Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ημερίδα Ηπειρωτικής Συσπείρωσης και πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ημερίδα Ηπειρωτικής Συσπείρωσης και πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Σε ανακοίνωση της κίνησης Καθαρός Καλαμάς αναφέρονται τα εξής:
 Την Κυριακή στην πίτα της Πανηπειρωτικής εμφανίστηκε το μήνυμα της φωτογραφίας στις οθόνες του σταδίου για τις εξορύξεις. Χλιαρά ακούστηκαν οι εξορύξεις και στην ομιλία του προέδρου της πανηπειρωτικής, πάντα στο ίδιο πνεύμα περί αυστηρού δημοσίου ελέγχου. Τι κι αν υπάρχει απόφαση της ΓΣ της ΠΣΕ από τον Απρίλιο του 2018 που τάσσεται κατά της έρευνας – εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Στις εξέδρες τα πανό της Κίνησης, της Πρωτοβουλίας Ιωαννίνων, της Πρωτοβουλίας Αθήνας, της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης στην ΠΣΕ, ακόμα και Αδελφοτήτων με ξεκάθαρο μήνυμα κατά, ενώ μοιράστηκε υλικό για την πανελλαδική πορεία ενάντια  στις εξορύξεις στην Αθήνα στις 21/2.
    Χτες υπήρχε η ημερίδα της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης με θέμα “1 έτος μετά. Ο αγώνας της Ηπειρωτικής αποδημίας ενάντια στις συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ηπείρου. Νέα στοιχεία. Αποτίμηση και προοπτικές” όπου ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα που ενίσχυσαν την υπάρχουσα πληροφόρηση γύρω από το θέμα αλλά κυρίως μέσα από τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση μπήκε το θέμα του τι κάνουμε, ποιες είναι οι δράσεις μας για την αποτροπή των εξορύξεων.
Συνοπτικά οι διαπιστώσεις:
  -Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΣΕ έχει λειτουργήσει αντίθετα με την απόφαση της ΓΣ,, καθώς και με απόφαση του ΔΣ να μη γίνει δεκτή η επαίσχυντη χορηγία των ΕΛΠΕ για την εκδήλωση στο Ηρώδειο, πράγμα για το οποίο θα εγκαλεστεί στην απολογιστική-εκλογική ΓΣ τον Απρίλιο.
  – Έγιναν αναφορές στις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έγιναν όλο το 2018 τόσο στην Ήπειρο όσο και σε Αδελφότητες και συλλογικότητες στην Αθήνα από την Ηπ. Συσπείρωση, την Ομοσπονδία Καλαμά, την Κίνηση Καθαρός Καλαμάς, τις Πρωτοβουλίες Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας. Αναφέρθηκε η ίδρυση της Πρωτοβουλίας Αθήνας και η αναγγελία ίδρυσης κι άλλων Πρωτοβουλιών σε όλες τις περιοχές της Δ. Ελλάδας, του Ιονίου και της Κρήτης που αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή.
  -Αναφέρθηκαν δράσεις στο πεδίο στην Ήπειρο και παρεμβάσεις που – και εν όψη των επερχόμενων δημοτικών εκλογών – συνετέλεσαν στις αρνητικές αποφάσεις των Δ.Σ. Άρτας και Κεντρ. Τζουμέρκων δίπλα στην ήδη υπάρχουσα τέτοια του Δήμου Ζαγορίου καθώς και στη δημιουργία ενός αντιεξορυκτικού μετώπου πολιτών που μελετάει τη δυνατότητα καθόδου στις εκλογές για την Περιφέρεια Ηπείρου.
  -Τονίστηκε πως δίπλα στη συνέχιση της ενημέρωσης σε Αδελφότητες και Ομοσπονδίες, σε όλα τα μέλη της ΠΣΕ, στον οποιοδήποτε νομικό αγώνα αλλά και προς υποστήριξή του χρειάζεται παράλληλα η δράση και σε άλλα πεδία ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να συσπειρωθεί στον κοινό αγώνα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Και βέβαια ήταν κοινή αντίληψη πως σε αυτό τον αγώνα χρειάζονται όλοι, κανείς δεν περισσεύει, όσο κι αν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές. Ο στόχος είναι κοινός.
  -Μια τέτοια μεγάλη κοινή δράση είναι η πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις στην Αθήνα στις 21/2 που διοργανώνουν οι Πρωτοβουλίες και συλλογικότητες πανελλαδικά. Η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς υποστηρίζει την πορεία και καλεί τους φίλους, τα μέλη της, τους αποδημικούς φορείς, συλλόγους κι όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να πάρουν μέρος σ’ αυτή. Αυτό το κάλεσμα απευθύναμε και σε όσους ήταν στην ημερίδα. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε ότι το ενδιαφέρον στην Ήπειρο είναι ζωηρό κι ότι ήδη υπάρχει απόφαση χωριού για συμμετοχή. Καθημερινά αυξάνονται οι ανακοινώσεις υποστήριξης και συμμετοχής στην πορεία, τη δεύτερη ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων μετά αυτήν στις αρχές του καλοκαιριού στα Γιάννενα που είχε τη μεγαλύτερη μαζικότητα των τελευταίων χρόνων για τα δεδομένα της πόλης.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments