Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Ιωαννίνων με το νέο Διοικητή της 8ης Μεραρχίας –   Σύσκεψη στο Δημαρχείο για ανθρωπιστική βοήθεια και συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό του Κατσικά

Η βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Ιωαννίνων με το νέο Διοικητή της 8ης Μεραρχίας –   Σύσκεψη στο Δημαρχείο για ανθρωπιστική βοήθεια και συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό του Κατσικά

συνάντηση με Ταξίαρχοσυσκεψη για προσφυγικόΑπό: Γιώργος Γκόντζος–Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με το νέο Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, Ταξίαρχο Νικόλαο Ανδριανόπουλο. Τυπικά η πρωινή επίσκεψη του Ταξίαρχου στο Δήμαρχο εντάσσονταν πλαίσιο της εθιμοτυπίας με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, ωστόσο στη μία και πλέον ώρα που διήρκησε, συζητήθηκαν θέματα ουσίας που σχετίζονται με τη συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και στρατού, με δεδομένη την  κοινή επιδίωξη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά.

Σε δηλώσεις με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην «εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την 8η Μεραρχία», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά πως «ως Δημοτική Αρχή ποτέ δεν θεωρήσαμε πως ο συγκεκριμένος χώρος στον Κατσικά είναι ο κατάλληλος για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες.  Οφείλαμε όμως –επειδή το πρόβλημα είναι εθνικό- να βοηθήσουμε όπου μπορούμε ως Δήμος. Υπάρχουν οι κεντρικές επιλογές του κράτους για το προσφυγικό, αλλά από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθεια μας και να υποστηρίζουμε ότι ο χώρος του Κατσικά δεν είναι ο καλύτερος και πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους και  στεγασμένους χώρους κι όχι σκηνές, για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Υποδομές-υγιεινή-ασφάλεια, το κρίσιμο τρίπτυχο

 Υποδομή, υγιεινή, ασφάλεια, είναι το κρίσιμο τρίπτυχο – σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννίνων-  που πρέπει να διασφαλιστεί για ανθρώπινη φιλοξενία των προσφύγων.

Ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως  η Δημοτική Αρχή, προσεγγίζοντας με ευαισθησία το θέμα των προσφύγων , ήδη έχει κινηθεί σε διάφορες κατευθύνσεις, στην προσπάθεια της να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των ανθρώπων που «υποδέχεται» η περιοχή μας.

Έτσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ιωαννιτών με τα Παιδικά Χωριά SOS (σημ: υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος παραχωρεί χώρο όπου το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση δομής των Παιδικών Χωριών SOS) υπήρξε τηλεφωνική και έγγραφη επικοινωνία του Δημάρχου με το Γενικό Διευθυντή, Γιώργο Πρωτόπαπα. Τα Παιδικά Χωριά SOS γνωστοποίησαν στο Δήμαρχο πως στην περίπτωση που ο Δήμος συμφωνεί, μπορούν -με χρηματοδότηση από την Διεθνή Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS – να προσφέρουν μια σύγχρονη και ασφαλή εγκατάσταση (hangar) ικανή να στεγάσει έως 350 άτομα ημερησίως σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τις ψυχολογικές και λοιπές ανάγκες ενηλίκων και ανηλίκων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε δεκτή την προσφορά, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει «το γενικό πρόσταγμα» και στην τελευταία συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου, ο εκπρόσωπος του Υπ. Άμυνας γνωστοποίησε πως και το υπουργείο έκανε αποδεκτή την προσφορά των Παιδικών Χωριών SOS. Έτσι όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων «αναμένουμε το επόμενο διάστημα αυτή την εγκατάσταση που θεωρούμε ότι αποτελεί ένα βήμα για πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας επανέλαβε πως ο Δήμος από την πλευρά του επιμένει ιδιαίτερα ότι «στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας του καταυλισμού στον Κατσικά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα και κατάλληλες εγκαταστάσεις».

Ο κ. Μπέγκας  έκανε γνωστό πως απέστειλε προ ημερών επιστολή στον Αν. Υπουργό Άμυνας, Δημήτριο Βίτσα, όπου θέτει το θέμα της διαχείρισης και απαγωγής των βοθρολυμάτων από τον καταυλισμό και την επιτακτική ανάγκη να  κατασκευαστεί άμεσα δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων 1.500 μέτρων, για τη μεταφορά των λυμάτων στο δίκτυο του οικισμού, που έχει τελικό αποδέκτη το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού.

Η ΔΕΥΑΙ έχει συντάξει τεχνική μελέτη (που επισυνάπτεται στην επιστολή), όπου προκύπτει ότι το συνολικό κόστος εφαρμογής για την αποχέτευση λυμάτων στον καταυλισμό είναι 120.000 ευρώ. Αν παραμείνει το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά θα πρέπει το κράτος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στη συζήτηση που είχε με τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, έθεσε και το θέμα της ασφάλειας του κέντρου φιλοξενίας στον Κατσικά, το οποίο – σύμφωνα με τον ίδιο – θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη συνάντηση του τοπικού συντονιστικού. Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και είναι ευάλωτοι σε κάθε επιτήδειο που θα τους προσεγγίσει». Έτσι τίθεται επιτακτικά και θέμα της ασφάλειας του κέντρου φιλοξενίας από τέτοιου είδους … προσεγγίσεις.

 

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για στεγασμένους χώρους

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν αναζητά το Υπουργείο Άμυνας στεγασμένους χώρους (με αφορμή την επικοινωνία  που δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης με τον κ. Βίτσα) ο Δήμαρχος Ιωαννίνων απάντησε:

«Εγώ επισήμως δεν γνωρίζω κάτι επ’ αυτού. Ως στεγασμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τμήμα του στρατοπέδου Βελισαρίου όπου υπάρχουν κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται από το στρατό και το είχα πει. Θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα κτίρια, αλλά το θέμα είναι ένας συνδυασμός που έχει να κάνει με το κόστος, την ασφάλεια και μια σειρά άλλων πραγμάτων και άρα αυτό θέλει σοβαρή δουλειά κι όχι πρόχειρες διαδικασίες. Πρέπει όμως να πάμε σε αυτή τη λογική γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο χρόνος φιλοξενίας των προσφύγων δεν θα είναι σύντομος.  Και βέβαια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή η πληροφορία από το κράτος να φτάνει σε μας έγκαιρα και ένα κομμάτι της πληροφορίας που πρέπει να φτάνει σε μας είναι ο πληθυσμός των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας».

 

Σύσκεψη για θέματα Υγιεινής και ανθρωπιστικής Βοήθειας

Στο ΚΕΠΑΒΙ μεταφέρεται από τη Δευτέρα το κέντρο οργάνωσης της βοήθειας που λειτουργεί στον Οίκο Ευγηρίας

 

Σύσκεψη για θέματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά και την διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Προσχολικής Αγωγής και Αλληλεγγύης Δήμου Ιωαννιτών, Φίλιππος Τσουμάνης, η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Εύη Σίμου, η Αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, Ντίνα Μπακόλα και ο ΓΓ του Δήμου, Κώστας Μπαμπασίκας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε –μεταξύ άλλων- να αναλάβει ο ΟΚΠΑΠΑ τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, καθώς έχει την τεχνογνωσία και το προσωπικό για να ανταπεξέλθει στον αυξημένο όγκο δουλειά που απαιτεί αυτή η διαδικασία.

Το Κέντρο συλλογής και οργάνωσης θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι αυτή την Παρασκευή στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας και από τη Δευτέρα 4 Απριλίου θα μεταφερθεί στο ΚΕΠΑΒΙ.

Συγκεκριμένα στον ισόγειο χώρο και στο κατάστημα 122 του ΚΕΠΑΒΙ (δίπλα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο)  θα συλλέγεται και θα κατηγοριοποιείται η βοήθεια που προσφέρουν απλόχερα έως σήμερα οι Γιαννιώτες για τους πρόσφυγες. Η συλλογή θα συνεχίσει να γίνεται με το ίδιο ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που σχετίζουν με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά.  Σχετική εισήγηση με τις προτάσεις του θα καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών, δια του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ, στη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments