Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Η ανακοίνωση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ για τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ για τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

anejarthΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ,για τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

“Στους δικούς της γνώριμους δρόμους της ανεπάρκειας  κινήθηκε για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών, κατά τη συζήτηση που έγινε χθές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την μέθοδο της ωραιοποίησης και της κράτησης ισορροπιών, προσπάθησε, για μια ακόμη φορά, να πείσει τους συμπολίτες ότι αυτά που κάνει για αυτούς η Δημοτική Αρχή, απλά δεν έχουν την δυνατότητα να τα αντιληφθούν εκείνοι και ότι έρχονται καλύτερες μέρες μετά από επτά χρόνια παρουσίας του στο Δήμο!

Πρώτος και καλύτερος, ο Δήμαρχος κ. Μπέγκας, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί, ακόμα και στα στοιχειώδη, την περίοδο της κακοκαιρίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα τοπικά ΜΜΕ, που ανέδειξαν την γύμνια της για μια ακόμη φορά και ολόκληρου του μηχανισμού του Δήμου, ύστερα από εκείνη της σεισμικής δόνησης του περασμένου χρόνου.

Η Δημοτική Αρχή, υπέστη έντονη κριτική από όλες τις παρατάξεις, οι οποίες καταλόγισαν για μια ακόμη φορά αδυναμία, ανικανότητα, και αμετροέπεια στην Δημοτική Αρχή, η οποία δεν έδειξε να διορθώνεται όπως τόνισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.

<<Έμοιαζε με εγκαταλελειμμένη και ανοχύρωτη η πόλη μας  στον πρόσφατο χιονιά, κάτι που δεν εννοεί να παραδεχτεί η Δημοτική Αρχή. Η ευθύνη αντιμετώπισης της κατάστασης  ήταν του Δήμου και όχι των ΜΜΕ, που ήταν εκείνα που δέχονταν τις κραυγές αγωνίας των εγκλωβισμένων, για τρείς ημέρες συμπολιτών μας, επειδή απουσίαζε παντελώς ο δήμος με τις υπηρεσίες του.

Φτάσαμε σε σημείο εσείς να εκφράζετε την ευχή να βρέξει για να σώσει τους συμπολίτες από τα χειρότερα. Οι δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής, περί της βαριάς κακοκαιρίας πέφτουν στο κενό και ο κάθε συμπολίτης βίωσε στο πετσί του την προχειρότητα και την ανικανότητα με τις οποίες προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα>>  είπε ο επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ κ. Ν. Γκόντας και κάλεσε τον Δήμαρχο να ζητήσει τουλάχιστον  μια συγνώμη από τους συμπολίτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

 

Στη συνέχεια και κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών και κατά το διάλογο που διεξήχθη υπήρξαν ενστάσεις,  από τους Δημοτικούς Συμβούλους της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ,  όσον αφορά τον σχεδιασμό  έργων,  που όπως είπαν δεν κινείται προς την κατεύθυνση της πραγματικής ανάπτυξης, αλλά βρίθει ασαφειών, ανακριβειών, ευχολογίων και μεγάλων προσδοκιών. Αμφισβητήθηκε σφόδρα η ένταξη και η προτεραιότητα των έργων και η χρηματοδότησή τους  και κυρίως των δύο έργων που έχουν να κάνουν με την κατασκευή του άξονα Βογιάνου- ΠΕΑΚΙ  και την ένταξη του έργου κατασκευής της Λεωφόρου Νιάρχου, η οποία είναι ένα έτοιμο έργο προς δημοπράτηση και στην ιεράρχηση του από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχει κριθεί ως έργο  Β΄ Προτεραιότητας!

« Η παράταξή μας δεν φέρνει καμιά αντίρρηση στην κατασκευή έργων στα όρια του Δήμου μας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με μια σωστή ιεράρχηση και προ πάντων να εξασφαλίζεται για αυτά η χρηματοδότηση. Εγκρίνουμε την κατασκευή και του άξονα Βογιάνου –ΠΕΑΚΙ  και την κατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου, αλλά με 15 εκατομμύρια ευρώ είναι αδύνατον να κατασκευαστούν τα δύο αυτά μεγάλα έργα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια ιεράρχηση των δύο αυτών έργων με προτεραιότητα το έργο εκείνο το οποίο είναι πιο ώριμο για δημοπράτηση. Μετά και την διαβεβαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου περί ενίσχυσης και των δύο έργων προτείνω την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών που θα σημαίνει και την υλοποίηση των έργων αυτών.» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ ,οι οποίοι επεσήμαναν τις αδυναμίες και τις αστοχίες οι οποίες περιέχονται στο σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης  και κυρίως  η έλλειψη σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων όπως τόνισε ο κύριος εισηγητής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ κ. Σπ. Κωνσταντόπουλος. Η ένταξη της Λεωφόρου Νιάρχου ως Β΄ προτεραιότητας γεννά πολλά  ερωτήματα  όσον αφορά την σωστή ιεράρχηση των έργων που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

-Υπάρχει μελέτη έτοιμη ενοποίησης του κέντρου της πόλης Πλατεία Πύρρου με πάρκο Λιθαρίτσια.

-Απουσιάζει κάθε σχεδιασμός για Γιαννιώτικο Σαλόνι και στρατόπεδο Βελισαρίου

-Υπογειοποίηση οδού Παπανδρέου έως οδό Γιοσέφ Ελιγιά είναι έργα που απουσιάζουν  τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντόπουλος  ο οποίος αναρωτήθηκε που θα βρεθούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προβλέπονται για την ολοκλήρωση του σχεδίου που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή.

 

Τις δικές τους ενστάσεις και  παρατηρήσεις για το ίδιο θέμα κατέθεσαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Βασ. Κοσμάς  Στ. Μάντζιος και Γ. Εμμανουηλίδης, οι οποίοι ζήτησαν από την Δημοτική Αρχή να κάνει την ιεράρχηση  των έργων και να εξηγήσει στο σώμα, που θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση των δύο μεγαλύτερων έργων όταν μόνο 15 εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα. Επίσης σε ερώτηση των ίδιων συμβούλων, σχετική με την ωρίμανση μελετών των έργων η δημοτική αρχή, απέφυγε να δώσει απάντηση χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

 

Στην άρνηση της Δημοτικής Αρχής να δεσμευτεί με προγραμματική σύμβαση για την απρόσκοπτη διασφάλιση της κατασκευής των έργων, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ απείχε από την ψηφοφορία,  εκφράζοντας την αμφιβολία ότι η Δημοτική Αρχή  έχει σκοπό υλοποίησης των δύο συγκεκριμένων έργων και ότι απλά προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά για  τις καταγγελίες φορέων στην διαβάθμιση των έργων σε Α και Β προτεραιότητας και ιδιαίτερα όταν ο ίδιος ο δήμαρχος ζήτησε την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό της μελέτης της Λ.Νιάρχου, κάτι που δηλώνει από μόνο του αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα το έργο να πάει πίσω η και  να κινδυνέψει.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments