ. από τη ΔΕΥΑΙ. Όμως όποιος πολίτης καταθέσει εντός τριμήνου τον φάκελο έχει έκπτωση 20% κι αν πληρώσει εγκαίρως το τέλος σύνδεσης έχει επιπλέον 20% έκπτωση. Δηλαδή σε αυτόν τον πολίτη η τελική τιμή ανά τ.μ. καταλήγει σε 6,4 ευρώ. Γι’ αυτό προτρέπω τους συμπολίτες μας να έρθουν γρήγορα στη ΔΕΥΑΙ για να κερδίσουν τελικά ένα χαμηλό τιμολόγιο», είπε ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments