Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Εκδήλωση στην Βαλανιδορράχη προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Εκδήλωση στην Βαλανιδορράχη προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

IMG_0518Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Τοπική Κοινότητα Βαλανιδορράχης, όπου βρίσκεται η προτομή του,  η  εκδήλωση  που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας  προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Επικεφαλής της Μανιάτικης αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην εκδήλωση  ήταν  ο  Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Αντώνης Κουμεντάκος και η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Δρακουλάκου ενώ παρευρέθηκε  ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου.  Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης και μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάργας ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη Μάνη.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι Μανιάτες και  οι Ηπειρώτες έχουμε συναντηθεί  πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας  σε   εθνικούς αγώνες. Γιατί και οι δύο μας διακρινόμαστε για τη φιλοπατρία και την αγάπη για την ελευθερία. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για  ιστορικά γεγονότα  του σύγχρονου ελληνικού κράτους και για να αποτίσουμε φόρο τιμής  στους προγόνους μας, που με τους αγώνες τους μας χάρισαν την ελευθερία. Βρισκόμαστε όμως εδώ και για έναν άλλο λόγο. Για  να αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα για τη σημερινή κατάσταση και  τη μελλοντική πορεία της πατρίδας μας.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, από τη μανιάτικη οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων,  γεννήθηκε στο Λιμένι της Μάνης. Ήταν γιός του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεώτερος αδελφός του οπλαρχηγού και μετέπειτα πρωθυπουργού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, του  Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Επανάσταση του 1821. Το καλοκαίρι του 1822, μετά από  πρόσκληση του  Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ήπειρο, επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών, για την απελευθέρωση του πολιορκούμενου Σουλίου. Στις 4 Ιουλίου 1822,  δέχθηκε επίθεση από 3.000 Τουρκαλβανούς και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Σπλάντζα Φαναρίου,  τη σημερινή Αμμουδιά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σήμερα το πρωί  τελέστηκε μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας του.

Γιός του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ήταν ο στρατιωτικός και πολιτικός Πέτρος Μαυρομιχάλης και εγγονός του ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης  ο νεώτερος, που επίσης διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί το 1909. Πρόκειται δηλαδή για  μια πολύ σημαντική οικογένεια για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο τότε Νομάρχης Πρέβεζας  Βασίλης  Ιωάνν

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments