Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΖΑΓΟΡΙ: Νέο «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

ΖΑΓΟΡΙ: Νέο «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Με νέα ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου επιβεβαίωσε την κάθετη αντίδρασή του στις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανής εξόρυξης στα όρια του Δήμου, με αφορμή την εμφάνιση συνεργείων στην περιοχή.

Ταυτόχρονα καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει για το σταμάτημα ερευνών και προειδοποιεί για προσφυγή στη δικαιοσύνη (κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων), ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που η ανάδοχος κοινοπραξία με την ανοχή της Πολιτείας εξακολουθεί να παραβιάζει το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και τον Κανονισμό του Εθνικού Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Σε κλίμα ομοφωνίας  με την παρουσία δεκάδων κατοίκων και εκπροσώπων φορέων του Ζαγορίου, αλλά και μελών διαφόρων πρωτοβουλιών και κινήσεων ενάντια στις εξορύξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουνίου, ξεκαθάρισε ότι θα αποτραπεί με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο η είσοδος της εταιρείας για έρευνες στο Ζαγόρι, όπως επιχειρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή «Βρύση του πασά» και στα Κάτω Πεδινά.

Οι εξελίξεις των ημερών

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου στην αρχική του ενημέρωση προς το Σώμα μετέφερε τις εξελίξεις των ημερών και στάθηκε ιδιαίτερα και στο χρόνο (μεταβατική περίοδος μέχρι την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής) που επέλεξε η ανάδοχος κοινοπραξία να επιχειρήσει έρευνες σε ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις στο Ζαγόρι, όπως διαπίστωσε ο ίδιος, αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο των Ασπραγγέλων και όχι από την κοινοπραξία, σε αυτοψία που έκανε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή «Βρύση του πασά».

Ο κ. Σπύρου κάλεσε στο Δημαρχείο τον εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει αναλάβει την όλη διαδικασία για τις εκτάσεις που ερευνώνται και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι οι έρευνες θα αφορούν μόνο ιδιωτικές, θα παρακαμφθεί μια δημοτική έκταση από «Βρύση πασά» προς Ροντοβάνι, καθώς και  στην περιοχή μέχρι και τον κάμπο των Πεδινών και Ελαφότοπο. Στην άλλη γραμμή Μεσοβουνίου και Αρίστης δεν θα μπουν σε δημοτικές εκτάσεις. Ουσιαστικά η ενημέρωση αυτή δείχνει ότι δεν υπήρχε πρόθεση για σταμάτημα ερευνών από πλευράς αναδόχου, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν εξελίξεις.

Η διαβεβαίωση για σταμάτημα ερευνών,

δημοσιεύματα  και παραβιάσεις

Ο Δήμαρχος μετέφερε την ενημέρωση που είχε από την Ζαγορίσια υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η οποία δήλωσε έκπληκτη για το γεγονός δεδομένου ότι είχε συμφωνηθεί να μην γίνουν έρευνες στο Ζαγόρι. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βεροιόπουλος διαβεβαίωσε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου την κ. Τζούφη ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν οι έρευνες στο Ζαγόρι. Αυτή η απόφαση ζητείται να σταλεί και γραπτώς στο Δήμο. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε κι αυτός έκπληκτος σε επικοινωνία του με τον Δήμαρχο και τον ενημέρωσε ότι θα σταματήσουν οι έρευνες. Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης (Epiruspost) μετέφερε την άποψη της κοινοπραξίας ότι δεν θα ξανατεθεί αίτημα στο Δήμο για έρευνα σε δημοτικές εκτάσεις για τις οποίες το Σώμα δεν έχει δώσει άδεια και ότι δεν θα θιγεί ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου δεν άφησε ασχολίαστο και το δημοσίευμα στον  «Πρωινό Λόγο της Δευτέρας» περί … λάθους συναγερμού, στο οποίο σχεδόν διακωμωδείται η όλη υπόθεση, παρόλο που είναι πολύ σοβαρή και … καλείται μάλιστα ο Δήμος να «ευχαριστήσει» για το γεγονός ότι έγινε εκκαθάριση της περιοχής ερευνών από το Στρατό για πιθανές νάρκες προκειμένου να γίνουν με ασφάλεια οι έρευνες..

Πέραν αυτών, υπάρχει, όπως αναδείχθηκε στη συζήτηση και θέμα με την παραβίαση όσων διέπουν μια προστατευόμενη περιοχή, όπως είναι η συγκεκριμένη ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και αυτή την περίοδο δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις λόγω αναπαραγωγής των πουλιών (απόφαση Δ.Σ. του Πάρκου 7/9/2017). Επίσης, εκκρεμεί στο ΣτΕ η προσφυγή για τις περιοχές Natura, θέμα κρίσιμο αφού εμπίπτουν στις εκτάσεις των ερευνών.

Σταθερά κατά των ερευνών στο Ζαγόρι τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου επιχειρηματολογώντας σχετικά και ασκώντας και κριτική στη Δ.Α. για ενέργειες ή παραλείψεις του παρελθόντος. Υπέρ των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της εισήγησης του Δημάρχου τάχθηκε ο Βασίλης Ζαρκάδας από την ελάσσονα πλειοψηφία σημειώνοντας ότι η παράταξη είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε παρέμβαση εντός των ορίων του Δήμου. Το ίδιο και όσοι σύμβουλοι πήραν το λόγο.

Κατά των ερευνών και ο νέος Δήμαρχος

Ξεκάθαρη θέση κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης πήρε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, σημειώνοντας ότι και σε προεκλογικές δηλώσεις του είχε ταχθεί κατά και το ίδιο πράττει και τώρα. «Σεβόμενος την απόφαση του Δ.Σ. θα την τηρήσω κατά γράμμα. Αν γίνουν εξορύξεις ο τόπος μας θα είναι τελειωμένος, θα γίνει κρανίου τόπος, έχουμε μεγάλη ευθύνη να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές». Ο κ. Σουκουβέλος ερωτηθείς από συμβούλους, νυν και νεοεκλεγμένους, αν θα φέρει το θέμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, απάντησε ότι εφόσον χρειαστεί θα το πράξει.

Στις τοποθετήσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι, απερχόμενοι και νεοεκλεγμένοι, τάχθηκαν κατά των ερευνών, όπως και πολλοί πολίτες και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, αλλά και μέλη κινήσεων και πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο. Μάλιστα, κατατέθηκαν και προτάσεις για κινητοποίηση όλων των προέδρων και κατοίκων των χωριών και δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που επιχειρηθεί νέα απόπειρα έρευνας, όπως έγινε στα Κάτω Πεδινά από μικρή ομάδα πολιτών με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το συνεργείο.

Οι περιοχές έρευνας στο Ζαγόρι

Για το Δήμο Ζαγορίου, όπως είχε αναδειχθεί και στην ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με το ΥΠΕΝ τον Ιανουάριο του 2018 στα Άνω Πεδινά,  η περιοχή που εμπίπτει στις έρευνες βρίσκεται κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά, Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, μια περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα .

Ουσιαστικά το πεδίο των ερευνών αφορά τις Κοινότητες, Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης, όπου εξαιρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις.

Συνολικά στο Ζαγόρι οι έρευνες αφορούν συνολικό μήκος 15,5 χιλιομέτρων (4% του προγράμματος των 500 χιλιομέτρων) και ειδικότερα σε εκτάσεις της Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου, εκ των οποίων 8,5 χλμ σε φυσική βλάστηση, 3 χλμ σε καλλιέργειες και 4 χλμ άλλες χρήσεις.

Η νέα απόφαση

Η ομόφωνη απόφαση στην οποία κατέληξε το Σώμα έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εμμένει σταθερά και αταλάντευτα στην 102/2018 ομόφωνη  Απόφαση του κατά κάθε παρέμβασης που θα αφορά έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από την Κοινοπραξία «Energean Oil &Gas και Repsol», όχι μόνο στις δημοτικές εκτάσεις, αλλά και σε  δημόσιες και ιδιωτικές στα όρια του Δήμου, δεδομένου ότι η δραστηριότητα αυτή δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά του Ζαγορίου, ως περιοχή φυσικού κάλλους, ενταγμένης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου, με πληθώρα περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000 που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αποτελώντας δημοφιλή προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το Ζαγόρι έχει χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης και δεν πρόκειται να επιτρέψει εξορύξεις και καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων του.

Καταγγέλλουμε την παραβίαση από την ανάδοχο κοινοπραξία του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και, εφόσον απαιτηθεί, θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για σταμάτημα των ερευνών, καθώς και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Καλούνται τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος και να στηρίξουν τη θέση του Δήμου μας ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις».

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments