Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εκδήλωση για τα τελευταία Κουκάλογα της Ηπείρου, 23 Αυγούστου στο Πάπιγκο

Εκδήλωση για τα τελευταία Κουκάλογα της Ηπείρου, 23 Αυγούστου στο Πάπιγκο

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Γύπες, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Παπίγκου και τον Δήμο Ζαγορίου μια εκδήλωση αφιερωμένη στα τελευταία Κουκάλογα της Ηπείρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Παπίγκου και θα περιλαμβάνει παιδικό εργαστήριο με χειροτεχνίες και κατασκευές για τα παιδιά, ενημερωτική παρουσίαση αφιερωμένη στον Ασπροπάρη (Κουκάλογο), τον πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης και προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων».

Χώρος: Πλατεία Παπίγκου.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

7:30-8:30μμ Παιδικό εργαστήριο

8:30-9:00μμ Παρουσίαση «Γνωριμία με το Κουκάλογο της Ηπειρωτικής Φύσης»

9:00μμ Προβολή ντοκιμαντέρ

Λίγα λόγια για τον Ασπροπάρη

Κάθε άνοιξη, ο Ασπροπάρης, ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου, δίπλα στον άνθρωπο. Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξη του με μαντικές πράξεις και ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή και πλούσια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Στην Ήπειρο είναι γνωστός ως Κουκάλογο, μιας και σύμφωνα με την τοπική παράδοση κουβαλάει στην πλάτη του τον τεμπέλη Κούκο κατά τον ερχομό από την Αφρική.

Σήμερα, ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη. Έχοντας υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 90% κατά τα τελευταία χρόνια, λιγότερα από 40 ζευγάρια απομένουν πλέον στα Βαλκάνια και μόλις 3 στην Ελλάδα. Σε περιοχές που πριν λίγα χρόνια το είδος ήταν κοινό, όπως η Ήπειρος, πλέον η θέα έστω και ενός Ασπροπάρη αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Κύριος ένοχος γι’ αυτό είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί μεγάλη πληγή για την ελληνική φύση και έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και τη διασφάλιση αφαλούς μεταναστευτικής διαδρομής γι’ αυτ­­­ά. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Πράσινου Ταμείου και του Ιδρύματος MAVA.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments