Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / «Εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης έργων υποδομής- ο ρόλος των Περιφερειών»   εισήγηση Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, στο «Περιβαλλοντικό / Χρηματοδοτικό forum: Διαχείριση Απορριμμάτων»  

«Εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης έργων υποδομής- ο ρόλος των Περιφερειών»   εισήγηση Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, στο «Περιβαλλοντικό / Χρηματοδοτικό forum: Διαχείριση Απορριμμάτων»  

imageΑπό:Γιώργος Γκόντζος«-  Εισήγηση Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, στο «Περιβαλλοντικό / Χρηματοδοτικό forum: Διαχείριση Απορριμμάτων»

 

 Κυρίες και Κύριοι, Καλή Χρονιά

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ στη συνάντηση αυτή και να απευθύνω χαιρετισμό με την ιδιότητά μου ως Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, καταθέτοντας απόψεις αναφορικά με το ρόλο των Περιφερειακών Αρχών στην επιδιωκόμενη καλή πρακτική για τη διαχείριση των χρηματοδοτικών μέσων που διατίθενται για την υλοποίηση των έργων υποδομών.

Η Ελλάδα μας, είναι μία χώρα με πλούσιο ενεργητικό. Διαθέτει σύγχρονες και ποικίλες  υποδομές και «δίκτυα» ήδη ανεπτυγμένα ή υπό κατασκευή. Διαθέτει επίσης, ένα πλούσιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και καλούμεθα να το υπερασπιστούμε και να το αναδείξουμε. Ακόμη, έχουν επενδυθεί κεφάλαια για τη δημιουργία ενός κατηρτισμένου επιστημονικού δυναμικού που είναι ικανό να δραστηριοποιηθεί παραγωγικά και έντονα σε οποιαδήποτε ζήτηση υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε κλάδους που η αγορά επιζητεί και έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Price waterhouse Coopers (PwC), στην Ελλάδα, η αξία των προγραμματισμένων και ανεκτέλεστων έργων υποδομών, στους κλάδους της ενέργειας (34%), των σιδηροδρομικών έργων και των έργων των  αυτοκινητοδρόμων (55%) και των τουριστικών υποδομών και διαχείρισης αποβλήτων (11%) και θα ανέλθει τουλάχιστον σε € 20 δισ. μέχρι το 2022.

Το κυριότερο εμπόδιο για την αναζωογόνηση και την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών είναι η έλλειψη πρόσβασης σε ιδιωτική μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Η αυξανόμενη ανάγκη για δαπάνες σε έργα υποδομών, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα περιορισμένη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης και τους περιορισμούς των ελληνικών τραπεζών, επιβάλλουν την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών μέσων.

Οι ΣΔΙΤ και τα Ομόλογα Έργου θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των έργων υποδομών, προσθέτοντας ένα στοιχείο χαμηλού κινδύνου στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών.

Για την αξιοποίηση των ανωτέρω, είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε, γιατί οφείλουμε να δικαιώσουμε αυτούς που μας παρέδωσαν μία χώρα με προοπτικές, αλλά και να ανταποκριθούμε στην ελπίδα που έχουν εναποθέσει σε μας οι γενιές που έρχονται.

Γενικά ο ρόλος μας, συνοψίζεται στο να διαχειριστούμε τις κοινές υποθέσεις στην Ελλάδα στην μετα-επιδοτήσεων εποχή. Κανείς πλέον δεν χρηματοδοτεί οποιονδήποτε και οτιδήποτε, αν για το σκοπούμενο έργο ή ενέργεια, δεν είναι τεχνικοοικονομικά κατοχυρωμένες οι προσδοκώμενες αξίες και προσδιορίσιμος ο χρόνος της κτήσης τους.

Μπορούμε να υπάρξουμε σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Έχουμε τη δύναμη και το σθένος να απελευθερώσουμε τη δυναμική που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο συμπιεσμένο ελατήριο, με το οποίο προσομοιάζεται η εθνική μας οικονομία;

Οι Περιφερειακές Αρχές απαντούμε καταφατικά.

Πριν από πέντε χρόνια, οι τοπικές κοινωνίες, μας ανέθεσαν το σχεδιασμό, την οργάνωση, και τη μεθοδική και αξιόπιστη επίλυση των προβλημάτων και των αναγκών τους, σε μία συγκυρία ασυνήθιστων δυσκολιών. Ανταποκριθήκαμε, αναζητώντας και εφαρμόζοντας πάντοτε πρακτικές, λειτουργικές και βιώσιμες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας στο νέο τους ρόλο, σχεδιάσαμε σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, βασισμένοι σε μία «από κάτω προς τα πάνω» (bottom-up) ανάλυση των αναγκών με ρεαλισμό και ευθυκρισία, προσαρμοστήκαμε στα διατιθέμενα χρηματοδοτικά μέσα, αναζητήσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης με στέρεα και βάσιμα επιχειρήματα, καταστρώσαμε, στο σωστό χρόνο, τον αναγκαίο σχεδιασμό αδειοδοτήσεων και χωροθετήσεων των κρίσιμων έργων και θέσαμε την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, με οποιαδήποτε ιδιότητα και αν συμμετέχει στο παραγωγικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, σε απόλυτη προτεραιότητα.

Οι συνεργασίες μας στηρίχθηκαν σε συνεχή επικοινωνία με τους συμβαλλόμενους μαζί μας υπό το πρίσμα αλληλεγγύης, σεβασμού και ειλικρίνειας.

Υπό αυτό το πλαίσιο επιζητούμε να συνεργαζόμαστε και με την Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Οι αλλαγές των διοικήσεων του Κράτους δεν πρέπει να ακυρώνουν κρίσιμους αγώνες και χρόνιες προσπάθειες των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών.

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης, λειτουργώντας στα πλαίσια των νόμων, αντιλαμβάνονται το δίκαιο των τοπικών κοινωνιών στο σωστό χρόνο και αντιδρούν προς την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα.

Οι αυτοδιοικήσεις δεν ανταγωνίζονται, ούτε επιδιώκουν την αντικατάσταση της Κεντρικής διοίκησης. Ολοκληρώνουν τη χρηστή διοίκηση προς συμφέρον του Πολίτη και της Κοινωνίας.

Ο πολίτης, άλλωστε, είναι και ο τελικός κριτής μας.

Εύχομαι στους διοργανωτές του forum κάθε επιτυχία στην σημερινή τους πρωτοβουλία και τα αποτελέσματα να είναι αξιοποιήσιμα προς συμφέρον της ταλαιπωρημένης μεν, αλλά περήφανης και με δυνατότητες χώρας μας.

Σας ευχαριστώ.

(Παρασκευή 08-01-2016, στο Hilton Αθήνα)

Δείτε Επίσης

Λ.Παππάς(Πρώην Πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ) Ο Φρέντι Μπελέρης, σκέφτεται πρωτίστως τα συμφέροντα των κατοίκων της Χιμάρας και όχι κάποιων  ολιγαρχών

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Να σας πω γιατί έγινε αυτό που έγινε στην Χιμάρα  και ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments