Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών ( 8 έως 14 Μαΐου) σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ στην ‘Ηπειρο

Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών ( 8 έως 14 Μαΐου) σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ στην ‘Ηπειρο

OPEN ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Για δεύτερη συνεχή χρονιά όλοι οι πολίτες μπορούν  από 8 μέχρι 14 Μαΐου να επισκεφθούν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ήπειρο. Η δυνατότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου» (Europe in my Region), που υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βαθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Τα έργα που φέτος επιλέχθηκαν προς επίσκεψη είναι το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Κάστρο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Στους στόχους της πανευρωπαϊκής καμπάνιας αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι  επιδίωξη της είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε., ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος του άμεσου και έμμεσου οφέλους αυτών.

Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας (το οποίο όπως είπε έδωσε μια άλλη διάσταση στον πολιτισμό), υπογράμμισε ότι “ως Περιφέρεια Ηπείρου θέλουμε να φέρουμε κοντά το κόσμο για να δει που πήγαν τα χρήματα της Ε.Ε. σε  ορισμένα χαρακτηριστικά έργα που έγιναν από το πρόγραμμα 2007-2013. Ο αγώνας είναι μεγάλος και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς για τη συνεργασία που έχουμε, απόρροια της οποίας είναι και η υλοποίηση της πανευρωπαϊκής  καμπάνιας  «η Ευρώπη στην Περιφέρεια μας». Η  Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια υλοποίησης του νέου προγράμματος και παρά τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από τη νομοθεσία, πραγματοποιήσαμε αρκετές δημοπρασίες. Στα πλαίσια της Ευρώπης γίνονται πολλά έργα. Αυτά πρέπει να είναι χρήσιμα στον κόσμο και το καθένα πρέπει να δίνει την υπεραξία στον τόπο που  πρέπει”.

Δράσεις και πρόγραμμα  της πρωτοβουλίας

«Η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου» στην Ήπειρο

Η καμπάνια «Η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου» (Europe in my Region) περιλαμβάνει επίσης διαγωνισμό φωτογραφίας στο facebook, κυνήγι θησαυρού και blogging που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/euinmyregion)

Πέρυσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 23 χώρες, πάνω από 400.000 άτομα επισκέφθηκαν 2.500 έργα.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Εγκαίνια του ΒΕΤ (10 Μαΐου, 18:30-19:30),
  • Διοργάνωση εκδήλωσης για μαθητές με σκοπό την παρουσίαση του ΒΕΤ (11 Μαΐου, 10:00-16:00).

Κάστρο Ιωαννίνων

  • Δωρεάν ξεναγήσεις στο Κάστρο και στις Ακροπόλεις Ιτς Καλέ & Ασλάν Πασά (11 Μαΐου, 11:00-13:00 και 12 Μαΐου, 15:30-17:30).
  • Ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό στον περίδρομο του τείχους του Κάστρου των Ιωαννίνων (11-14 Μαΐου, 11:00-13:00 δύο περιηγήσεις στις 11:00 π.μ και στις 12:00 π.μ. συγκέντρωση στο Βυζαντινό Μουσείο με συνοδεία φύλακα αρχαιοτήτων (τηλ: 2651025989). 

Μουσείο Αργυροτεχνίας

  • Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και προβολή της παραγωγής making-of του μουσείου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (8 – 14 Μαΐου, πλην Τρίτης, ώρες 10:00 – 18:00),
  • Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (10-14 Μαΐου, 10:00-13:00 και 12  Μαΐου 15:30-19:30),
  • Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Ήπειρος “(1998) του Στράτου Στασινού (10 Μαΐου, 19:00),
  • Μουσική παράσταση των μικρών φλογεριστών του 15ου δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων (14 Μαΐου, 12:00),
  • Ελεύθερη πρόσβαση στον περίδρομο του τείχους της εσωτερικής Ακρόπολης (Ιτς Καλέ) (11-14 Μαΐου, 11:00-13:00)

Στοιχεία για τα επισκέψιμα έργα 

 «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – 4η ΕΦΑΡΜΟΓΗ»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,96 εκ. €, αφορά στην κατασκευή  ενός νέου διώροφου κτιρίου με υπόγειο στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τη σύνδεση του κτιρίου με τα υπάρχοντα δίκτυα οδοποιίας και πεζοδρόμων της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού γραφείων και εργαστηριακού εξοπλισμού λειτουργίας του Τμήματος.

Η εργολαβία κατασκευής του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 3.840 m2, είχε τελικό κόστος 2,9 εκ. €, ενώ η προμήθεια του εξοπλισμού προϋπολογισμό 1,06 εκ. €.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του ΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013 και του ΕΠ Ήπειρος 2014-2020.  Το έργο έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί σε αυτή το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

 «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (β’ φάση)»

Το έργο, προϋπολογισμού 1,44 εκ. €, αφορά σε αναστηλωτικές εργασίες στην εσωτερική πλευρά του δυτικού σκέλους των τειχών επί της οδού Ιουστινιανού, στο βυζαντινό πύργο και τη βυζαντινή πύλη στη βορειοανατολική ακρόπολη του κάστρου, στο ανατολικό τμήμα των εξωτερικών τειχών, στο βόρειο τμήμα των εξωτερικών τειχών από τον ΒΔ προμαχώνα μέχρι τη λίθινη κλίμακα στον παραλίμνιο δρόμο που οδηγεί στη ΒΑ ακρόπολη, εργασίες καθαρισμού στο σπήλαιο Διονυσίου Φιλοσόφου, εργασίες αναστήλωσης στον περίδρομο του δυτικού σκέλους των τειχών, συντήρηση της κεντρικής πύλης του Κάστρου και της θύρας της ΒΔ πυλίδας.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του ΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013, ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί για χρήση στους πολίτες.

Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια της Α’ φάσης, προϋπολογισμού 2,1 εκ. €,  που χρηματοδοτήθηκε επίσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006 (Γ’ ΚΠΣ) και το αντικείμενο αυτού περιελάμβανε το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση τμήματος των τειχών του κάστρου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα του κεντρικού τμήματος της νοτιοδυτικής πλευράς των τειχών, που περιλαμβάνει τη μνημειακή κεντρική πύλη του Κάστρου και τα εκατέρωθεν τμήματα με τον βυζαντινό πύργο και τις στοές, καθώς και επεμβάσεις άρσης ετοιμορροπίας και μορφολογικής αποκατάστασης της περιμέτρου των τειχών. Επιπλέον στο πλαίσιο του έργου αποκαταστάθηκε το θολωτό τμήμα του κεντρικού τμήματός του και διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να λειτουργήσει ως επισκέψιμος οργανωμένος εκθεσιακός χώρος.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

 

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στεγάζεται στο Κάστρο Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).

Καταλαμβάνει τις δύο στάθμες του προμαχώνα, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων που εφάπτεται σε αυτόν.

Μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Η δημιουργία του Μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ με 6,8 εκ € και την Τράπεζα Πειραιώς.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2008 με την εκπόνηση αρχικού ερευνητικού προγράμματος σχετικά με την αργυροτεχνία από το  Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Οι αναστηλωτικές εργασίες στο χώρο του μνημείου όπου στεγάζεται το Μουσείο Αργυροτεχνίας ξεκίνησαν το 2012. Αργότερα ξεκίνησαν και οι εργασίες για την υλοποίηση της έκθεσης. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2016.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments