Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Εμπαιγμό θεωρεί τις καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ο Δήμος Ιωαννιτών

Εμπαιγμό θεωρεί τις καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ο Δήμος Ιωαννιτών

Εμπαιγμό θεωρεί ο Δήμος Ιωαννιτών, κάθε περεταίρω καθυστέρηση από την πλευρά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στην υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών για το αεροδρόμιο Ιωανννίνων, που συμφωνήθηκαν προ τεσσάρων μηνών μεταξύ Δήμου και ΥΠΑ.

αεροπλανοΟ Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, απηύθυνε στον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Κούκη επιστολή σε αυστηρό τόνο, καυτηριάζοντας την αδιαφορία που επιδεικνύει η ΥΠΑ στο μείζον – όπως το χαρακτηρίζει- θέμα, «της αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και του εξοπλισμού του με τα κατάλληλα όργανα προσέγγισης, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία Αεροδρόμιο, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής και κυρίως τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού, όπου «επενδύει» δυναμικά η περιοχή μας».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, αναφέρει: «Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, μετά την συνεχιζόμενη αδιαφορία που επιδεικνύει η Υπηρεσία σας στην υλοποίηση -ή έστω στη δρομολόγηση σε … ορατό χρονικό ορίζοντα- των ενεργειών που από κοινού, Δήμος Ιωαννιτών και ΥΠΑ, είχαμε συμφωνήσει».

Ο κ. Μπέγκας υπενθυμίζει τις ενέργειες που ανέλαβε να προχωρήσει η ΥΠΑ, αναφορικά με το γνωστό θέμα της τοποθέτησης των κατάλληλων οργάνων προσέγγισης στο αεροδρόμιο, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη εργασίας που είχε προκαλέσει ο Δήμος Ιωαννιτών στις 14 Νοεμβρίου 2014 στο γραφείο του τότε Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Παπαδόπουλου.

«Μετά την παρέλευση τεσσάρων και πλέον μηνών και παρά τις «οχλήσεις» μας, ακόμα αναμένουμε τις σχετικές απαντήσεις και την ενημέρωση από την Υπηρεσία σας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα», αναφέρει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της επιστολής του, σε έντονο ύφος:
«Ειλικρινά μας εκπλήσσει και παράλληλα μας εξοργίζει η αδιαφορία την οποία επιδεικνύει η ΥΠΑ, απέναντι στην προοπτική να καταστεί ανενεργή, μια σημαντική και υψηλή οικονομική επένδυση του Κράτους στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Μια αδιαφορία που οδηγεί στην ουσία σε κατασπατάληση πόρων και μάλιστα των δυσεύρετων, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, εθνικών πόρων που επενδύονται στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Γνωρίζετε πολύ καλά πως εάν το έργο του εκσυγχρονισμού-επέκτασης των εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων δεν συνοδευτεί και από την εξασφάλιση της πτητικής του αξιοπιστίας με την τοποθέτηση των κατάλληλων οργάνων, τότε θα καταστεί μη λειτουργικό και άρα μη βιώσιμο».
Στην επιστολή του προς τον Διοικητή της ΥΠΑ, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών τονίζει πως η Δημοτική Αρχή επεδίωξε έως σήμερα τη συζήτηση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους, θεωρώντας καλόπιστα ότι έχει απέναντι της αξιόπιστους συνομιλητές που αντιλαμβάνονται το συμφέρον του τόπου.
Όμως, καταλήγει η επιστολή, «Θεωρήστε δεδομένο ότι η υπομονή μας και η ανοχή μας εξαντλήθηκαν. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Υπηρεσίας σας, θεωρείται για το Δήμο Ιωαννιτών εμπαιγμός, που δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε. Αναμένουμε άμεσες απαντήσεις και κυρίως άμεσες ενέργειες από την ΥΠΑ».
Η επιστολή του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, απεστάλη την περασμένη εβδομάδα στον Διοικητή της ΥΠΑ και κοινοποιήθηκε στους πέντε βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, καθώς και στους αρμόδιους Υπουργούς: Γ. Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Χ. Σπίρτζη, Αν. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Ε. Κουντουρά, Αν. Υπουργό Τουρισμού.

Αναλυτικά η επιστολή :

Αξιότιμε κ. Διοικητά ,
Με μεγάλη μας απογοήτευση επανερχόμαστε στο μείζον, για μας, θέμα, της αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και του εξοπλισμού του με τα κατάλληλα όργανα προσέγγισης, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία Αεροδρόμιο, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής και κυρίως τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού, όπου «επενδύει» δυναμικά η περιοχή μας.

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, μετά την συνεχιζόμενη αδιαφορία που επιδεικνύει η Υπηρεσία σας στην υλοποίηση -ή έστω στη δρομολόγηση σε … ορατό χρονικό ορίζοντα- των ενεργειών που από κοινού, Δήμος Ιωαννιτών και ΥΠΑ, είχαμε συμφωνήσει.
Μετά από αλλεπάλληλες επαφές, τόσο με την ΥΠΑ όσο και με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, ο Δήμος Ιωαννιτών προκάλεσε, στις 14 Νοεμβρίου 2014, σύσκεψη στο γραφείο του τότε Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Παπαδόπουλου. Επικεφαλής των στελεχών της Υπηρεσίας σας που μετείχαν στη σύσκεψη, ήταν η Διευθύντρια του γραφείου σας κα Ελπίδα Κορυφίδου (κατά δήλωση των συνεργατών σας ο ίδιος δεν μπορούσατε να παραβρεθείτε, αν και πολύ έγκαιρα είχατε ειδοποιηθεί για τη σύσκεψη από τον ίδιο τον Υφυπουργό).

Στη σύσκεψη θέσαμε επί τάπητος τα προβλήματα που σχετίζονται με την πορεία των έργων αναβάθμισης του Αεροδρομίου. Κυρίως όμως συζητήσαμε το γνωστό θέμα της τοποθέτησης των κατάλληλων οργάνων προσέγγισης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα του Αεροδρομίου, δηλαδή η εξάρτηση της δυνατότητας προσέγγισης αεροσκαφών από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, με συνέπεια τις συχνές ματαιώσεις πτήσεων, ή τη μη τήρηση των ωραρίων.

Κρίνω σκόπιμο να σας υπενθυμίσω όσα συμφωνήσαμε σε εκείνη τη σύσκεψη, Δήμος Ιωαννιτών και ΥΠΑ, μετά από διεξοδική συζήτηση παρουσία του τότε Υφυπουργού Υποδομών:
Με δεδομένο ότι η υπηρεσία σας θεωρεί αδύνατη την εγκατάσταση του συστήματος ILS στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, αλλά ταυτόχρονα – όπως πολύ ξεκάθαρα διατυπώθηκε από τα στελέχη σας στη σύσκεψη – θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα καταλληλότητας άλλου τύπου σύγχρονων οργάνων προσέγγισης – καταλήξαμε στη συμφωνία να προχωρήσουν άμεσα από την πλευρά της ΥΠΑ οι παρακάτω ενέργειες:
1. Διερεύνηση από την πλευρά της Υπηρεσίας σας, ενεργειών για τη δυνατότητα βελτίωσης των διαδικασιών προσέγγισης στο αεροδρόμιο. Για την εργασία αυτή δηλώσαμε ότι επιθυμούσαμε η Υπηρεσία σας να συνεργαστεί με τον εμπειρογνώμονα από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών, πιλότο κ. Δημήτρη Βλάχο.
2. Επίσπευση της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης «διαδικασιών και εμποδίων», PCB, που θα διερευνήσει τη δυνατότητα εγκατάστασης νέου τύπου οργάνων προσέγγισης. Ζητήσαμε δε από την Υπηρεσία σας να μας καταθέσει μια τάξη μεγέθους του κόστους της μελέτης, γεγονός στο οποίο συμφώνησαν τα στελέχη σας ότι μπορούσε να γίνει άμεσα.
3. Με βάση την ανωτέρω μελέτη να επιλεγούν τα κατάλληλα όργανα προσέγγισης και η Υπηρεσία σας να διερευνήσει την τάξη μεγέθους κόστους της εγκατάστασης, ώστε να ενταχθεί άμεσα στον σχεδιασμό υλοποίησης.

κ. Διοικητά ,
Μετά την παρέλευση τεσσάρων και πλέον μηνών και παρά τις «οχλήσεις» μας, ακόμα αναμένουμε τις σχετικές απαντήσεις και την ενημέρωση από την Υπηρεσία σας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα.
Δεν υπήρξε ούτε καν ανταπόκριση από την πλευρά σας σε κάτι -που συμφωνήθηκε επίσης στη σύσκεψη – και η διεκπεραίωσή του ήταν μια απλή και τυπική υπηρεσιακή διαδικασία. Αναφέρομαι στην κοινοποίηση στο Δήμο μας συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων που διαθέτει η Υπηρεσία σας, τα οποία ζητήσαμε και δεχτήκατε να μας γνωστοποιηθούν, γιατί η γνώση τους θα διευκόλυνε τη διαπραγμάτευσή μας με αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν πτήσεις από και προς τα Ιωάννινα.
Ειλικρινά μας εκπλήσσει και παράλληλα μας εξοργίζει η αδιαφορία την οποία επιδεικνύει η ΥΠΑ, απέναντι στην προοπτική να καταστεί ανενεργή, μια σημαντική και υψηλή οικονομική επένδυση του Κράτους στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Μια αδιαφορία που οδηγεί στην ουσία σε κατασπατάληση πόρων και μάλιστα των δυσεύρετων, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, εθνικών πόρων που επενδύονται στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Γνωρίζετε πολύ καλά πως εάν το έργο του εκσυγχρονισμού-επέκτασης των εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων δεν συνοδευτεί και από την εξασφάλιση της πτητικής του αξιοπιστίας με την τοποθέτηση των κατάλληλων οργάνων, τότε θα καταστεί μη λειτουργικό και άρα μη βιώσιμο.
Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, τα λάθη και τις παλινωδίες που συνοδεύουν την εξέλιξη ενός έργου που ξεκίνησε το 2006 διανύει τον 9ο χρόνο του κι έχει λάβει την 5η παράταση, το απογοητευτικό είναι πως όταν ολοκληρωθεί (ελπίζουμε να τηρηθεί η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης για 12/2/2016) θα αποτελεί στην ουσία «δώρον άδωρο».
Μπορούμε σχεδόν με βεβαιότητα να προβλέψουμε πως, όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού επέφερε την κατάργηση της πτήσης Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη, έτσι και η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού θα επιφέρει την κατάργηση της μοναδικής πτήσης που εκτελείται σε μόνιμη βάση αυτή τη στιγμή, Αθήνα-Ιωάννινα-Αθήνα.
Η μόνη λύση για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, είναι ο προσανατολισμός του στην στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού, και της στήριξης της επιχειρηματικότητας, με την αναβάθμιση της λειτουργίας του και την απόκτηση αξιοπιστίας.
Έτσι όχι μόνο το Αεροδρόμιο θα καταστεί βιώσιμο, ελκυστικό και λειτουργικό αλλά και η περιοχή μας θα έχει τεράστια αναπτυξιακά οφέλη.
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών, οι φορείς της περιοχής και οι επαγγελματίες του τουρισμού, καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να καταστήσουμε την περιοχή μας «προορισμό» από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Όμως, κάθε συζήτηση μας με παράγοντες του τουρισμού, κάθε διαπραγμάτευση μας με αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν πτήσεις στα Γιάννενα, «υπονομεύεται» από τις δυνατότητες και την πτητική αναξιοπιστία του Αεροδρομίου!
κ. Διοικητά ,
Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα με τη στάση μας στην υπόθεση του Αεροδρομίου, ότι δεν καταφεύγουμε ούτε σε εύκολες «κορώνες», ούτε σε «κραυγές» εντυπωσιασμού.
Επιδιώξαμε τη συζήτηση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους, θεωρώντας καλόπιστα ότι έχουμε απέναντι μας αξιόπιστους συνομιλητές που αντιλαμβάνονται το συμφέρον του τόπου.
Θεωρήστε δεδομένο όμως, ότι η υπομονή μας και η ανοχή μας εξαντλήθηκαν.
Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Υπηρεσίας σας, θεωρείται για το Δήμο Ιωαννιτών εμπαιγμός, που δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε.
Αναμένουμε άμεσες απαντήσεις και κυρίως άμεσες ενέργειες από την ΥΠΑ.
Με εκτίμηση
Θωμάς Κ. Μπέγκας
Δήμαρχος Ιωαννιτών

Πηγή by [author_name]

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments