Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η έκθεση της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης με τίτλο “Η Ελληνική τέχνη από το 1950 μέχρι τις μέρες μας”

Η έκθεση της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης με τίτλο “Η Ελληνική τέχνη από το 1950 μέχρι τις μέρες μας”

Λίγο πριν τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης στο κτήριο της οδού Κοραή 1, η Πινακοθήκη επαναπροσδιορίζει και επανεξετάζει τη συλλογή της, προτείνοντας μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν αφαιρετικές φόρμες και χρώματα που «παγιδεύουν» την αίσθηση της οντότητας, ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων από το 1950 μέχρι τις μέρες μας.

Η έκθεση παρουσιάζει 35 έργα που σκιαγραφούν την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας κατά τα τελευταία 70 περίπου έτη και φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες εικαστικούς, και συγκεκριμένα τους: Λιλή Αρλιώτη,Γεώργιο Βακαλό,Σπύρο Βασιλείου,Νικόλαο Γεωργιάδη, Γεώργιο Γουναρόπουλο, Χρίστο Δαγκλή, Εμμανουήλ Ζέπο, Ελένη Ζογγολοπούλου, Όπυ Ζούνη,Ορέστη Κανέλλη, Χρίστο Καρά, Τάκη Κατσουλίδη , Αλέκο Κοντόπουλο , Κώστα Κουτσουρή, Σπύρο Λισγάρα, Θέμο Μάιπα , Ν. Μάτσα, Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου-Πετρίτζη,Θανάση Μπερούτσο,Γεώργιο Μπουζιάνη, Άλεξ Μυλωνά,Τόνια Νικολαΐδη,Γεώργιο Μαυροΐδη, Ίρις Ξυλά-Ξαναλάτου,Αγλαΐα Παπά,Αλέξανδρο Παπαθεοδώρου, Παστάλη,Βάσω Πεκλάρη, Πάρι Πρέκα, Χρήστο Σαρακατσιάνο, Βάλια Σεμερτζίδη, Νίκο Σεφεριάδη, Ράνια Σταθοπούλου, Θάνο Τσίγκο, Βασίλη Χάρο.
Η έκθεση έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τη νέα εικόνα της Συλλογής της Πινακοθήκης. Τα περισσότερα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Δημοτική Πινακοθήκη ως έργα της Συλλογής της, ενισχύουν την ενότητα των έργων και υπογραμμίζουν την Ελληνική δημιουργία από το 1950 έως σήμερα. Η μουσειολογική μελέτη στοχεύει στην ανάπτυξη μιας βιωματικής σχέσης με την τέχνη και στην οικειοποίηση των έργων από τους επισκέπτες της Πινακοθήκης. Ο επισκέπτης δεν καθοδηγείται σε μια απόλυτα προδιαγεγραμμένη πορεία, ούτε υποβάλλεται σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία της έκθεσης, αλλά παροτρύνεται να κινηθεί σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και στον δικό του χρόνο ανάμεσα σε εκθέματα,οργανωμένα σε ενότητες που σχετίζονται με ατομικά βιώματα και εμπειρίες.
Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης αποτελείται από 1.800 έργα Νεοελληνικής τέχνης: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, εικόνες και φωτογραφίες.
Την επιμέλεια έκθεσης έχει αναλάβει η Νίκη Καλογεροπούλου

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments