Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Εκδήλωση μνήμης στην Ελεούσα

Εκδήλωση μνήμης στην Ελεούσα

eleousa1

Εκδήλωση μνήμης στην Ελεούσα για τους  εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Τη μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» Ελεούσας, τίμησαν με εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας και η Δημοτική Κοινότητα Ελεούσας, το πρωί της Κυριακής (23/8/2015).

71 χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα συγγενείς και συγχωριανοί των θυμάτων, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελεούσας, εκπρόσωποι κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων,  συλλόγων και φορέων απέτιναν φόρο τιμής, με επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί στον τόπο της εκτέλεσης, «τα Αμπέλια».

Στην ανάγκη να αποτελεί η θυσία των έξι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας. «Η τραγική αιματοβαμμένη σελίδα που γράφτηκε σε τούτα τα χώματα πριν 71 χρόνια καίει άσβεστη φλόγα στη μνήμη όλων σας, όλων μας. Αυτό το μαρτυρά και η σημερινή εκδήλωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  . «Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελούν για μας φωτεινό παράδειγμα για να αγωνιστούμε  για τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται. Προκλήσεις που θα τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.

Η καλύτερη λοιπόν απόδοση τιμής στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, είναι να δίνουμε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον ολοκληρωτισμό, ενάντια σε κάθε παραλογισμό που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως μέσο για κάποιον δήθεν  ανώτερο σκοπό. Να δίνουμε αδιάκοπα τη μάχη για τη δικαιοσύνη, την ευημερία, την αξιοπρέπεια για την πατρίδα μας για το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί η ελευθερία δεν είναι κατάσταση παθητική είναι στάση ζωής, είναι ο δρόμος του συνεχούς αγώνα και της συνεχούς επαγρύπνησης» κατέληξε ο κ. Βότσικας.

Τα θύματα των  γερμανικών στρατευμάτων κατοχής τον Αύγουστο του 1944 στην Ελεούσα ήταν οι: Πανταζής Δήμος ετών 39,Καρβούνης Χριστόδουλος ετών 37, Σιάπκας Σωτήριος ετών 29, Παππάς Μιχαήλ ετών 21, Κούργιας Θωμάς ετών 21 και Μπότσιος Βασίλειος ετών 18 .

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments