Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το φετινό καλοκαίρι  

Η κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το φετινό καλοκαίρι  

ΔΗΠΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ετοιμάζεται, όπως εδώ και 33 χρόνια, για την μεγάλη θερινή του περιοδεία. Έχοντας μια μακρά καλλιτεχνική πορεία με σπουδαίες παραστάσεις στο ιστορικό του, το ηπειρωτικό Θέατρο συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο για το φετινό καλοκαίρι, ανεβάζοντας ένα έργο ανάλαφρο, με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις: την κωμωδία του σπουδαίου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «Επιτρέποντες». Οι δοκιμές ξεκινούν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος». Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη περιοδεία τόσο στην Ήπειρο, όσο κι εκτός αυτής.

Συντελεστές της παράστασης είναι: Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος, Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Μουσική (πρωτότυπη): Στάθης Δρογώσης, Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου. Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος, Κατερίνα Μπιλάλη, Άρης Τσαμπαλίκας.

Λίγα λόγια για το έργο

Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του γέννησε παιδί, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να είναι δικό του. Αγανακτισμένος, εγκαταλείπει τη συζυγική εστία και περνά τον καιρό του μπεκρολογώντας και ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου. Ο πεθερός του Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του, τις οποίες θεωρεί απειλή για την προίκα της κόρης του, αποφασίζει να εξασκήσει το δικαίωμα της φαιρέσεως που του παρείχε ο αθηναϊκός νόμος και να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της, έστω και παρά τη θέλησή της. Εν τω μεταξύ έχει προηγηθεί η σκηνή που έδωσε στο έργο τον τίτλο του: δύο δούλοι φιλονικώντας για τα χρυσαφικά που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί (που το είχαν εγκαταλείψει κάπου να πεθάνει, επειδή ήταν ανεπιθύμητο), καλούν τον Σμικρίνη να λειτουργήσει ως διαιτητής στη διαφορά τους. Το παιδί, βεβαίως, είναι ο γιος της Παμφίλης, τον οποίο είχε εκθέσει, προκειμένου να μην εκτεθεί η ίδια στα μάτια της κοινωνίας…

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments