Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ευρεία σύσκεψη φορέων με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων για την δημιουργία ενός Αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο

Ευρεία σύσκεψη φορέων με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων για την δημιουργία ενός Αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο

1Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Ευρεία σύσκεψη φορέων από Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία, με θέμα την δημιουργία ενός προγράμματος ανάπτυξης για τον Αμβρακικό Κόλπο πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Άρτας, με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων. Στόχος της συνάντησης ήταν η κατάθεση προτάσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Αμβρακικό, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί και θα προστατευθεί ο Κόλπος, ενώ θα προωθηθούν και τα αλιεύματά του.

«Βλέπουμε τον Αμβρακικό ενιαίο και πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα , ώστε να βγει πρώτα και κύρια ωφελημένος ο ίδιος ο Κόλπος, αλλά και οι περιοχές πέριξ αυτού. Θεωρούμε πως όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά για τον Αμβρακικό, που αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για πέντε Δήμους και δύο Περιφέρειες, καθώς και για μια σειρά σημαντικών φορέων, συλλόγων και βέβαια για πάρα πολλούς επαγγελματίες που ζουν μέσα από τον αυτόν. Ο Αμβρακικός μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες των περιοχών που «βρέχει» και να προσφέρει θέσεις εργασίας» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο Δήμαρχος πρότεινε είτε την δημιουργία ενός σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ, από πόρους του ΕΣΠΑ) ή ενός αναπτυξιακού προγράμματος με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, αντίστοιχο του παλιότερου προγράμματος ΑΝΑΣΑ), με στόχους:

  • Την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού θαλάσσιου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου,
  • Την τουριστική προβολή του Κόλπου και την αξιοποίηση των περιοχών πέριξ αυτού, καθώς και
  • Την προώθηση και την τυποποίηση των αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου.
  • Την δημιουργία υποδομών (δημόσιων και ιδιωτικών)

Το επόμενο διάστημα όλοι οι φορείς που συμμετείχαν θα καταθέσουν γραπτώς το ενδιαφέρον τους, το οποίο θα ψηφιστεί από Δημοτικά και Διοικητικά Συμβούλια, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει μια τελική πρόταση προς την Κυβέρνηση για χρηματοδότηση, μέσω ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο.

Στη  σύσκεψη παραβρέθηκαν 19 εκπρόσωποι φορέων. Από το Δήμο Πρέβεζας ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Γιαννουλάτος, από το Δήμο Αμφιλοχίας ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Κοπίδης, από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος και ο Συντονιστής Δημήτρης Μπαρέλος, από το Επιμελητήριο Άρτας ο Πρόεδρος Χρήστος Παπάζογλου, από το Επιμελητήριο Πρέβεζας ο Πρόεδρος Γιάννης Γιαμάς και ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Σφριντζέρης, από την Π.Ε. Άρτας ο υπάλληλος Κωνσταντίνος Τζουμάκας και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η υπάλληλος Μαίρη Στεργίου, από την ΕΤΑΝΑΜ ο Διευθυντής Γιώργος Άρμπυρος, καθώς και οι συνεργάτες των βουλευτών Άρτας Όλγας Γεροβασίλη και Βασίλη Τσίρκα κ.κ. Μπέλα Λιναρδάτου και Νίκος Μπούνας αντίστοιχα. Το «παρών» έδωσαν ακόμη η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Άρτας «Ο Άραχθος» Γεωργία Πατέντα, καθώς και οι εκπρόσωποι του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας Λάμπρος Κοτσαρίνης και Νικόλαος Χαραλάμπους και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Δήμου Νικολάου Σκουφά Μενέλαος Τσιώλης.

Εκ μέρους του Δήμου Αρταίων παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Σιαφάκας και Γιώργος Πανέτας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Σφήκας, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Σερβετάς και στελέχη του Δήμου.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments