Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ερώτηση του Γ.Στέφου(ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τον ρόλο της Εισαγγελίας Εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Ερώτηση του Γ.Στέφου(ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τον ρόλο της Εισαγγελίας Εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου.

stefosΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Στις 22 Δεκεμβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τον ρόλο της Εισαγγελίας Εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η Εισαγγελέας Εφετών αφαίρεσε τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου και πέντε συνεργατών του από τους αρμόδιους  εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο, που είχαν προχωρήσει την έρευνα σε σημαντικό βαθμό καθώς βρισκόταν στο στάδιο της δίωξης. Σύμφωνα με την εκδοχή της Εισαγγελέως, η αφαίρεση συντελέστηκε προκειμένου, η δικογραφία να συσχετισθεί με άλλη που χειριζόταν ήδη η Εισαγγελέας Εφετών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, αφορά στη λειτουργία της MIG και της τράπεζας του ομίλου Marfin-Λαϊκή.

Σύμφωνα, όμως, με τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  ο οποίος προΐσταται από την πλευρά του Αρείου Πάγου στις έρευνες κατά της Διαφθοράς, μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα έρευνας σε υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, οπότε ο χειρισμός υπόθεσης διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, πέραν του ότι δεν επιτρέπεται, δημιουργεί και λόγους ακυρότητας της δίωξης. Τέλος, η Εισαγγελέας Εφετών χειρίστηκε και την υπόθεση για τα εξοπλιστικά SONAC χωρίς να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία παρά το γεγονός ότι αναφέρεται το όνομα του προέδρου της Ν. Δ. Βαγγέλη Μειμαράκη ως εμπλεκόμενου, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει αυτομάτως βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Εισαγγελέας Εφετών ουδέποτε ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της από την παραπάνω υπόθεση, δεδομένου ότι η κόρη της ήταν υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο Κρήτης και κατά το παρελθόν ο σύζυγός της, είχε διατελέσει νομάρχης και ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη, διετέλεσε και επικεφαλής του ΝΑΤ.

Συνεπώς ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η υπόθεση του Α. Βγενόπουλου να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και να αποδοθούν ευθύνες για την παράτυπη διαδικασία που ακολούθησε η Εισαγγελέας Εφετών. Ερωτάται επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments