Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Ενότητα Πολιτών”: Η Δημοτική Αρχή επιλέγει να ακυρώνει το έργο που παρέλαβε παρά να χτίσει πάνω σε αυτό για το καλό του Δήμου

“Ενότητα Πολιτών”: Η Δημοτική Αρχή επιλέγει να ακυρώνει το έργο που παρέλαβε παρά να χτίσει πάνω σε αυτό για το καλό του Δήμου

Σε ανακοίνωση της παράταξης Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα αναφέρονται τα εξής:

Την προσπάθεια για δημιουργία μιας κυρίαρχης άποψης στη λογική να ακυρωθεί η δουλειά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής τόνισε στην εισήγησή του για το θέμα της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με φωτιστικά LED ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Όπως σημείωσε «στα χρόνια της Διοίκησης του Δήμου από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», μαζί με συναδέλφους που κάθονται σήμερα στα απέναντι έδρανα πολεμούσαμε για προοδευτικές και συνετές πολιτικές. Βλέπε ΞΕΝΙΑ, ΟΑΣΗ, Κεντρική Πλατεία και άλλα έργα. Σήμερα βλέπουμε μία απολιτίκ συμμαχία συμφερόντων. Αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσουμε  εξ αρχής ότι κανείς σήμερα δε διαφωνεί πολιτικά με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με φωτιστικά LED. Διαφωνούμε πολιτικά στο πως».

Στην ουσία του θέματος ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι αν δεν είχε ακυρωθεί, ο διαγωνισμός που η δική του Δημοτική Αρχή μελέτησε με ιδιαίτερη προσοχή, το Δημοτικό Συμβούλιο θα βρισκόταν σήμερα στην ευχάριστη θέση να συζητά για το πλεόνασμα που θα πρόκυπτε στα ταμεία του Δήμου από το 2020 κιόλας και το πώς θα το αξιοποιούσε την επόμενη μέρα.

Θύμισε ότι η μελέτη που εκπονήθηκε, με εγγυημένη χρηματοδότηση, χωρίς μοχλεύσεις, δανεισμούς, επιτόκια και άλλους όρους αγοράς, προέβλεπε εξοικονόμηση τουλάχιστον 270.000 € το χρόνο, τα οποία η νέα Δημοτική Αρχή θα είχε την πολυτέλεια να επενδύσει στην επόμενη φάση αλλαγής των φωτιστικών.

Με λίγα λόγια απέδειξε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτυγχάνονταν με την προτεινόμενη μέθοδο, θα μεταφραζόταν σε άμεση επιστροφή του συνόλου των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου μας.

«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της όποιας εξοικονόμησης στα ταμεία του Ιδιώτη αναδόχου για τουλάχιστον 10-12 έτη και όχι στα ταμεία μας.

Κάντε λογαριασμό συνάδελφοι, και αποφασίστε με καθαρή σκέψη ποιο είναι πιο συμφέρον», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια ανέδειξε την ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής λέγοντας ότι απέναντι στην πρόταση της παράταξής του δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη αντιπρόταση με τεχνικά χαρακτηριστικά και χρονοδιαγράμματα παρά μια αόριστη υπόσχεση και μετάθεση των αποφάσεων μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από Εξωτερικό Συνεργάτη τον οποίον η Δημοτική Αρχή επιλέγει να συνεργαστεί.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, κάλεσε τους κ.κ. Γκόντα και Μπαρτζώκα να απαντήσουν γιατί με τη στάση του σήμερα αναιρούν τους εαυτούς τους όταν πριν μερικούς μήνες ομοφωνούσαν για τη διενέργεια του διαγωνισμού των 3 εκ. ευρώ.

Καταλήγοντας, η πρόταση που έθεσε προς ψήφιση στο Σώμα συνοψίζεται ως εξής:

  1. Ακύρωση απόφασης Οικονομικής Επιτροπής
  2. Επαναδημοπράτηση του έργου
  3. Υποβολή της πρότασης των 3.000.000 € στην πρόσκληση της Περιφέρειας
  4. Ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο του Δήμου με τη μέθοδο της χρηματοδότησης από την εξοικονόμηση
  5. Συζητούμαι οποιαδήποτε ολοκληρωμένη πρόταση για την ολοκλήρωση του υπόλοιπου έργου

Κλείνοντας, υπενθύμισε στο Σώμα ότι εκκρεμεί η απόφαση της προσφυγής της παράταξής του επί της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καλείτε να πάρει μια απόφαση χωρίς να γνωρίζει το αποτέλεσμα της εκδίκασης.

«Διαφωνούμε κάθετα και κατηγορηματικά στην εξ ολοκλήρου αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Εγχείρημα το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία ευρωπαϊκή πόλη.

Αντ’ αυτού εμμένουμε στη θέση μας για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, σε όλο το Δήμο, αλλά σε 2 διακριτές και ξεκάθαρες φάσεις.

Κάτι το οποίο εσείς, αναιρέσατε, χωρίς καν την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθιστώντας το μονομερή και αυθαίρετη κίνηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΜΟΧΛΕΥΣΗ – ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ μας οδηγεί με ακρίβεια σε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ χωρίς επιστροφή.

Οι πολιτικές εμμονές στη μέθοδο της σύμπραξης με ιδιώτες για μία τόσο μικρή επένδυση, με αναμφίβολα αποτελέσματα αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που ακυρώνει τη δυνατότητα του Δήμου να εκτελεί έργα με ιδίους πόρους.

Επίσης, ακυρώνει κάθε προσπάθεια να ΜΟΧΛΕΥΣΟΥΜΕ πόρους από τα δικά μας ταμεία ή από το Περιφερειακό πρόγραμμα «ΉΠΕΙΡΟΣ», χωρίς ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση για τους συμπολίτες μας», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

 

***

Νωρίτερα ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» είχε στηλιτεύσει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να φέρει προς ψήφιση την αναμόρφωση του προϋπολογισμού στην οποία αφαιρούταν το ποσό τους 1 εκ. ευρώ που ήταν δεσμευμένο για το διαγωνισμό αντικατάστασης των λαμπτήρων τονίζοντας ότι ηθικά δεν είναι σωστό να προηγηθεί μια τέτοια απόφαση πριν συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ουσιαστικά δεν είναι ορθό να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις τη στιγμή που εκκρεμεί μια προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία μπορεί να ανατρέψει τον επιχειρούμενο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments