Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:”Μέθοδος “ανθρωποφαγίας’ από την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ζίτσας για την κάλυψη των αναγκών της καθαριότητας στα σχολεία”

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:”Μέθοδος “ανθρωποφαγίας’ από την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ζίτσας για την κάλυψη των αναγκών της καθαριότητας στα σχολεία”

Χωρίς τίτλοΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—

“Την μέθοδο της «ανθρωποφαγίας» επέλεξε η επιτροπή παιδείας του Δήμου Ζίτσας για την κάλυψη των αναγκών  της καθαριότητας στα σχολεία”,τονίζει  σε ανακοίνωσή του  το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.Στην ανακοίνωση αανφέρονται και τα εξής:

“Μια «νέα μέθοδο» βρήκε η δημοτική αρχή Ζίτσας για να καταπολεμήσει την ανεργία και την εξαθλίωση: Λίγες μέρες πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς  αντί να καλέσει τις σχολικές καθαρίστριες να ξαναπιάσουν δουλειά, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με διαδικασίες εξπρές μέσα στο καλοκαίρι και εν κρυπτώ προχώρησε στην προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας , ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα της ανεργίας για τις καθαρίστριες των οποίων οι συμβάσεις έργου έληξαν τον Ιούνη.

Με τον τρόπο αυτό οι 15 εργαζόμενες, εκ των οποίων οι περισσότερες δούλευαν για πάνω από δέκα χρόνια, βρίσκονται με την έναρξη του σχολικού έτους άνεργες. Δεν τους έφταναν λοιπόν οι μισθοί πείνας των 200-300 ευρώ μηνιαίως, η δουλειά χωρίς δικαίωμα να πάρουν άδεια ούτε ακόμα και όταν αρρωστήσουν αφού θεωρούνται «εργολάβοι», οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν τώρα και το σκηνικό «ανθρωποφαγίας» που επιδιώκει να στήσει η δημοτική αρχή, επικαλούμενη τους μακροχρόνια ανέργους που και αυτοί έχουν «δικαίωμα στον ήλιο». Αυτό που τους λένε στην ουσία είναι ότι ο μόνος τρόπος για να φάνε μισό κομμάτι ψωμί είναι να το πάρουν από το χέρι του διπλανού τους.

Η υπόθεση αυτή όμως δεν έχει τελειωμό, γιατί την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν κι άλλοι άνεργοι, με μοριοδότηση τέτοια που να επιτρέπει να πάρουν το μισό κομμάτι ψωμί από το χέρι του σημερινού εργαζόμενου που θα βγει με τη σειρά του στην ανεργία. Αυτή η κατάφορη κοροϊδία δεν πρέπει να μπερδέψει τους ανέργους, που πρέπει να καταλάβουν ότι για την ανεργία μας δεν ευθύνεται ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος. Για την ανεργία μας ευθύνεται ο δρόμος ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας που στηρίζεται στο κέρδος. Ευθύνες έχουν οι  κυβερνήσεις  που ακολουθούν πιστά τις εντολές  ΕΕ-κεφαλαίου, εντολές που υπηρετεί πιστά και ο δήμος Ζίτσας.

Η δημοτική αρχή Ζίτσας παίζοντας το «ρόλο του λαγού» μιας και είναι η μοναδική στην Ήπειρο και από τις ελάχιστες πανελλαδικά που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, στην ουσία υιοθετεί την κατεύθυνση κυβέρνησης κεφαλαίου για ομαδικές απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία. Δείχνει στην μεγαλοεργοδοσία της περιοχής τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους να απολύει με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία τους εργάτες στο όνομα της ανάπτυξης, να τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο, φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό.  Γι αυτό και οι απολύσεις των καθαριστριών είναι ζήτημα όλης της εργατικής τάξης της περιοχής.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο μαζί με ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ αντί να δώσει οριστική λύση με την μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία, έχει αφήσει ουσιαστικά άθικτο το υπάρχον απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο. Αποκαλύπτεται και από αυτή την περίπτωση, η υποκρισία της συγκυβέρνησης «ότι μάχεται ενάντια στις ομαδικές απολύσεις».

Η ανάγκη να είναι καθαρά τα σχολεία είναι καθημερινή και αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που κάνουν το μάθημα. Για να είναι όμως καθαρά τα σχολεία θα πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους και να μην είναι κριτήριο το κόστος που αποτυπώνεται σε προϋπολογισμούς οργανισμών, υπουργείων, της ΕΕ.

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες έχουν συσσωρευμένη πείρα και δεν πρέπει να ξεγελαστούν από διάφορα τεχνάσματα που προωθεί η κυβέρνηση με τις πλάτες της πλειοψηφία της διοίκησης στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων και των ανέργων βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης, αγώνα που θα ματαιώνει τέτοιου είδους σχεδιασμούς αλλά ταυτόχρονα θα ανοίγει δρόμους όχι μόνο για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά θα προχωρά στην διεκδίκηση της κάλυψης όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

Η  μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολειών χωρίς όρους και προϋποθέσεις,  με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την Δημοτική Αρχή Ζίτσας με ευθύνη της, να επανεξετάσει χωρίς καθυστέρηση αυτό το καίριο για τη λειτουργία των σχολείων ζήτημα. Να ανανεώσει όπως έκανε κάθε χρόνο όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων για την σχολική χρονιά 2017 – 2018, διεκδικώντας από την κυβέρνηση τη επαρκή χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και την οριστική λύση με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments