Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εκδηλώσεις στην Ανατολή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

Εκδηλώσεις στην Ανατολή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμήθηκε με εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν στην Ανατολή η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «με την εκδήλωση αυτή επαναφέρουμε στη μνήμη μας ένα τερατούργημα της νεότερης ιστορίας μας. Τον βίαιο, άδικο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Και βέβαια το χρέος μας είναι να μην το ξεχνούμε. Και τούτο γιατί κατά το νομπελίστα ποιητή μας, τον Σεφέρη «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνει κανείς κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον και είναι θλιβερή η ζωή που μοιάζει με ακατοίκητο σπίτι. Ξεχνώντας, συνεπώς το παρελθόν, αφήνουμε απροστάτευτο το μέλλον μας. Και το μέλλον των παιδιών μας. Αντίθετα μνημονεύοντάς το, με όποιες εκδηλώσεις μπορούμε, τροχιοδρομούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και το μέλλον μας. Και προπάντων το μέλλον των παιδιών μας».

Το παρελθόν, τόνισε ο κ. Ελισάφ, δεν θα πρέπει να το αφήνουμε βορά της λήθης αλλά θα πρέπει να το μεταλλάσσουμε σε παιδεία και να το καθιστούμε σε οδοδείκτη για τη συνέχειά μας.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «το χρέος το δικό μας είναι να εκφορτώσουμε την ιστορική εμπειρία στο άμεσο παρόν και να τη μεταλλάξουμε σε γενναία ροπή ενέργειας του παρόντος, ώστε, και εμείς, αλλά προ πάντων τα παιδιά μας, να μην τους ξανα – απειληθούμε στο μέλλον».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Η κεντρική ομιλία έγινε τον κ. Κωνσταντίνο Νιγδέλη, Δ/ντή Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού – Ιστορικό συγγραφέα ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα μικρό αφιέρωμα στον Αθλητικό Όμιλο της Ανατολής.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, εκτός από τον Δήμαρχο παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος, Αριστείδης Παππάς, Νατάσα Τύρου- Ούζα, Βαγγέλης Πήχας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέφανος Μάντζιος και Λάζαρος Νάτσης. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments