Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων /   ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:  Κάλεσμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες

  ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:  Κάλεσμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες

refugee

                                                                      

    Από:Γιώργος Γκόντζος

                                                                      « Την πόρτα ανοίγω το βράδυ,                               

                                                                Τη λάμπα κρατώ ψηλά,

                                                               Να δούνε της γης οι θλιμμένοι

                                                               Να΄ρθουνε, να βρούνε συντροφιά»

Τάσος Λειβαδίτης

Καθημερινά παρακολουθούμε σοκαρισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες με κίνδυνο της ζωής τους να προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Είναι τα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, οι οποίες γίνονται από ΝΑΤΟ ,ΗΠΑ, Ε.Ε και Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και για την εκ νέου, με αίμα, χάραξη των συνόρων. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν χιλιάδες θύματα στο δρόμο προς τον προορισμό τους, ενώ οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τις μανάδες με μωρά στην αγκαλιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών συγκλονίζουν.

Οι πρόσφυγες που προσεγγίζουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα: Οι άνθρωποι αυτοί στερούνται τροφίμων, χώρων υγιεινής διαβίωσης και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτή η αδικαιολόγητη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση των προσφύγων στα σύνορα. Η επίσημη πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση επιδεικνύουν χαρακτηριστική αδιαφορία -μέσω της απουσίας τους  – ενώ τα ημίμετρα που κατά καιρούς παίρνουν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε στο ελάχιστο τις βασικές ανάγκες των προσφύγων.

Η Ένωση Γονέων  του Δήμου Ιωαννιτών, έχοντας όλα αυτά υπόψη, αποφάσισε να συγκεντρώσει κάποια είδη πρώτης ανάγκης και να γίνει η επίδοση τους από μας  στους πρόσφυγες, για αυτό  καλεί σε σύσκεψη για το σωστό συντονισμό, τους συλλόγους γονέων και άλλους φορείς της εκπαίδευσης (15/μελή – εκπαιδευτικούς, σχολεία), την Κυριακή 29/11/2015 στο 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων στην Κιάφα στις 18:00μμ.

Ως καταληκτικός χρόνος συγκέντρωσης των ειδών ορίζεται  το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου  ό,τι έχει συγκεντρωθεί θα φορτωθεί σε φορτηγό και με συνοδεία τους γονείς, μαθητές και όσους άλλους θέλουν να συμμετέχουν θα παραδοθεί στους πρόσφυγες στο σταθμό της Ειδομένης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε είδη που μπορούν να συγκεντρωθούν:

 

  • Νερά ατομικά, χυμούς ατομικούς, γάλα μακράς διάρκειας (όχι συμπυκνωμένο) κονσέρβες, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, παστέλια, βρεφικές κρέμες, βρεφικό γάλα σε σκόνη.
  • πάμπερς, μωρομάντηλα, μάρσιπο,χαρτιά υγείας, σαπούνια ατομικά, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, παιδικά παπούτσια, κρέμες για συγκάματα, γάζες, ταλκ, αδιάβροχα, παπούτσια κλειστά, κουβέρτες παιδικές αγκαλιάς, sleeping bags,
  • Είδη δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά (μαρκαδόροι, χαρτόνια, κηρομπογιές, πλαστελίνες και από παιχνίδια, κούκλες, λούτρινα κ.ά. παιχνίδια που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν».

Η αλληλεγγύη μας δεν σταματάει μόνο στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Συγχρόνως απαιτούμε: 

  • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, με κρατική μέριμνα.
  • Ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή, σίτιση, περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά προς τις πύλες εξόδου από τη χώρα.
  • Άμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.
  • Κατάργηση της Συνθήκης Δουβλίνο 2, ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων εντός της ΕΕ προς τη χώρα προορισμού τους.
  • Να σταματήσουν οι ξένες ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στις τρίτες χώρες.Καμία συμμετοχή της χώρας μας  σ’αυτές τις επεμβάσεις.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments