Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εκπαιδευτικές δράσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Άρτα

Εκπαιδευτικές δράσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Άρτα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με την Εφορεία Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας (Γραφείο Βορείου Ελλάδος) και το Μουσικό Σχολείο Άρτας, συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στον εορτασμό των(27-29 Σεπτεμβρίου).

Το κεντρικό θέμα εορτασμού για το τρέχον έτος είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», θέμα διαχρονικό και επίκαιρο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και της Εφορείας Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα υποδεχθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην εκπαιδευτική δράση

«Τα παιδία δει και ρχεται. Μουσικά και χορευτικά δρώμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας»

Η δράση επικεντρώνεται στον χορό και τη μουσική, τέχνες αλληλένδετες, που νωρίς καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο και συνόδευσαν ποικίλες εκφάνσεις του καθημερινού βίου από την αρχαιότητα έως σήμερα, όπως στη λατρεία, την ψυχαγωγία κ.ά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:

  • Περιήγηση των μαθητών στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, με στάσεις σε επιλεγμένα σημεία αυτής (προθήκη μουσικών οργάνων, ενότητα νεκροταφείων, ανδρώνας κ.ά.), όπου μικρά σύνολα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας, κατανεμημένα στις αίθουσες του Μουσείου, θα παραχωρήσουν μικρές συναυλίες.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία με το χορό, ως δρώμενο στη λατρεία των Νυμφών, μέσα από τα σχετικά εκθέματα του Ιερού Άντρου των Νυμφών της Αμβρακίας (Σπήλαιο Κουδουνότρυπα). Αρχικά, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν ενημερωτική προβολή παρουσίασης σχετικά με το Σπήλαιο Κουδουνότρυπας και τη χρήση του ως Ιερού των Νυμφών. Στη συνέχεια, με αφορμή τα σχετικά εκθέματα του Μουσείου, θα  ενημερωθούν για το τελετουργικό της λατρείας γενικότερα, για τον ιδιαίτερο ρόλο των χορευτικών δρώμενων στις λατρευτικές τελετές αλλά και για τους διαφορετικούς τύπους κυκλικών χορών που εκτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες με τη συνοδεία μουσικής, κατά τη διάρκειά τους. Τέλος, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ομαδικό επιδαπέδιο παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων με στόχο τη βιωματική αφομοίωση των σχετικών πληροφοριών μέσα από τη συνεργασία, την αναζήτηση των απαντήσεων στο χώρο του μουσείου και την αναπαράσταση χορευτικών κινήσεων.
  • Συμμετοχή των μαθητών σε φωνητικό σύνολο υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα εκτεθούν οι αφίσες των εκδηλώσεων που δημιούργησε το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε από το έτος 2012 έως σήμερα.

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στο βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, θα είναι ελεύθερη για το κοινό (τηλ. επικοινωνίας: 26810 21191, 71700 Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, 26810 28692 Παρηγορήτισσα).

 

Τις δράσεις θα συντονίσουν οι:

ΕΦΑ Άρτας: κ. Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγος, κ. Άννα Παπαρούπα-Ντόβα, ιστορικός, κ. Ξένια Σερβετά, ιστορικός

ΕΦΑ Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας (Γρ. Β. Ελλάδος): κ. Χριστίνα Μιχελάκη, αρχαιολόγος, κ. Αναστάσιος Σύρος, αρχαιολόγος, κ. Μιχάλης Κοντός,  αρχαιολόγος, κ. Γιάννης Κοκκωνίδης, μηχανολόγος μηχανικός.

Μουσικό Σχολείο Άρτας: κ. Ανθούλα Ζιώρη, διευθύντρια, κ. Παναγιώτης Γιαννούτσος, εκπαιδευτικός.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments