Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ηχηρό ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων προς τη ΔΕΗ

Ηχηρό ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων προς τη ΔΕΗ

FOTO POYRNARI

Ηχηρό ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων προς τη ΔΕΗ όσον αφορά την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων των υδροηλεκτρικών σταθμών Πουρνάρι Ι και ΙΙ.

Μια ρεαλιστική επικαιροποιημένη μελέτη πλημμυρών εντός των επόμενων δύο μηνών με σκοπό την ολοκλήρωση της οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου ζητά ο Δήμος Αρταίων, ειδάλλως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει οποιαδήποτε ανανέωση περιβαλλοντικών όρων.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά για την έκδοση ανανέωσης της αριθμ. 144826/6-6-2005 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των υδροηλεκτρικών σταθμών Πουρνάρι Ι και ΙΙ στον ποταμό Άραχθο, ενώ άσκησε σκληρή κριτική εναντίον της ΔΕΗ που τόσα χρόνια μόνο ωφελείται από την Άρτα και τους όμορους δήμους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει απέναντι στην Αρτινή Kοινωνία, με τον κίνδυνο εμφανή να ελλοχεύει κάθε φορά τόσο για τους κατοίκους της Άρτας όσο και για τις περιουσίες τους.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος τόνισε τα εξής «και αυτή η απόφασή μας είναι στο γενικότερο σχεδιασμό, μετά και την πλημμύρα της 1ης Φεβρουαρίου και της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την άδεια χρήσης νερού που το Πουρνάρι 1 & 2  δεν έχουν,  και με την πρόταση που έχει το ΤΕΕ για την πλημμυρική παροχή, να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό. Υπάρχουν προεντάξεις στο ΕΣΠΑ για τα έργα της οριοθέτησης της τάξης των 80 εκατ. Ευρώ, μελέτες στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της τάξης των 5 εκατ. Ευρώ, έχουν γίνει κάποιες επαφές και με τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με το δήμο Ν. Σκουφά  και την Περιφεριακή Ενότητα Άρτας και είμαστε σε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του θέματος. Η πρόταση του ΤΕΕ μας βρίσκει σύμφωνους γιατί μιλάει για έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των θυροφραγμάτων και  δώσαμε τη δυνατότητα να προχωρήσει, όμως έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε εσαεί γιατί εγκυμονεί κίνδυνος να απενταχθούν τα όποια έργα έχουν μπει σε κάποια προγράμματα. Πρόσφατα περάσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συμπληρωματική σύμβαση για τη μελέτη οριοθέτησης, ήρθε και ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο και επομένως εμείς είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση. Δεν κάνουμε πλειστηριασμό με την πλημμυρική παροχή. Δεν λέμε 2.000 κυβικά ή 1.500. Είναι μια ευκαιρία τώρα να γίνουν κάποια έργα για να μη υπάρξει πρόβλημα για την Άρτα. Η Άρτα έχει σπίτια, πιο κάτω χωράφια και θα πρέπει να μελετηθεί διαφορετικά.

 

Την περιβαλλοντική μελέτη την εξετάσαμε άρθρο προς άρθρο και είδαμε ότι υπάρχουν κάποιες παρεκκλίσεις, γιατί μέχρι τώρα η Δ.Ε.Η. λειτουργούσε χωρίς να λογαριάζει κανέναν, ήρθε σε μια περιοχή επένδυσε, δεν κοίταξε οικολογικές παροχές για τον Αμβρακικό κόλπο, αυτά που οι περιβαλλοντικοί όροι έβαζαν και ίσως να υπήρχε μια χαλαρότητα και από την Τοπ. Αυτ/ση και από την πολιτική ηγεσία. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι από την αρχή  να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε πάλι αυτό που ζήσαμε. Είμαστε απέναντι στη Δ.Ε.Η. έχουμε ξεκινήσει και μετά την απόφαση του Δ.Σ. και με απόφαση της Ο.Ε. ορίσαμε δικηγόρους για να κινηθούμε νομικά. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σ’ αυτό το κομμάτι. Ότι η Δ.Ε.Η. δεν έχει εκπληρώσει από τους προηγούμενους περιβαλλοντικούς όρους λέμε ότι πρέπει να το κάνει. Δεν συμφωνούμε με την ανανέωση. Η Δ.Ε.Η. πρέπει πρώτα να κάνει μια καινούργια μελέτη και να έρθει να συζητήσουμε το πώς θα λύσουμε το θέμα της οριοθέτησης. Η δική μας απόφαση είναι γνωμοδοτική. Αν θέλει η κυβέρνηση να δώσει την περιβαλλοντική άδεια στη Δ.Ε.Η. να το κάνει αλλά θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες αν γίνει κάτι αργότερα στην Άρτα θα είναι υπόλογη απέναντι στους Αρτινούς».

 

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, το Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την έκδοση ανανέωσης της αριθμ.  144826/6-6-2005 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και ζήτησε να  γίνει απαιτητή:

  1. H άμεση και αγαστή συνεργασία της ΔΕΗ Α.Ε. με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αρταίων, για την έγκριση μιας ρεαλιστικής επικαιροποιημένης μελέτης πλημμυρών, εντός των επομένων δυο (2) μηνών, με σκοπό την ολοκλήρωση της οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου και των συνοδών αυτής έργων.
  2. H εκπόνηση νέας περιβαλλοντικής μελέτης που να λαμβάνει υπόψη της όλες τις επισημάνσεις της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την υιοθέτηση όλων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων της με αριθμ. 144826/6-6-2005 ΚΥΑ.

 

Τέλος, σε περίπτωση που αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, το Δημοτικό Συμβούλιο καθιστά  συνυπεύθυνους τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τη ΔΕΗ Α.Ε., για να αναλάβουν από κοινού το οποιοδήποτε κόστος προκύψει :

α) σε περίπτωση μελλοντικών πλημμυρικών  φαινομένων που δεν διαχειριστούν ορθά, με τις όποιες επιπτώσεις αυτά προκαλέσουν και

β) σε περίπτωση που δεν προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ολοκλήρωσης της οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου και χαθούν

-τα 5.000.000 € που είναι εγγεγραμμένα στο ΠΔΕ για τις απαιτούμενες μελέτες των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και

-τα 80.000.000 € που είναι δεσμευμένα στο νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Αράχθου.

 

 

Δείτε Επίσης

Αινιγματική δήλωση του Γ.Τσίμαρη σε σχέση με την στήριξη του στις δημοτικές εκλογές-Τώρα  θα πράξουμε ως ΠΑΣΟΚ.. Προέρχομαι από τα σπλάχνα αυτής  της παράταξης , εξυπακούεται ,αλλά είναι  άλλος ο ρόλος  μου τώρα.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  “Τώρα  είμαστε  σε  ένα άλλο μετερίζι.Είμαστε  βουλευτές  και   ασχολούμαστε  με την κεντρική ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments