Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 5ο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚHΠΟΥΣ -Μια ακόμα δομή προσφοράς από τη “Μέριμνα”
dav

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 5ο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚHΠΟΥΣ -Μια ακόμα δομή προσφοράς από τη “Μέριμνα”

dav

dav

dav

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Το πέμπτο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) με Αναπηρίες εγκαινίασε σήμερα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Η Μέριμνα», στην οποία προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας. Το νέο ΚΔΑΠ, που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους (Κ. Βάρναλη και Δ. Χατζή), δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, την οποία ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμου ο κ. Μανταλόβας τονίζοντας πως η συμβολή του ήταν καθοριστική παραχωρώντας το κτίριο που  λειτουργεί πια ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία.“Το τμήμα ενός  κτιρίου που παρέμενε ανενεργό  για περισσότερο από 30 χρόνια, μέσα από τη συνεργασία της Μέριμνας και της Μητρόπολης αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας μια ακόμη στέγη, ένα ακόμη χώρο για τα παιδιά με αναπηρία. Αποτελεί αυτή η συνεργασία παράδειγμα και καλή πρακτική για το πώς οι φορείς μιας περιοχής πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και πόσο πιο εύκολες είναι οι λύσεις, όταν από κοινού προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά”, σημείωσε ο κ.Θ. Μανταλόβας.

Ο πρόεδρος της Μέριμνας αναφέρθηκε στο έργο της  επισημαίνοντας ότι από το 2001 προσπάθησε να ανταποκριθεί στην παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία και στην πρόνοια, καθώς και της αναγκαίας για κάθε είδος αναπηρίας υποστήριξη, για μια ισότιμη και πλήρη συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, δημιουργώντας υποστηρικτικές δομές, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών, για κάθε ηλικία.

Έτσι, σήμερα λειτουργούν ΚΗΦΗ στο Δήμο Παμβώτιδας, δύο προγράμματα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ένα στο Δήμο  Βορείων Τζουμέρκων κι ένα στο Δήμο Δωδώνης. Επιπλέον, ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας, η λειτουργία του οποίου στηρίζεται σε ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα, που φιλοξενεί 150 παιδιά, εκ των οποίων περίπου 30 με αναπηρία.

Επίσης, λειτουργούν πια πέντε ΚΔΑΠ ΜΕΑ τα οποία εξυπηρετούν 150 παιδιά με αναπηρίες και τα οποία αποτελούν πρωτοπόρες  δομές με καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και η λειτουργία τους στηρίζεται τόσο στις ομαδικές δραστηριότητες, όσο και σε εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ο κ.Θ. Μανταλόβας στάθηκε και στη συνεργασία όλων των φορέων που συμμετέχουν στη “Μέριμνα” και οι οποίοι εργάζονται και υπηρετούν τα άτομα με αναπηρίες όλων των ηλικιών, με πρωταρχικό στόχο το δικαίωμα της συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

“Η ανατροπή της «ανάπηρης στάσης ζωής» και του αισθητικού ρατσισμού, η προώθηση της αλληλοαποδοχής, το δικαίωμα στη διαφορά και, εν τέλει, αργά και σταθερά, η μεταλλαγή της κοινωνικής συνείδησης, είναι στόχοι αναγκαίοι, ώστε να μπορεί να γίνει καθημερινή συνείδηση ότι αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα.

Αρχή μας είναι ότι τα άτομα με αναπηρίες απολαμβάνουν των δικαιωμάτων τους σε ισότιμη βάση με τους άλλους πολίτες. Η στάση μας απέναντι στο δικαίωμα τους αυτό μας χαρακτηρίζει, όλους εδώ στη Μέριμνα”, υπογράμμισε ο κ.Θ. Μανταλόβας ο οποίος κατάληξε με το όραμα της Δημοτικής Αρχής που δεν είναι άλλο από το να  λάβει σάρκα και οστά τα επόμενα δύο χρόνια το ανοιχτό Κέντρο για το Παιδί και κυρίως για το παιδί με αναπηρία, στο χώρο του παλαιού ασύλου Ανιάτων.

Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, με τη σειρά του στάθηκε στην ανάγκη των συνεργείων τονίζοντας πως μέσω αυτών επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα.

“Σε αυτή τη χώρα έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε στο θέμα της ισότιμης μεταχείρισης ανθρώπων με αναπηρία. Νομίζω όμως πως ως δήμος και σε συνεργασία με άλλους φορείς έχουμε κάνει την αρχή. Πιστεύω βαθιά στη λογική της συνέργειας διότι αυτή θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση. Και η Μέριμνα αποτελεί απόδειξη των αποτελεσμάτων που φέρνει η συνεργασία. Συγχαρητήρια σε όλους”, είπε.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό αναφέρθηκε κι εκείνος στην ανάγκη συνεργασίας των φορέων “για το καλό της κοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερη ανάγκη για βοήθεια”, ενώ  η Γενική Διευθύντρια της “Μέριμνας”, Ρόη Ζηκίδου, μίλησε για το σπουδαίο έργο που επιτελείται εδώ και χρόνια στις δομές της.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, η αντιπεριφερειάρχης, Γιούλα Μητροκώστα και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης.

Στα εγκαίνια παρέστησαν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος, εργαζόμενοι της Μέριμνας,  καθώς γονείς και συγγενείς ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στις δομές της.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments