Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εισήγηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) στη Βουλή για τις δράσεις υπέρ των ΑμεΑ

Εισήγηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) στη Βουλή για τις δράσεις υπέρ των ΑμεΑ

0a20d82e-4982-4c1e-a880-c19106f2ccb3Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία κατατέθηκαν, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις που θα συμπεριληφθούν σε σχετική Έκθεση που θα κατατεθεί προς την Ολομέλεια και θα διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Βουλής και τα αρμόδια Υπουργεία.

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, έχοντας αναλάβει τη σύνταξη της εισήγησης, παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τα πεπραγμένα της Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κρίσιμες παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα για τους ΑμεΑ. Η εισήγηση έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις και διαφωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την εξειδίκευση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως επίσης και την κατάργηση του παράβολου για τους ανασφάλιστους και τους άπορους για εξέταση στα ΚΕΠΑ. Επιπρόσθετα, ψηφίστηκε η αύξηση των προσλήψεων στο Δημόσιο κατά 15% ΑμεΑ και γονέων ΑμεΑ, καταρτίστηκαν σχετικά προγράμματα απασχόλησης στον ΟΑΕΔ και ενδυναμώθηκε η Ειδική Εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στη μείωση του ΦΠΑ για τα αναπηρικά βοηθήματα, στη συγκρότηση των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης για τα Σπάνια Νοσήματα, στη διοικητική αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στη διατήρηση των αναπηρικών επιδομάτων.

Τέλος, η Μερόπη Τζούφη τόνισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης ζητημάτων που αφορούν στη διαδικασία πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας (π.χ. χρόνος αναμονής, δυσκολίες μετακίνησης). Ωστόσο, επισημαίνεται πως στο πρόσφατα ψηφισμένο Πολυνομοσχέδιο, ενόψει του κλεισίματος της 3ης Αξιολόγησης, προβλέπεται η συγκρότηση της Αρχής Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων Αναπηρίας, η οποία κυρίως με ηλεκτρονικοποιημένες διαδικασίες θα απονέμει τα σχετικά επιδόματα, απλοποιώντας μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες (υποβολή αίτησης, κρίσης και πληρωμής).

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments