Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ –ΔΕΛΕΡΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ –ΔΕΛΕΡΗ

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Η Βασιλική Γιακουμάτου – Δελερή έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις εφημερίδες από παιδί. Η εφημερίδα με το περιεχόμενο της μπορεί για εκείνη, να την εμπνεύσει ή να της προσθέσει εικόνες, συμμετέχοντας στην εικαστική δημιουργία.  Πλάνα lifestyle, θάνατοι, χαρές καταστροφές, όλα αυτά συνδέονται σε ένα καλλιτεχνικό γαϊτανάκι χρωμάτων και συμβολισμών. Η εφημερίδα για την Βασιλική, δεν σταματάει στην χάρτινη υπόσταση της αλλά συμβολίζει την εξουσία και την άυλη δύναμη καθώς και την ερμηνεία μέσα από την κρίση του αναγνώστη – θεατή.  (Ελευθερία Βοναπάρτη – Ιστορικός Τέχνης)

Οι ανατροπές και οι αντιφάσεις της επαναδιαπραγμάτευσης του κόσμου αφυπνίζουν την εικαστική μου προσέγγιση. Η “efimeris” σύμβολο Τύπου αλλά και όλων των μέσων ενημέρωσης του αναγνώστη – θεατή. Άλλοτε ως επιφάνεια ή ως υλικό – έννοια και χρήση. Χειροποίητα χαρτιά, άμμος, ξύλα και σχοινιά ενισχύουν τη ρευστότητα των υλικών, ακρυλικά και μελάνια. Οι ρέουσες φόρμες και οι ανατρέψιμες εικόνες με κώδικες γραφής περιγράφουν – καταγράφουν τις δονήσεις, κλυδωνισμούς και ροές του κόσμου. Θεώρηση – αναθεώρηση χώρου – χρόνου, πατρίδας – εστίας, ακολουθεί νέους όρους και όρια. Με όραμα τη φωλιά ως πολυπόθητη εστία, καλούμαστε να βαδίζουμε ατέλειωτους δρόμους ως πρόσφυγες ή θεατές με την “ισχυρά προστασία” των αόρατων ισχυρών.

«Η επιμονή της άνοιξης» ( Αλμπέρ Καμύ, Γράμματα σε Γερμανό φίλο) είναι οδηγός μας.

Η Βασιλική Γιακουμάτου – Δελερή  μαθήτευσε στο Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (2010 – 2015) με δάσκαλο τον Γιώργο Γκολφίνο. Μόνιμη συνεργάτης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εκτίθενται έργα της, με τη Nitra Gallery (Θεσσαλονίκη) και τη Gallery Theorema (Βρυξέλλες).

Δημοτική Πινακοθήκη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ»–

Σάββατο 04 Αυγούστου έως Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ώρες Λειτουργίας : 11:00 – 14:00  &  19:00 – 22:00

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments