Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

v.tsirkasΑπό;Γιώργος Γκόντζος–Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του βουλευτή Β.Τσίρκα επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικά ωφέλιμο και απαραίτητο έργο πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, καθώς συντελεί καίρια στην αποφυγή του εγκλεισμού και του στιγματισμού ατόμων που χρειάζονται πρόσθετη και ειδική βοήθεια. Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα απασχολεί περίπου τρεις χιλιάδες εκατό εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετούνται άνω των εβδομήντα χιλιάδων συνταξιούχων και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για τους παραπάνω λόγους παρατάθηκε η λειτουργία του προγράμματος ως τις 31-12-2016, ενώ παράλληλα θα διευκολύνονται οι Ο.Τ.Α. που υλοποιούν το πρόγραμμα τόσο ως προς την είσπραξη επιχορηγήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα.

Εξάλλου, είναι εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης για δημιουργία νέου δικτύου πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα αποτελεί μια μόνιμη δομή φροντίδας συνολικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παρά ταύτα συνεχίζουν να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του προγράμματος, τα οποία κυρίως σχετίζονται με την έλλειψη ενός σχεδιασμού που θα υπερβαίνει την ετήσια διάρκεια και θα έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

Χρειάζεται επομένως άμεση ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας και την ένταξη σε αυτόν το σχεδιασμό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τρόπο που να μην πλήττεται η λειτουργία του αλλά και να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας των άνω των τριών χιλιάδων απασχολούμενων σε αυτό, χωρίς να συνεχίζεται αυτή η βασανιστική αγωνία τους για την ετήσια ανανέωση των συμβάσεών τους.

 Η ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

ΘΕΜΑ:    Ζητήματα βιωσιμότητας και εργασιακά ζητήματα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

 

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικά ωφέλιμο και απαραίτητο έργο πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συντελεί καίρια στην αποφυγή του εγκλεισμού και του στιγματισμού ατόμων που χρειάζονται πρόσθετη και ειδική βοήθεια. Εκτός της λειτουργίας του ως δίκτυ προστασίας για αδύναμες κοινωνικές ομάδες, το πρόγραμμα συνεισφέρει και στην ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων, καθώς το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό της ανοικτής περίθαλψης και φροντίδας. Το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες, κατά γενική ομολογία, και καλύπτει βασικές ανάγκες φροντίδας που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με συστηματικό και πάγιο τρόπο το ελλειμματικά δομημένο κοινωνικό κράτος της χώρας μας.

 

Σήμερα το πρόγραμμα απασχολεί περίπου τρεις χιλιάδες εκατό εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετούνται άνω των εβδομήντα χιλιάδων συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

Με το άρθρο 49 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164/Α΄/4-12-2015), παρατάθηκε η λειτουργία του προγράμματος ως τις 31-12-2016, ενώ με την χρηματοδότηση εξήντα εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκε καλύπτονται και οφειλές ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ που είχαν συσσωρευθεί με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.Επιπλέον, με το άρθρο 5 του ν.4380/2016 (ΦΕΚ 66/Α΄/15-4-2016) διευκολύνονται οι Ο.Τ.Α. που υλοποιούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τόσο ως προς την είσπραξη επιχορηγήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην εξάλειψη των μεγάλων καθυστερήσεων που ως σήμερα παρατηρούνταν στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα.

 

Σε αυτές τις θετικές εξελίξεις μπορεί να προστεθεί καταρχήν και η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία νέου δικτύου πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα αποτελεί μια μόνιμη δομή φροντίδας συνολικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένων και συνταξιούχων.

 

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να παρατηρούνται διάφορα προβλήματα με τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τα οποία κυρίως σχετίζονται με την έλλειψη, ως πρόσφατα, ενός σχεδιασμού που θα υπερβαίνει την ετήσια διάρκεια και θα έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Συνέπεια αυτούείναι η διαρκής παράταση της αβεβαιότητας για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος τόσο από την πλευρά των ωφελούμενων κοινωνικών ομάδων όσο και από τους εργαζόμενους του προγράμματος.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

 

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός ενός νέου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας;
  • Πως προτίθενται να εντάξουν σε αυτόν το σχεδιασμό το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τρόπο που να μην πλήττεται η λειτουργία του και να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας των άνω των τριών χιλιάδων απασχολούμενων χωρίς τη βάσανο της ετήσιας ανανέωσης των συμβάσεών τους;

 

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

ΜιχαηλίδηςΑνδρέας

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαρδάκης Σωτήρης

Γάκης Δημήτρης

Γεννιά Γεωργία

Γιαννακίδης Στάθης

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Γιάννης

Θραψανιώτης Μανόλης

Καββαδία Αννέτα

Καΐσσας Γεώργιος

Καρά ΓιουσούφΑϊχάν

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέριος

Κατριβάνου Βασιλική

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Λάππας Σπύρος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κώστας

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαξεβανάκης Δημήτρης

Ντζιμάνης Γιώργος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ρίζος Δημήτρης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σηφάκης Γιάννης

Σιμορέλης Χρήστος

Σιωροπούλου Χρυσούλα

Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ

Σταματάκη Ελένη

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τσίρκας Βασίλης

Τσόγκας Γιώργος

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments