Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Μαντά: «Ανακαλείται η απόφαση χαρακτηρισμού του Γενικού Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων σε πρότυπο πειραματικό λύκειο»

Επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Μαντά: «Ανακαλείται η απόφαση χαρακτηρισμού του Γενικού Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων σε πρότυπο πειραματικό λύκειο»

mantas_paramythia

 

Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Μαντά προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την ανάκληση της απόφασης που χαρακτηρίζει το Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων ως Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο.

Όπως ανέφερε κ. Μαντάς κατά την τοποθέτησή του, ο προηγούμενος Υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος αποφάσισε με μία πράξη η οποία υπογράφηκε στις 31/12/2014, μετά από πρόταση της Διοικούσης Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, να ορίσει πως το Γενικό Λύκειο της Ζωσιμαίας θα γίνει πρότυπο πειραματικό λύκειο.

Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την τεκμηριωμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Ηπείρου που προτείνει να λειτουργήσει – αν είναι να λειτουργήσει – πρότυπο πειραματικό σχολείο στην περιοχή της Ανατολής, όπου υπάρχει ένα κτήριο, το οποίο έχει φτιαχτεί με χρήματα του ΕΣΠΑ και είναι ενεργειακά εξαιρετικά σύγχρονο. Επιπλέον, τόνισε πως εκτός από την επικαιρότητά του, το ζήτημα αυτό έχει και επείγοντα χαρακτήρα, καθώς στα Γιάννενα καθυστερεί η διαδικασία που ορίζει γεωγραφικά – αυτό που συνήθως γίνεται σ’ αυτήν την περίοδο – τους δρόμους από τους οποίους πάνε οι μαθητές σε συγκεκριμένα σχολεία.

Ο κ. Μπαλτάς από τη μεριά του απάντησε πως πρέπει άμεσα να ανακληθεί η εν λόγω εγκύκλιος, γιατί το σχολείο αυτό δεν διεκδικεί τίποτε περισσότερο από το να παραμείνει ένα γενικό λύκειο, όπως όλα τα υπόλοιπα, στη βάση της παράδοσης των λυκείων της περιοχής.

Επίσης, με αφορμή την ερώτηση του κ. Μαντά, έθεσε για ακόμα μια φορά τη διάκριση μεταξύ προτύπου και πειραματικού σχολείου. Τα πειραματικά σχολεία, όπως ο ίδιος ανέφερε, «είναι εκείνα όπου το δείγμα των μαθητών πρέπει να είναι στατιστικά σωστό, να μετέχουν στην κλήρωση παιδιά από όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο του σχολείου να γίνονται νέες, πειραματικές μορφές διδασκαλίες, νέες μέθοδοι διδασκαλίας κλπ., τα δε αποτελέσματα αυτών των «πειραμάτων» να μπορούν να διαχυθούν στα υπόλοιπα σχολεία.

Τα πρότυπα σχολεία είναι διαφορετικά. Τα περισσότερα από αυτά είναι ιστορικά. Είναι σχολεία αριστείας, με την καλή έννοια. Πρέπει να διακρίνουμε αυτές τις δύο κατηγορίες σχολείων, πράγμα που δεν έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί όλη αυτή η σύγχυση.»

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης του κ. Μαντά, απάντησε πως η ενδεχόμενη ίδρυση πειραματικού ή προτύπου σχολείου στην περιοχή Ανατολής του Δήμου Ιωαννιτών είναι κάτι το οποίο οφείλει να εξεταστεί, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει ήδη εν συστάσει η νέα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, προσθέτοντας πως όλα αυτά είναι εντός ενός σχεδιασμού όπου πρέπει να δούμε όλα τα λύκεια της χώρας, πρότυπα, πειραματικά και «απλά», ώστε κατά κάποιο τρόπο οι δυνάμεις να πάνε σε όλα αυτά με έναν έλλογο τρόπο και να μη δίνουμε έτσι εύκολα υποσχέσεις για κάτι που ενδεχομένως θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Δείτε Επίσης

Ό.Τσουμάνη=Ο ναζισμός και ο φασισμός ουδέποτε κτυπήθηκαν με τροπολογία και  νομολογία- Να ενταθούν οι έλεγχοι στα λεωφορεία των σχολικών εκδρομών.

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Σε δύο θέματα εστίασε  την  παρέμβασή της ο Όλυ Τσουμάνη ,υποψήφια ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments