Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επίσκεψη Υφ. Παιδείας Μερόπης Τζούφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Επίσκεψη Υφ. Παιδείας Μερόπης Τζούφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών, η δημιουργία και η λειτουργία ενός ενδυναμωμένου, μεγάλου ενιαίου χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα πρότυπα των σύγχρονων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αποτελούν την επόμενη πρόκληση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι  το πρώτο περιφερειακό Α.Ε.Ι. που προχώρησε στις συγκλήσεις και συνενώσεις με το ΤΕΙ Ηπείρου και η διαδικασία αυτή μαζί και με τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, αποτέλεσε πρότυπο και για πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δώσει ήδη, τόσο τις απαραίτητες θέσεις για την στήριξη του εγχειρήματος, όσο και τα απαιτούμενα κονδύλια. Τα συντεταγμένα όργανα του Πανεπιστημίου  θα προχωρήσουν στην κατανομή των θέσεων με βάση τις ανάγκες στήριξης, αλλά και αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών του νέου ενιαίου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, ενδυνάμωσης του ιδρύματος με προσωπικό, αναμένεται να λειτουργήσει και η εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου, της απόφασης που επιτρέπει για κάθε αποχώρηση άμεση αντικατάσταση.

Ο κανόνας δηλαδή ένας προς έναν που δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής στήριξης όλων των δομών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με προσωπικό και ταυτόχρονα επιχειρεί να ανακόψει το λεγόμενο “braindrain” δίνοντας κίνητρα σε νέους επιστήμονες να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην χώρα μας και να προσφέρουν στον τόπο. Ιδιαίτερα για τα Τμήματα Ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας δίνουν επιπλέον θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα τα Πανεπιστήμια για να στηριχθεί ο προσανατολισμός του Υπουργείου Υγείας στην κατεύθυνση αναβάθμισης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. αλλά και της Επείγουσας Ιατρικής.

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 η Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη κατά την επίσκεψή της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είχε σειρά συναντήσεων όπου συζήτησε και ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα τα παραπάνω και τέλος αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρονιά.

Η κ. Τζούφη συναντήθηκε με τους Αντιπρυτάνεις κ.κ Μηνά Πασχόπουλο και Σταύρο Νικολόπουλο και συζήτησαν αναλυτικά την πορεία ενοποίησης του ιδρύματος, την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και τις προοπτικές που δημιουργεί η λειτουργία του νέου ιδρύματος. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη ψηφιακής σύγκλησης όλων των υποδομών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στον σύγχρονο τρόπο εκπαίδευσης και λειτουργίας που απαιτούν οι εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνθήκες. Στη συνάντηση εξετάσθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για να βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στους χώρους του Πανεπιστημίου αλλά και η έκδοση ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στην μέθοδο Braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τέλος υπήρξε συναντίληψη στο ζήτημα της λειτουργίας, ανάπτυξης και εξωστρεφούς δραστηριότητας των δυο Μουσείων που βρίσκονται στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (του Μουσείου Ιατρικής και του Μουσείου Τυπογραφίας).

Στη διαμόρφωση των αναβαθμισμένων προγραμμάτων σπουδών που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης και εξειδίκευσης εστιάστηκε η συζήτηση ανάμεσα στην Υφυπουργό Παιδείας και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Ιωάννη Γεωργίου. Και οι δυο πλευρές τόνισαν ότι προϋπόθεση εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της γνώσης, αποτελούν, η διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων, η προσαρμογή τους στα σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, αλλά και η δυνατότητα ανταπόκρισής τους στις ανάγκες παροχής ολοκληρωμένης περίθαλψης.

Η Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων συναντήθηκε επίσης και με την Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής κα Άννα Μπατιστάτου και πέρα από την ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ενδυνάμωση δραστηριοτήτων που είναι κρίσιμες για την περιοχή μας, όπως το Πανεπιστημιακό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συζητήθηκε επίσης η στήριξη των ενεργειών, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένα και σύγχρονα προγράμματα Εξατομικευμένης Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments