Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Β. Γιόγιακα με θέμα την “οριστική απόσυρση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση”

Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Β. Γιόγιακα με θέμα την “οριστική απόσυρση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση”

giogiajasΟ βουλευτής της ΝΔ στο νομό Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας κατέθεσε ερώτηση με θέμα την «Οριστική απόσυρση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και προσδιορισμός ισοδύναμων»,επισημαίνοντας πως “οι ασαφείς και εν μέρει αντικρουόμενες δηλώσεις ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης έχουν ήδη επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί γονείς αναβάλλουν τις εγγραφές σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εν αναμονή της οριστικής επίλυσης του ζητήματος.”
Η ερώτηση είναι η ακόλουθη

Προς τους:

κ. Υπουργό Οικονομικών

κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Οριστική απόσυρση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και προσδιορισμός ισοδύναμων»

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ.1199/2.9.2015) μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015 η προθεσμία δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες και υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ 23%, όπως προβλέπεται στους Ν. 4334/2015 και 4336/2015. Σε σχετική ανακοίνωση της ΓΓΔΕ σημειώνεται ότι «η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων». Δηλαδή, αναφέρεται στην τυπική διαδικασία της μεταβολής και ένταξης στο κανονικό καθεστώς που γίνεται στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. και όχι στην αναστολή της αναδρομικής επιβολής ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Καθ’ όλο το διάστημα από την έκδοση της παραπάνω εγκυκλίου, η Κυβέρνηση μέσω δηλώσεων στελεχών της διατηρεί σε καθεστώς σύγχυσης και αβεβαιότητας την εκπαιδευτική κοινότητα και τις ελληνικές οικογένειες: ο κ. Πρωθυπουργός ανήγγειλε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων την προσωρινή αναστολή του μέτρου «τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού» με σκοπό την εύρεση μέτρων ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Ο κ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την ομιλία του επίσης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων πρότεινε ως ένα από τα ισοδύναμα τη διάθεση εσόδων από την αύξηση του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους. Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει κατάλογο «φορολογικών ισοδυνάμων» που τελούν υπό την έγκριση της τρόικας, αναφέροντας ωστόσο μόνο την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα του εξωτερικού. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε δημόσιες παρεμβάσεις του υπονόησε ευθέως το ενδεχόμενο επιλεκτικής επιβολής του ΦΠΑ και – την παραμονή λήξης της προθεσμίας – δήλωσε ότι δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα.

Οι ασαφείς και εν μέρει αντικρουόμενες δηλώσεις ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης έχουν ήδη επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί γονείς αναβάλλουν τις εγγραφές σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εν αναμονή της οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί:

* Εάν προτίθενται να καταργήσουν την επιβολή ΦΠΑ 23% στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ή αν προτίθενται να προβούν σε εξαιρέσεις και πότε πρόκειται να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις,

* Εάν πράγματι έχει καταρτισθεί δέσμη προτάσεων για τα μέτρα ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης, ποια είναι αυτά και ποια η επιμέρους συνεισφορά των ισοδύναμων μέτρων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του κράτους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Γιόγιακας

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments