Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτική / Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Λειτουργία Μονάδας ΠΕΔΥ Ιωαννίνων

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Λειτουργία Μονάδας ΠΕΔΥ Ιωαννίνων

 

Ερώτηση  κατέθεσαν  στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος,Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Καραγιάννης και Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, αναφορικά με την λειτουργία και τις προοπτικές της Μονάδας ΠΕΔΥ Ιωαννίνων.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Κίνησης Ιατρείων του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων 2014, που ανακοίνωσε η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας για το διάστημα από 20-3-2014 έως 31-12-2014 και μόνο για 191 εργάσιμες ημέρες για θεραπευτικό έργο η κίνηση στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και συγκεκριμένα ανήλθε στους 35754 εξεταζόμενους. Κατά τις υπόλοιπες 106 ημέρες οι Ιατροί απασχολήθηκαν σε συνεδριάσεις επιτροπών ΚΕΠΑ, επιτροπές αναπηρίας [ΑΥΕ -ΒΥΕ] και σε επιτροπές Εξωσωματικής γονιμοποίησης, για αυτό και αναφέρθηκε ο συγκεκριμένος αριθμός ημερών. Επίσης οι ιατροί της μονάδος ασκούν ελεγκτικό έργο λόγω ελλείψεως ιατρών ΕΟΠΥΥ στα Ιωάννινα. To γεγονός ότι σχεδόν για μισό χρόνο ο αριθμός των προσελθόντων για εξέταση ξεπέρασε τους 35000, είναι ενδεικτικό της σημαντικότητας του έργου και της σημασίας της Μονάδας.

Η ιδιαίτερα σημαντική προσέλευση εξεταζομένων συντελείται από 18 ιατρούς, εκ των οποίων οι 15 εκτελούν θεραπευτικό και οι 3 εργαστηριακό έργο, καθώς και από 53 υπαλλήλους. Συγκεκριμένα  σήμερα λειτουργούν τα παρακάτω ιατρεία με τον αντίστοιχο αριθμό ιατρών:

  • Παθολογικό (3)
  • Καρδιολογικό (1)
  • Ορθοπεδικό-Ιατρείο Τραύματος (2 συν 1 ο Υπεύθυνος Μονάδας)
  • Χειρουργικό (1)
  • Παιδιατρικό (2)
  • Γυναικολογικό (1)
  • Ουρολογικό (1)
  • Ρευματολογικό (1)
  • Δύο Οδοντιατρεία (2)

Λειτουργούν επίσης τα παρακάτω εργαστήρια με τους αντίστοιχους ιατρούς:

  • Μικροβιολογικό (2 )
  • Ακτινολογικό (1)

Λειτουργούν επιπλέον:

  • Οδοντοπροσθετικό εργαστήριο (2 τεχνικοί) και
  • Φυσιοθεραπευτήριο (1 φυσιοθεραπευτής)

Αυτή την περίοδο στην Μονάδα υπάρχουν τα παρακάτω προβλήματα:

  1. Η μονάδα του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου δεν μπορεί να εκτελεί βιοχημικές εξετάσεις από το 2012 λόγω παλαιότητας του βιοχημικού αναλυτή και μη ύπαρξης αντιδραστηρίων κατάλληλων για αυτό στο ελεύθερο εμπόριο.
  2. Υπολειτουργία του Μικροβιολογικού – Ορμονικού αναλυτή λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος προμηθειών αντιδραστηρίων με εμπλοκή στη διαδικασία ΕΟΠΠΥ – Οικονομική Υπηρεσία ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
  3. Τα αποθέματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου σύμφωνα με τις απογραφές των τελευταίων μηνών επαρκούν για 1 περίπου μήνα ακόμα και ανάλογα με τη ζήτηση από τους κλινικούς ιατρούς.
  4. Το Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο λειτουργεί αυτή την στιγμή με δύο τεχνικούς αυτή την στιγμή και με μεγάλη λίστα αναμονής για οδοντοπροσθετικές εργασίες. Σε κάθε ασφαλισμένο εκτελούνται εργασίες τεχνητής οδοντοστοιχίας όπως ολικές μερικές οδοντοστοιχίες, αναγομώσεις και συγκολλήσεις.
  5. Το Φυσιοθεραπευτικό Εργαστήριο, αν και έχει επάρκεια μηχανημάτων είναι στελεχωμένο με 1 μόνο φυσιοθεραπεύτρια, η οποία σε 191 εργάσιμες ημέρες πραγματοποίησε 727 συνεδρίες. Σε κάθε φυσιοθεραπευτική συνεδρία εκτελούνται τουλάχιστον 3 διαφορετικές φυσιοθεραπευτικές πράξεις που αποτελούνται από ηλεκτροθεραπείες, υπερήχους, ηλεκτρομαλάξεις, κινησιοθεραπείες και χειρομαλάξεις.

Να σημειωθεί ότι η ζήτηση για ιατρούς ειδικοτήτων όπως Νευρολόγους-Ψυχίατρους  και Οφθαλμιάτρους  είναι μεγάλη και επιτακτική από τους προσερχόμενους ασθενείς στην Μονάδα ΠΕΔΥ Ιωαννίνων καθώς και  για Οδοντοτεχνίτες και Φυσιοθεραπευτές οι οποίοι δεν επαρκούν.

Η μονάδα ΠΕΔΥ Ιωαννίνων με τις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και με την ενίσχυση του εξοπλισμού της θα μπορούσε να καταστεί ένα σύγχρονο Κέντρο υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη των Ιωαννίνων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και τα 2 Νοσοκομεία της περιοχής και οι ασθενείς να τύχουν ταχύτερης πρόσβασης και περίθαλψης.

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στην μονάδα ΠΕΔΥ Ιωαννίνων;

2.Προτίθεται να ενισχύσει την μονάδα ΠΕΔΥ Ιωαννίνων με τον κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό και τα απαραίτητα αντιδραστήρια , ώστε να εξυπηρετεί τον αναφερθέντα μεγάλο αριθμό εξεταζομένων;

3.Είναι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας η δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ώστε η μονάδα ΠΕΔΥ Ιωαννίνων να ενταχθεί σε αυτές:

 

Oι ερωτώντες βουλευτές

syriza_52

Χρήστος Μαντάς

Γιάννης Στέφος

Μερόπη Τζούφη

Γιάννης Καραγιάννης

Κώστας Ζαχαριάς

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Ηλίας-Αποφασιστικά και συγκρουσιακά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  Από-Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-  Τις  θέσεις  του  κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ  αλλά  και σχόλια  για  πολιτικά , κοινωνικά  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments