Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επίσκεψη του Χρήστου Μαντά(ΣΥΡΙΖΑ) στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ηπείρου

Επίσκεψη του Χρήστου Μαντά(ΣΥΡΙΖΑ) στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ηπείρου

Χωρίς τίτλοΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, επισκέφθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους –Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ηπείρου, που συστεγάζονται στο «Σουφαρί Σεράι»  (süvari saray=παλάτι των ιππέων), στο κτιριακό συγκρότημα στην ανατολική πλευρά εντός του φρουρίου, το οποίο από την εποχή της Τουρκοκρατίας καθορίζει το μνημειακό χαρακτήρα του Κάστρου και της ευρύτερης παραλίμνιας περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων.

Η επίσκεψη ήταν αποτέλεσμα της πρόσκλησης της Διευθύντριας των Γ.Α.Κ κ. Μάρθας Παπαδοπούλου, και ήταν μια ευκαιρία για επιτόπια ενημέρωση σε αυτό το ιστορικής –αρχειακής-ερευνητικής , αλλά και πολιτιστικής σημασίας κτηριακό συγκρότημα.

Μετά από ξενάγηση και ενημέρωση του κ .Μαντά και των συνεργατών του από την Διευθύντρια του Μουσείου σε όλους τους χώρους των Γ.Α.Κ τέθηκαν αρκετά θέματα που έχουν σχέση

  1. Με την συγκρότηση μελέτης (στατικής, αρχιτεκτονικής) και την αναστύλωση των παρατείχιων κτισμάτων του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου και
  2. Τη χρηματοδότηση εξοπλισμού Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου, με στόχο   να αξιοποιηθεί το υλικό σε συνάρτηση με τις αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο κοινό της πόλης μας, αλλά και πόλος έλξης επισκεπτών και ερευνητών από την Ελλάδα και διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι ο τρόπος λειτουργίας που προτείνεται είναι αντίστοιχος εκείνου του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, μιας και είναι οι δύο μοναδικοί Δημόσιοι χώροι που διαθέτουν χώρους πολιτισμικής προβολής των αρχειακών τεκμηρίων. Ο νέος τρόπος λειτουργίας θα έχει ως αποτελέσματα α)Την διάσωση του αρχειακού υλικού με την προβολή του σε κατάλληλες προθήκες, β)Την δυνατότητα πολιτιστικής προβολής σε επισκέπτες-ερευνητές και μαθητές, γ)Την απόκτηση οικονομικής δραστηριότητας, δ)Την δημιουργία θέσεων εργασίας και ε) Την ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης  Ιστορίας και Πολιτισμού Ηπείρου και Βορείου Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς αφού ευχαρίστησε την κ. Παπαδοπούλου και τους συνεργάτες της στα Γ.Α.Κ για την περιήγηση και την ενημέρωση, δήλωσε ότι θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν οι κρίσιμες παρεμβάσεις για τα παρατείχια κτίσματα και την λειτουργία του Μουσείου με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του πολύτιμου Ιστορικού και αρχειακού υλικού που φιλοξενεί , αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του μοναδικού στο είδος του, Μουσείου της Ηπείρου.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments