Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / ΗΠΑ: Ελληνοεβραίοι θυμούνται το Ολοκαύτωμα

ΗΠΑ: Ελληνοεβραίοι θυμούνται το Ολοκαύτωμα

Σιωπηλοί μάρτυρες των αποτρόπαιων εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος είναι οι επιζώντες που κουβαλούν τις μνήμες ζωντανές έως τον θάνατό τους.

Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες, που αποτελούν παραδείγματα ηρωισμού για…

 

έναν κόσμο που κατάφερε να διασωθεί από τα ναζιστικά μπουντρούμια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως ο Σολομών και η Κούλα Κοφινά.

Παρά την ηλικία τους και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη, οι δυο επιζώντες του Ολοκαυτώματος παρέστησαν στη λιτή εκδήλωση που έγινε και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στον χώρο του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Κύρια ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Μελετών, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορία των Ελλήνων Εβραίων», Κατερίνα Φλέμινγκ.

Μίλησε για τη «Γλυκιά μου Σαλονίκη: Μνήμες από την Ελλάδα», αναπτύσσοντας το θέμα της εντός του εννοιολογικού πλαισίου των λέξεων νοσταλγία (νόστος-άλγος) και ξενιτιά, για να μεταφέρει το κοινό της στο Άουσβιτς, όπου «οι εκτοπισθέντες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν την πλέον συμπαγή ομάδα του στρατοπέδου συγκέντρωσης (σύμφωνα με τον Primo Levy) και η ελληνικότητά τους υπήρξε σημείο αναφοράς για όλους τους κρατούμενους», όπως τόνισε η κα Φλέμινγκ.

Επίσης, παρουσίασε στο κοινό επιστολές που είχαν γράψει στην ελληνική γλώσσα κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Η Ελλάδα ήταν η πατρίδα τους» τόνισε η ομιλήτρια, προσθέτοντας ότι «όσοι επέζησαν δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή τους, δεν ξέχασαν την πατρίδα τους, τη γλυκιά Σαλονίκη».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από τον ραβίνο και καθηγητή εβραϊκής ιστορίας στο Hebrew Union College, Μάρτιν Κόεν και στη συνέχεια η εγγονή του, Αλεξάνδρα Κόεν, έψαλε στα εβραϊκά ύμνους από την Παλαιά Διαθήκη. Όταν ο ραβίνος Κόεν ανέφερε ότι αν υπάρχουν στην αίθουσα επιζώντες του Ολοκαυτώματος να σταθούν όρθιοι, ο Σολομών και η Κούλα Κοφινά χειροκροτήθηκαν από τους παρισταμένους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με τη συνεργασία των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, των επικεφαλής των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και προσκεκλημένων της ελληνικής και εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Τους παρισταμένους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε «στη φρικτή εμπειρία των χιλιάδων Ελληνοεβραίων», αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Την κα Φλέμινγκ παρουσίασε ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης και στο μήνυμα της Ημέρας Μνήμης, που συμπυκνώνεται στο «ποτέ ξανά πια».

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα, Σόλομον «Ασερ, αναφέρθηκε στην «αυτοθυσία και τη βοήθεια» πολλών Ελλήνων στους Ελληνοεβραίους, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του Μουσείου στη διατήρηση της μνήμης και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να το ενισχύσουν με κάθε τρόπο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος υπενθύμισε την προσφορά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, αλλά και πολλών συμπολιτών του στη Θεσσαλονίκη, «οι οποίοι με κίνδυνο της δικιάς τους ζωής, εμπόδισαν τις συλλήψεις και εκτελέσεις χιλιάδων Ελληνοεβραίων».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Νάνσυ Βράιλα, ο πρόξενος της Ελλάδας, Μάνος Κουμπαράκης και η πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και της Τράπεζας Ατλάντικ της Νέας Υόρκης, Νάνσυ Παπαϊωάννου, η οποία επέδωσε στον πρόεδρο των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου επιταγή ύψους πέντε χιλιάδων δολαρίων για την ενίσχυση του έργου του Μουσείου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments