Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εκτός μνημονίων και επιτροπείας – Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός μνημονίων και επιτροπείας – Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

v.tsirkas3Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Εκτός μνημονίων και επιτροπείας ( Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ)

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε εφαρμογή το συνομολογημένο με την κοινωνία συμβόλαιο ανατροπής του καθεστώτος της πελατειακής διαπλοκής που οικοδομήθηκε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η διερεύνηση του τριγώνου της διαπλοκής, μέσω της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, έφερε στο φως όλες τις υπόγειες δράσεις αυτού του αυτοτροφοδοτούμενου συστήματος, με το σχετικό πόρισμα να βρίσκεται πλέον υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη.

Το εξασθενημένο αυτό σύστημα παίζει το τελευταίο του χαρτί υπονομεύοντας τις κυβερνητικές προσπάθειες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να θέσει σε στέρεα βάση την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Πολύ περισσότερο η επιτυχής ολοκλήρωσή της μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να απαλλαγούμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία στα μέσα του 2018.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει εγκλωβισμένος στο αέναο αίτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που αυτές θα επιφέρουν. Αντί το τέλος της επιτροπείας να είναι το κύριο μέλημά του, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αναλάβει την εξουσία και δηλώνει πρόθυμος να ξαναβάλει σε λειτουργία το μηχανισμό εξυπηρέτησης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που οδήγησε τη χώρα στη δίνη της λιτότητας, ενώ στους δανειστές εγγυάται την τυφλή εφαρμογή ενός τέταρτου μνημονίου.

Παραλαμβάνοντας μια χώρα με άνευρη πολιτική παρουσία στην Ευρώπη, με προσχεδιασμένη την χρηματοδοτική ασφυξία στο τέλος του 2015, δώσαμε σκληρή διαπραγματευτική μάχη για να μπουν στην ατζέντα τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Σήμερα έχουμε οριστική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση δεύτερης αξιολόγησης να αποσκοπεί σε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσής του.

Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ένα αναγκαίο βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδήγησε σε αμοιβαίους συμβιβασμούς. Το ΔΝΤ απέσυρε οριστικά την απαίτηση για την εδώ και τώρα ψήφιση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται την αλλαγή μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, υιοθετώντας μέτρα και αντίμετρα με άξονα το μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Για κάθε μέτρο που θα επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη θα υπάρχει και αντίστοιχο αντισταθμιστικό μέτρο ελάφρυνσης.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τις εργασιακές σχέσεις με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας, επιλογή που η ΝΔ αποκαλούσε εμμονή της Κυβέρνησης, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Η επανασύσταση του κράτους πρόνοιας, παράλληλα με τη διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης, είναι κύριο μέλημα για εμάς. Η νομοθέτηση κρίσιμων παρεμβάσεων στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, η δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμύριων ανασφάλιστων πολιτών στις παροχές Υγείας, η επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η απαλλαγή από τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αποτυπώνουν το δικό μας στίγμα που αρχίζει να φέρνει απτά αποτελέσματα στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε μια σταθερή ανάκαμψη. Το 2016 έκλεισε με αύξηση 3,3% των επενδύσεων, ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν 9,1%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει την ανάπτυξη της χώρας στο 2.7% και το 2018 στο 3.1%. Η καταστροφολογία του ΔΝΤ που την υιοθέτησε και η αξιωματική αντιπολίτευση διαψεύδεται από τα ίδια τα νούμερα της Κομισιόν, τα οποία δεν συνυπολογίζει στις προβλέψεις του το Ταμείο.

Είναι ώρα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.  Η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα κριθεί μόνο από την αποφασιστικότητά της και τις αντιστάσεις της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά και από τις πρωτοβουλίες για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στήριξη όσων δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα την περίοδο της κρίσης και ταυτόχρονα βάζουμε σε εφαρμογή ένα συνεκτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η δική μας αντίληψη για μια προοδευτική Ελλάδα συνδυάζεται και με μια ουσιαστική και καθαρή συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση που αποτελεί το βασικό συστατικό στοιχείο για τη δημιουργία μιας νέας μεταπολίτευσης με γνώμονα την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.

Η άμεση συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, τη δημιουργία θεσμών διαφάνειας για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας, των συλλογικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελεί για εμάς το στίγμα της νέας μεταπολίτευσης.

Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι οι μεγάλες τομές και παρεμβάσεις -πέραν της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015- για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους.

 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments