Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων προς τον Πρωθυπουργό για λύση στο χάος της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων προς τον Πρωθυπουργό για λύση στο χάος της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, απευθύνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης.

Με θέμα «Απαιτείται τώρα λύση στο χάος της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων», ο κ. Μήτσης εκφράζει την οργή και αγανάκτησή του, εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου των Ιωαννίνων και ζητά από τον Πρωθυπουργό την άμεση παρέμβασή του «για να λυθεί άπαξ και δια παντός το πρόβλημα της Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων».

Μιλώντας για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της διαχρονικής αδυναμίας της πολιτείας να ξεδιαλύνει ζητήματα και να καθορίσει διακριτές σχέσεις ανάμεσα στον ελέγχοντα και τους ελεγχόμενους, ο κ. Μήτσης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«η ΑΕΠΙ άλλαξε όνομα και χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο και τον ίδιο μηχανισμό, «χαρατσώνει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς πραγματικά να γνωρίζει κανείς τι πληρώνει και γιατί…

Πιο συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να παρακολουθήσουν το αλαλούμ που προκαλεί η λειτουργία δύο Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων, της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, διάδοχος κατάσταση της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης με την επωνυμία «Αυτοδιαχείριση». (Υπάρχει επίσης και η ΓΑΙΑ, η τελευταία για τα συγγενικά δικαιώματα ελληνικής και ξένης μουσικής).

Υπό το διαρκή φόβο οι επιχειρήσεις – μέλη μας να βρεθούν μελλοντικά αντιμέτωπες με εξοντωτικά πρόστιμα, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας και τονίζουμε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση».

Η λύση που προτείνει ο κ. Μήτσης είναι μία: ενιαίο αμοιβολόγιο και ενιαία είσπραξη για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Τη λύση αυτή θα εξυπηρετούν:

– ένας ενιαίος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης

– γνωστά αμοιβολόγια, ρεπερτόριο και καλλιτέχνες για τους οποίους οφείλει μια επιχείρηση που παίζει μουσική, να πληρώνει Πνευματικά Δικαιώματα.

 

Η επιστολή κοινοποιείται στους Αρχηγούς των Κομμάτων, στην Υπουργό Πολιτισμού, στους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και στα Επιμελητήρια της χώρας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments