Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επαγρύπνηση και επιφυλακή για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου στο Δήμο Ζίτσας

Επαγρύπνηση και επιφυλακή για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου στο Δήμο Ζίτσας

–Από: Χάρης Δάφλος–  Για δεύτερη φορά, τη φετινή αντιπυρική περίοδο, συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας το πρωί της Τρίτης (21/08/2018), μετά από σχετικό αίτημα της Διοίκησης  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού επανεξέτασαν τα πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού  με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη  αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τα οποία είχαν τεθεί τόσο στην τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τον περασμένο Μάιο, όσο και στη σύσκεψη που είχε ακολουθήσει, παρουσία του Διοικητή  Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχου Ευθύμιου Γεωργακόπουλου, με τη συμμετοχή των Προέδρων– Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Από όλους επισημάνθηκε το γεγονός ότι στην περιοχή μας μέχρι τώρα, με σύμμαχο και τον καιρό, δεν εκδηλώθηκαν σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών και τονίστηκε πως θα πρέπει μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου οι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου ώστε επιχειρησιακά αλλά και πρακτικά να είναι έτοιμος στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρότεινε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από όλους τους οικισμούς. «Για φέτος είπε,  είναι η τρίτη συνάντηση που συζητάμε για τις πυρκαγιές τα ίδια θέματα και ζητήματα. Για να γίνουμε όμως πιο αποτελεσματικοί θα πρέπει να λάβουμε πιο δραστικά προληπτικά μέτρα όπως η δημιουργία ζωνών περιμετρικά των χωριών με την αποψίλωση της βλάστησης που σήμερα φτάνει έως τις πλατείες και στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς θα κινδυνεύσουν να καούν τα σπίτια.» Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του Δήμου έχει ήδη επικαιροποιήσει το Σχέδιο  Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενώ από τα μέσα του περασμένου μήνα έχουν καταγραφεί οι χώροι καταφυγής που έχουν υποδείξει οι πρόεδροι- εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου σε περιπτώσεις εκδήλωσης φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Απευθυνόμενος δε προς το διοικητή της Πυροσβεστικής ο Δήμαρχος εξήρε τη μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία και επανέλαβε πως «ο Δήμος με τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα».

Τους λόγους που έκρινε αναγκαία τη σύγκληση εκ νέου των Σ.Τ.Ο. των Δήμων διευκρίνισε, παίρνοντας το λόγο ο Δ/της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων, Πύραρχος Απόστολος Βασδέκης και ζήτησε «ετοιμότητα από όλους ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά εν τη γενέσει τους αλλά και ψυχραιμία γιατί, όπως εξήγησε, ο πανικός σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές είναι κακός σύμβουλος ειδικά αν θα πρέπει να γίνει και εκκένωση».

Πρόληψη, ετοιμότητα,  και παρατηρητικότητα συνέστησε με τη σειρά του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να είναι σε επιφυλακή γιατί όπως εξήγησε «η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει δείξει ότι στην περιοχή μας το διάστημα που εκδηλώνονται πυρκαγιές είναι ακόμη μπροστά μας». Τέλος, χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία με τη Διοίκηση και τους πυροσβέστες της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων  επισημαίνοντας πως «είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια πρόληψης και πολύ δε περισσότερο κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς».

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν επίσης ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Νίκος Κοκκίνης, ο Υποδιοικητής 8ου Λ.Α.Π. Λοχαγός Αλέξανδρος Ράπτης, η Δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Αθηνά Λεύκα και η εκπρόσωπος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Καλογιάννη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης,  ο Αναπληρωτής υπεύθυνος πολιτικής προστασίας  του Δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας, ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού σταθμού Ιωαννίνων Επιπυραγός Φώτης Δεληγιάννης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Σταθμού Βουτσαρά Ανδρέας Παπαζυγούρας, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζίτσας Στάθης Σταύρος και το μέλος των Εθελοντών Σαμαρειτών Γιάννης Μπισέλας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments