Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / ΗΠΑ: Κάθειρξη 25 ετών για απόπειρα ένταξης στην Αλ Κάιντα

ΗΠΑ: Κάθειρξη 25 ετών για απόπειρα ένταξης στην Αλ Κάιντα

Ο 26χρονος Μάρκος Αλόνσο Ζέα  ομολόγησε ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση

alkainta4

Σε κάθειρξη 25 ετών καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ένας Αμερικανός πολίτης, ο οποίος ομολόγησε ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου.

Ο 26χρονος Μάρκος Αλόνσο Ζέα συνελήφθη στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2012. Είχε φτάσει στη βρετανική πρωτεύουσα από τη Νέα Υόρκη και σκόπευε να συνεχίσει το ταξίδι του με τελικό προορισμό την Υεμένη, όμως οι βρετανικές αρχές τον απέλασαν πίσω στις ΗΠΑ.

Ο Ζέα, μολονότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από το FBI, ενθάρρυνε έναν φίλο τους, τον Τζάστιν Καλίμπε, να ασπαστεί τις ιδέες του. Ο Καλίμπε συνελήφθη και αυτός, έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την Υεμένη.

Ο Μάρκος Αλόνσο Ζέα προσπάθησε τότε να καταστρέψει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του αλλά χωρίς επιτυχία: από την έρευνα που διεξήχθη σε βάρος του βρέθηκαν αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο του πολλά εξτρεμιστικά κείμενα, μεταξύ των οποίων και άρθρα του αγγλόφωνου περιοδικού «Inspire» της Αλ Κάιντα.

Ο νεαρός συνελήφθη ξανά και τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωσε ένοχος για απόπειρα υποστήριξης της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Λορέτα Λιντς, που ανακοίνωσε σήμερα την ποινή του, υπογράμμισε ότι μολονότι ο Ζέα «γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στις ΗΠΑ πρόδωσε τη χώρα του προσπαθώντας να ενταχθεί στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου».

Ο Μάρκος Αλόνσο Ζέα «μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο που συνιστούν για τις ΗΠΑ οι εγχώριοι τρομοκράτες», κατέληξε.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments