Δευτέρα , 11 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον απολογισμό

Η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον απολογισμό

imagesΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Η παράταξη  Λαϊκή Συσπείρωση ,που δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων ,με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον πρόεδρο  του Δημοτικού Συμβουλίου”με την παράκληση να αναγνωσθεί στη  συνεδρίαση”

Κύριε Πρόεδρε,

Σε μια πόλη που πνίγεται από την ομίχλη της φτώχειας η Δημοτική Αρχή στήνει φιέστες για να παρουσιάσει τον απολογισμό της δράσης της σε ακριβά ξενοδοχεία ενώ δεν έχει δαπανήσει μία (δωρεάν) συνεδρίαση για να συζητήσει με συνδικάτα της πόλης για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των χιλιάδων ανέργων.

Δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας και οι άνεργοι της πόλης μας δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους στο κέντρο για να ψάξουν για δουλειά, δεν μπορούν να αθληθούν γιατί τα δημοτικά γήπεδα έχουν παραχωρηθεί, δεν έχουν φαγητό στο τραπέζι όταν τελειώνουν τα τρόφιμα της κάρτας σίτισης γιατί δεν υπάρχουν συσσίτια. Τα παιδιά των ανέργων, οι φοιτητές της πόλης μας δεν έχουν που να μείνουν και κινδυνεύουν να παρατήσουν τις σπουδές τους κι η Δημοτική Αρχή προτιμά να αφήνει το ΚΕΚΩΠ να ρημάζει παρά να το δώσει στους  φοιτητές.

Την ώρα που η χρηματοδότηση των Δήμων κοντεύει να εκμηδενιστεί η Δημοτική Αρχή αντί να διεκδικεί πόρους για την ανακούφιση των Γιαννιωτών, βάζει τα λαϊκά στρώματα να “πληρώνουν το μάρμαρο” με ανταποδοτικά τέλη πιο ακριβά κι από την Εκάλη και την Γλυφάδα. Όμως την ίδια ώρα που τα μικρομάγαζα της πόλης πληρώνουν 4,8 ευρώ/ τετραγ.μέτρο για ανταποδοτικά τέλη, οι βιομηχαίες εμφιάλωσης νερού  συνεχίζουν να πληρώνουν 1,75.

Η υποχρηματόδοτηση του Δήμου μετακύλιεται στα νέα ζευγάρια με πανάκριβα τροφεία, στους μεροκαματιάρηδες που κόβονται τα νερα επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Γίνονται και προτροπές μάλιστα στους Γιαννιώτες να βάλουν προτεραιότητα και να πληρώσουν το νερό κι όχι το ρεύμα, την ώρα που στα σπίτια δεν υπάρχει δεκάρα. Τα βάρη φορτώνονται στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που βεβαιώνονται οι οφειλές τους στην εφορία ώστε να κατασχεθούν χρήματα από τους λογαριασμούς όταν, και αν, μπουν.

Για την επίλυση των ουσιαστικών προβληματών η Δημοτική Αρχή δεν έχει ούτε καν μελέτη για το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων  με πιο χαρακτηριστικό το πρόβλημα στο 2ο ειδικό σχολείο αλλά και τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης που λειτουργούν σε κτίρια του προ-περασμένου αιώνα. Με εξαγγελίες προσπαθεί να καλύψει και τις ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς που είναι τόσο λίγοι ώστε να μένουν απέξω εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για έλεγχο αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία αλλά και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια της πόλης.

Για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν διεκδικεί την κάλυψή τους, άλλα ρίχνει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τεμπελιά των υπαλλήλων, οι οποίοι “δεν σκοτώνονται κιόλας” όπως διαβάσαμε στον απολογισμό δράσης.

Για τις καθαρίστριες των σχολείων, τώρα που η κυβέρνηση ζητά να μειωθούν κατά 10% οι μισθοί τους, ο Δήμος απαντά με τρομοκρατία και απειλές ώστε να εφαρμοστεί η μείωση. Απευθείας ξεχνιούνται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν θα δεχθούν τις περικοπές όταν προκειται για τους χειρότερα αμειβόμενους εργαζομενους του Δήμου.

Ολόκληρη η δράση της είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η περίφημη πολιτιστική πρωτεύουσα καμία σχέση δεν έχει με την αναβάθμιση του πολιτισμού στην πόλη μας. Έχει να κάνει με την προσέλκυση τουριστών, με κέρδη δηλαδή για τους μεγαλοξενοδόχους και τις αλυσίδες εστίασης. Καμία αύξηση δεν θα πάρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό είτε γίνει είτε δεν γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα. Ήλιο με ήλιο θα συνεχίσουν να δουλεύουν για ψίχουλα. Τα μαγαζιά που σήμερα κινδυνεύουν με λουκέτο θα έχουν κλείσει ήδη μέχρι το 2021 που θα γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως συνηθίζουν να λένε τις χιλιάδες λακκούβες και τις καμένες λάμπες, γίνονται η αφορμή να δίνονται έργα σε μεγαλοεργολάβους.

Η καθαριότητα της πόλης χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για να φιμωθούν τα καλέσματα των συνδικάτων σε απεργίες και κινητοποιήσεις, να παύσουν οι φωνές αντίδρασης. Αντιμετωπίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών το ίδιο με την εμπορική δραστηριότητα, με τη διαφορά ότι οι εμπορικές αφίσες δεν ρυπαίνουν το Δήμο αλλά η ελεύθερη διακίνηση ιδεών ποινικοποιείται και για να σταματήσει,  χρησιμοποιείται η τρομοκρατία του προστίμου.

Την ίδια ώρα προβάλλεται ο εθελοντισμός για την επίλυση των προβλημάτων. Ούτε λίγο ούτε πολύ τώρα που οι μισθοί έχουν πετσοκοπεί, και η πόλη έχει γεμίσει ανέργους, η Δημοτική Αρχή ψάχνει για δωρεάν εργάτες.

Επιδεικνύεται η συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ και οι χορηγίες από τα ιδρύματα σαν τρόπαιο. Αντί δηλαδή να υπάρχει έστω και υποτυπωδώς προσανατολισμός στη διεκδίκηση πόρων για τη διατήρηση των υφιστάμενων δομών του Δήμου η Δημοτική Αρχή περηφανεύεται για την παραχώρηση υπηρεσιών σε ΜΚΟ και για τους καλούς εκατομμυριούχους που κάνουν “φιλανθρωπίες” με τα χρήματα που έχουν βγάλει από τους εργάτες που πλήρωναν με ψίχουλα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι κομμουνιστές Δημοτικοί Σύμβουλοι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για :

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου και εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό των αναγκαίων πόρων για τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί και των οφειλομένων, να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων.
  • Να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η ανάπτυξη νέων δημοσίων κοινωνικών δομών με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
  • Στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφονηπιακοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ) με μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά-λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου που είναι απόρροια του μεσοπρόθεσμου.

Διαφωνούμε σε όλα τα επίπεδα με τον προσανατολισμό που έχει ο Δήμος. Όπως η Δημοτική Αρχή έχει διαλέξει πλευρά, είναι με το κεφάλαιο. Κι εμείς έχουμε διαλέξει: είμαστε με τους εργάτες, τους άνεργους, τους απλήρωτους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Γι όλους τους παραπάνω λόγου, δεν θα πάρουμε μέρος στη σημερινή φιέστα.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τάκης Τασιούλας

 

 

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments