Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ηγουμενίτσα-Άρτα-Πρέβεζα: Τρεις πόλεις της Ηπείρου, τρία νέα μουσεία

Ηγουμενίτσα-Άρτα-Πρέβεζα: Τρεις πόλεις της Ηπείρου, τρία νέα μουσεία

Όπου κι αν κοιτάξεις στην Ήπειρο βλέπεις εικόνες της ιστορίας. Αν κοντοσταθείς και αφουγκραστείς, θα ακούσεις αφηγήσεις του παρελθόντος.

Από την εποχή των Μολοσσών, των Πελασγών, της Ολυμπιάδας, του Πύρρου, της Ρωμαϊκής Νικόπολης και του Βυζαντινού Δεσποτάτου της Ηπείρου, αυτός ο τόπος αποτέλεσε γεωπολιτικό σταυροδρόμι και θησαυροφυλάκιο ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου.

Όμως, η διαχρονική εγκατάλειψη και η αδιαφορία της Πολιτείας, που κατέστησαν την Ήπειρο την φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, είχε δυσμενή αντίκτυπο –ευτυχώς όχι καταστροφικό- στη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού που βρίσκεται στα σπλάχνα της Ηπειρώτικης γης.

Έτσι, μέχρι το 2009, το μοναδικό Μουσείο ήταν αυτό των Ιωαννίνων, ενώ οι αρχαιότητες  από τους άλλους νομούς βρίσκονταν, ως τότε, αποθηκευμένες και ασυντήρητες στην πλειονότητά τους, σε άλλες πόλεις – στα  Γιάννενα της Άρτας και της Νικόπολης, στην Κέρκυρα της Θεσπρωτίας.

iprosΣτο τέλος της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας η Ήπειρος βρέθηκε με ένα Αρχαιολογικό Μουσείο σε κάθε πρωτεύουσα Νομού/Περιφερειακής Ενότητας. Δίπλα στο πλήρως ανακαινισμένο κτιριακά και με νέο εκθεσιακό πρόγραμμα Μουσείο Ιωαννίνων, από το καλοκαίρι του 2009 λειτουργεί το νέο Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηγουμενίτσας και Άρτας, με αρχαιότητες από τους πρώην Νομούς –και νυν Περιφερειακές Ενότητες– της Θεσπρωτίας και της Άρτας αντίστοιχα.

Εκεί, παρουσιάζονται, με τρόπο απλό, κατανοητό, αλλά παράλληλα εποπτικό και εκπαιδευτικό:

– στο Μουσείο Ηγουμενίτσας η ιστορία της αρχαίας Θεσπρωτίας από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα,

– στο Μουσείο Άρτας η ιστορία της περιοχής μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία της κορινθιακής αποικίας της Αμβρακίας –μετέπειτα πρωτεύουσας του βασιλιά των Μολοσσών Πύρρου– και, τέλος,

– στο Μουσείο Νικόπολης η ιστορία της πόλης που χτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου στο Άκτιο, σηματοδοτώντας την απαρχή της Pax Romana και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για να εξελιχθεί σε θρησκευτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας και πρωτεύουσα της Epirus Vetus

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκθέσεων των μουσείων αυτών θα μιλήσει ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, Γεώργιος Ρήγινος, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00, στο Aμφιθέατρο του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου (Tοσίτσα 1).

Η διάλεξη, που έχει τίτλο «Ηγουμενίτσα-Άρτα-Πρέβεζα. Τρεις πόλεις της Ηπείρου, τρία νέα Μουσεία: Σχεδιασμός και υλοποίηση των εκθέσεων», πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ομιλιών που διοργανώνει η Eταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments