Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επισημάνσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια στα Ιωάννινα και την Ήπειρο

Επισημάνσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια στα Ιωάννινα και την Ήπειρο

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” αναφέρονται τα εξής:

“Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν επισημάνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία της Ηπείρου και της χώρας. Είναι μέτρα απολύτως αναγκαία για της προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας που δυστυχώς διαχρονικά δεν λαμβάνονται απ΄όλους τους εμπλεκόμενους κρίκους του κράτους γιατί ακολουθείτε η υλοποίηση της κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωση, τα όποια χρηματοδοτούμενα έργα να υλοποιούνται με κριτήριο κόστους- οφέλους. Με απλά λόγια αυτά τα μέτρα και οι αναγκαίες υποδομές δεν υλοποιούνται γιατί δεν συμβάλουν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δυστυχώς αυτή η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί στο θάνατο εκατοντάδων συμπολιτών μας όπως πέρυσι σε Μάτι και Μάνδρα.

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την σύγκλυση σύσκεψης όλων τον εμπλεκόμενων φορέων στη Περιφέρεια Ηπείρου επαναφέρουμε ορισμένες αναγκαίες επισημάνσεις σε ότι αφορά τον κίνδυνο καταστροφών και απωλειών από δασικές πυρκαγιές:

Σε αρκετά χωριά και περιοχές εκτός των πόλεων της Ηπείρου, σημαντικός αριθμός σπιτιών ή και ολόκληρων κατοικημένων περιοχών βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένα από δάση ή δασικές εκτάσεις. Σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, όπως τα Ιωάννινα, σπίτια και οικιστικές ζώνες βρίσκονται μέσα στο δάσος του Φρόντζου, της Δροσιάς κ.α. (που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εντός δασών ή αστικών αλσυλλίων).

Όλοι αυτοί οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους κινδυνεύουν σε περιπτώσεις «ευνοϊκών» συνθηκών (υψηλής έντασης άνεμοι, παρατεταμένη ξηρασία κ.α.), για την εκδήλωση μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών. Είναι δύσκολη και η διαφυγή τους και η διάσωση των κατοικιών τους.

Σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίζουμε και το γεγονός ότι δεν έχουν υλοποιηθεί μελέτες και έργα αντιπυρικής προστασίας, που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Τα έργα αυτά είναι:

  • Ο εσωτερικός καθαρισμός των δασών που βρίσκονται εκτός των πόλεων (κλάδεμα κλαδιών των δέντρων, κοπή χόρτων, απομάκρυνση ή και καταστροφή της βιομάζας ακόμα και με ελεγχόμενη καύση αυτής με τις κατάλληλες προδιαγραφές), ξεκινώντας αρχικά από τις πιο επικίνδυνες περιοχές.
  • Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κυρίως σε επικίνδυνες περιοχές όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να αποτρέπεται η γρήγορη επέκταση και η ευρύτερη έκταση της πυρκαγιάς.
  • Η κατασκευή – δημιουργία των απαιτούμενων δασικών δρόμων σε όλες τις επικίνδυνες περιοχές, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόσβαση και προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων και δυνάμεων, ώστε να σβήνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις πυρκαγιές. Οι υπάρχοντες δασικοί δρόμοι δεν συντηρούνται επαρκώς (κλάδεμα δέντρων, αποκατάσταση από νεροφαγώματα κ.α.) και εγκαίρως (πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου).
  • Η κατασκευή επαρκούς δικτύου ύδρευσης για την τροφοδοσία με νερό των πυροσβεστικών οχημάτων (πυροσβεστικοί κρουνοί, υδατοδεξαμενές) ή ακόμα και των πυροσβεστικών ελικοπτέρων (υδατοδεξαμενές).
  • Η επαρκής συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών ΟΛΩΝ των πυροσβεστικών κρουνών, που είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο καταστροφών και απωλειών από αστικές  πυρκαγιές:

Σε περιοχές εντός των πόλεων αλλά και χωριών, σημαντικός αριθμός κατοικημένων περιοχών βρίσκονται σε σημεία που είναι αρκετά δυσπρόσιτα, για να τα προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς (περιοχές στο Κάστρο και στα Ζευγάρια των Ιωαννίνων, περιοχές σε άλλες πόλεις και χωριά με παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς, με καλντερίμια όπως τα Ζαγόρια, οι Καλαρύτες, το Συράκο κ.α., με στενούς δυσπρόσιτους δρόμους).

Στις περιοχές αυτές τα έργα προληπτικής αντιπυρικής προστασίας που θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και τα οποία ούτε κοστίζουν ακριβά, είναι η δημιουργία επαρκούς (πυκνού) δικτύου πυροσβεστικών κρουνών μέσα στις περιοχές αυτές, με την απαιτούμενη αυξημένη πίεση νερού που θα ρυθμίζεται από το αντλιοστάσιο των Δ.Ε.Υ.Α.

Η δημιουργία αυτών των πυροσβεστικών κρουνών στα σημεία αυτά, θα δώσει τη δυνατότητα στους πυροσβέστες από τη στιγμή που δεν μπορεί να προσεγγίσει κοντά το πυροσβεστικό τους όχημα για να σβήσουν την πυρκαγιά, να μεταφέρουν σωλήνες πυρόσβεσης και να τις συνδέσουν απευθείας στον πυροσβεστικό κρουνό και με την απαιτούμενη πίεση που αυτός θα έχει, να πραγματοποιήσουν άμεσα και αποτελεσματικά την κατάσβεση.

Τα περισσότερα σπίτια και δημόσια κτήρια δεν έχουν κατασκευαστεί με υλικά που να έχουν αντοχή στις πυρκαγιές (για παράδειγμα μπορεί να προστεθεί πετροβάμβακας ως ανθεκτικό υλικό, στα σημεία που εφάπτεται ξύλινη οροφή με την καμινάδα ενός τζακιού) και δεν έχει υπάρξει κατά την κατασκευή τους, η πρόβλεψη για την αποτροπή της επέκτασης μιας πυρκαγιάς.

Πολλές πυρκαγιές κατοικιών έχουν προκληθεί κατά την περίοδο της κρίσης, λόγω οικονομικής αδυναμίας πολλών συνανθρώπων μας να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη για τη θέρμανσή τους και να ζεσταίνονται αποκλειστικά με τα τζάκια και άλλους επικίνδυνους τρόπους.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς έξοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, στις περισσότερες πολυκατοικίες και σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.α. Ενδεικτικά θα μπορούσε να προβλεφθεί κατασκευή εξωτερικής σιδερένιας σκάλας σε ακάλυπτο χώρο, για την ασφαλή διαφυγή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Θα μπορούσε επίσης να προβλεφθεί η υποχρεωτική τοποθέτηση σύγχρονων μέσων ειδοποίησης πυρκαγιών κατά την έναρξή τους, αρχικά σε όλα τα σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Να συσταθούν επιτροπές που θα αποτελούνται από όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους και επιστημονικούς φορείς από την περιοχή μας (Δασολόγοι, Γεωλόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας κ.α.). Οι επιτροπές να ενισχύονται και από επιστήμονες και φορείς από κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων.

Έργο των επιτροπών να είναι οι μελέτες και οι άμεσοι σχεδιασμοί για την πυροπροστασία και την ασφάλεια των περιοχών της Ηπείρου.

Δηλαδή:

  • Η δημιουργία όσο το δυνατόν συντομότερα των απαιτούμενων αντιπυρικών έργων, που θα ξεκινήσουν ιεραρχώντας τον βαθμό επικινδυνότητας των περιοχών.
  • Να υλοποιηθούν όλα τα έργα που περιγράφονται παραπάνω, η δημιουργία δασικών δρόμων και η συντήρηση των υπαρχόντων, ο καθαρισμός στο εσωτερικό των δασών, η κατασκευή επαρκούς δικτύου ύδρευσης και η βελτίωση και συντήρηση του για την τροφοδοσία των πυροσβεστικών μέσων, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η δημιουργία επαρκούς και αξιόπιστου δικτύου πυροσβεστικών κρουνών μέσα σε επικίνδυνες κατοικημένες περιοχές πόλεων – χωριών – οικισμών, η αντιπυρική θωράκιση των κτιρίων με σύγχρονα πυράντοχα υλικά καθώς και η τοποθέτηση σύγχρονων μέσων ειδοποίησης πυρκαγιών κατά την έναρξή τους και οι ασφαλείς έξοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
  • Να βρεθεί άμεσα ο ενδεδειγμένος τρόπος για να υπάρξει η πλήρης αποκοπή και ο διαχωρισμός των σπιτιών, των οικιστικών και κατοικημένων περιοχών ή ακόμα και των παραγωγικών ζωνών, από τα δάση, τα άλση και τις δασικές εκτάσεις, στις πόλεις και τα χωριά.
  • Εάν χρειαστεί να πραγματοποιηθούν εκτός από το γκρέμισμα των αυθαιρέτων και αποψιλώσεις (ξήλωμα) σε ορισμένα σημεία των δασών και των δασικών εκτάσεων, για να αποκοπούν πλήρως από τα σπίτια, τις οικιστικές και τις παραγωγικές ζώνες.

Με όσα έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια, τους εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς συνανθρώπων μας, τις απώλειες των περιουσιών τους και τα πάνω από 4 εκατομμύρια καμένα στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων από το 2000 μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα, μπορεί να είναι προτιμότερο να αποψιλωθούν ορισμένες μικρές σχετικά εκτάσεις δασών και δασικής γης, από το να καταγράφουμε τέτοιου μεγέθους καταστροφές και απώλειες ζωών (να κοιτάξουμε πραγματικά το δάσος και όχι το δέντρο).

Η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη μη λήψη αυτών τον αναγκαίων μέτρων. Θα θρηνήσουμε θύματα. Με πρωτοβουλία των Δήμων, της Περιφέρειας Ηπείρου και των άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων και με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό να τεθεί άμεσο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων έστω στο και πέντε.

Η λαϊκή περιουσία και η ανθρωπινή ζωή δεν μπορεί να εγκαταλείπεται στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, της λειψής χρηματοδότησης. Ούτε ο εθελοντισμός μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική δράση, πόσο δε μάλλον όταν επιχειρηματικά συμφέροντα καιροφυλακτούν να καλύψουν την «ανεπάρκεια» του κρατικού μηχανισμού φορτώνοντας τα βάρη στο λαό μέσω της τοπικής «φορολογίας», των ανταποδοτικών τελών.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments