Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών-Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων

Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών-Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων

Αφίσσα-Γιορτής-Πουλιών-2015_v3-738x1024

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου συμμετέχοντας, για 6η συνεχή χρονιά, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 2015), σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, από τις 10:30π.μ. έως τις 14:00.

Στη Γιορτή των Πουλιών συμμετέχουν πάνω από 35 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και στόχος της είναι η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και των αναγκών των μεταναστευτικών πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασης τους στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Πρόσφατη μελέτη της BirdLife International και των εταίρων της αποδεικνύει ότι 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο. Γι’ αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.

Η φετινή εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης έχει σκοπό την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα πουλιά ως μοτίβο και πηγή έμπνευσης σε όλες της μορφές τέχνης και περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση με θέμα «Τα πουλιά στην τέχνη», Δρ. Μαρία Τσούπη, φιλόλογος
  • Εργαστήριο Λιθογλυπτικής: «Λαϊκό λιθόγλυπτο – ελαφρό ανάγλυφο με θέμα το πουλί στη λαϊκή απεικόνιση του», Οικονομίδης Μιχάλης μέλος Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)
  • Εργαστήριο Ζωγραφικής, Ειρήνη Μήτση καθηγήτρια εικαστικών
  • Εργαστήριο κατασκευής ξύλινων φωλιών, ψηφιδωτών, χειροτεχνιών, δημιουργιών με πηλό, κ.α.
  • Παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό (τηλεσκόπια, κιάλια, οδηγούς αναγνώρισης)

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, στα τηλ. 2653022241, 2653022245, site: www.pindosnationalpark.gr

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments