Κυριακή , 10 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ζίτσας για το 2019

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ζίτσας για το 2019

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ζίτσας για το 2019 στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (29/11/2018).

Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 20.549,702 ευρώ και όπως υπογράμμισε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας  «είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου, επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας».

«Χωρίς να είναι στόχος μας ο εντυπωσιασμός, αλλά η ουσία, υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Ράρρας, ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος στα οικονομικά του κλείνοντας εκκρεμούσες οφειλές του παρελθόντος, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθεια να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να είναι φερέγγυος σε όσους συναλλάσσονται μαζί του. Χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους και  να χρηματοδοτεί  έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων».

 Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού έκανε ειδική αναφορά με στοιχεία τόσο στη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου όσο και στην αναπτυξιακή του αντίληψη με κοινωνικό πρόσημο.

Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό του 2019 αποτυπώνονται με σαφήνεια:

  • Αύξηση του χρηματικού υπόλοιπου του Δήμου από 3.313,652€ το 2017 σε 4.282.358€ τον Οκτώβριο του  2018 με αύξηση του ποσοστού εισπραξιμότητας από 15% που ήταν το 2012, σε 22%  για το τρέχον έτος.
  • Το 40% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά έργα υποδομής, αναπλάσεων, εκσυγχρονισμού κτηρίων, ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας.
  • Αύξηση των κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική σε ευάλωτες ομάδες και την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ (Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί).
  • Ενίσχυση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών (με μειώσεις και εξορθολογισμό των τελών στη ΒΙΠΕ σε ποσοστό 27%, μειώσεις για δεύτερη χρονιά στα τέλη ύδρευσης στη Δ.Ε. Πασσαρώνος κατά 7,5% για οικίες και 7% για λοιπές χρήσεις, παροχή κοινωνικού τιμολογίου, επιδότηση εισιτηρίων κ.α.).
  • Ολοκλήρωση αλλά και εκκίνηση έργων χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια, το ΕΣΠΑ, το “Φιλόδημος”, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εσωτερικών, και το διασυνοριακό Πρόγραμμα “INTERREG”.
  • Βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και τη σταδιακή και διαρκή αποκατάσταση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
  • Συμμετοχή σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και ενεργειακά προγράμματα.

 

Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε «ο προϋπολογισμός αποτυπώνει, παρά το γενικό δυσμενές και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, πως ο Δήμος Ζίτσας προσπαθεί και καταφέρνει να στέκεται όρθιος και να δημιουργεί ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο».

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments