Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Η Λ.Τσάτση (Πρωτοβουλία Ενάντια στην Έρευνα και τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο) σχολιάζει τις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα από αρμόδια υπουργεία

Η Λ.Τσάτση (Πρωτοβουλία Ενάντια στην Έρευνα και τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο) σχολιάζει τις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα από αρμόδια υπουργεία

26047110_1718884444816370_8702370510916076300_nΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Τις νέες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για εξορύξεις υδρογοναθράκων στην περιοχή της Ηπείρου σχολίασε η Λίλα Τσάτση εκ μέρους της  “Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Έρευνα και τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο”, σε παρέμβασή της στην εκπομπή  “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Ακούστε την συνέντευξη και διαβάστε την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας https://www.youtube.com/watch?v=zF9ohtwYW3k

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Ύστερα από τις πρόσφατες ημερίδες της “ενημέρωσης”, στους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου, όπου υπεράριθμοι επιστήμονες, απεσταλμένοι του ΥΠΕΝ, προσπάθησαν με παρουσιάσεις συνεδριακού τύπου να πείσουν τους ντόπιους για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, διαπιστώνεται ότι τα ερωτηματικά παραμένουν και γίνονται ακόμη εντονότερα.
Με σημαντικότερο όλων, το κατά πόσον η -σε βάθος 25ετίας- εξασφάλιση ποσότητας υδρογονανθράκων, περίπου ίσης με τις ανάγκες της χώρας για ένα μόλις εξάμηνο, βαφτίζεται εθνικό συμφέρον και δικαιολογεί τη θυσία ενός πραγματικού θησαυρού. Που με δυό λόγια δεν είναι άλλος από μια Ήπειρο κόσμημα και παγκόσμιο απόθεμα, σαν μια από τις καθαρότερες γωνιές που απέμειναν στον πλανήτη και όλα όσα ανεκτίμητα ευεργετήματα αυτό συνεπάγεται στην τοπική και εθνική οικονομία, την σημερινή αλλά και των επόμενων γενεών. Η προσπάθεια του Υπουργείου, για μια εκ των υστέρων, ούτως ειπείν ενημέρωση, ως αντιστάθμισμα για την παντελή έλλειψη μιας προηγηθείσας – με βάση την κείμενη νομοθεσία και την ίδια την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -διαβούλευσης, απλά επιβεβαίωσε το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα σχετικά με ένα τόσο βαρύ και επικίνδυνο βιομηχανικό εγχείρημα για το μέλλον της Ηπείρου.Με βάση την μέχρι στιγμής δική μας ενημέρωση και ανάγνωση όσων ανακοινώθηκαν στις εκδηλώσεις ως «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Έρευνα και τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», ζητούμε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνική Κυβέρνηση:
1. Να ανακληθεί άμεσα η άδεια ερευνών και να διακοπεί κάθε σχετική εργασία, διότι έχουν καταστρατηγηθεί τόσο η ΣΜΠΕ (σύμφωνα και με τον ίδιο τον συντάκτη της αλλά και με δική του προτροπή), όσο και το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ), αφού σύμφωνα με μαρτυρίες από το πεδίο δεν τηρούνται οι προδιαγραφές του. Επιπλέον, όπως επίσης ο συντάκτης της ΣΜΠΕ διαβεβαίωσε, δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναφερόμενη στη ΣΜΠΕ διαβούλευση, αλλά ούτε αυτή προβλέπεται και προγραμματίζεται ανάμεσα σε έρευνα και εξόρυξη, όπως θα έπρεπε, ενώ η άδεια που έχει δοθεί αφορά και τα δύο. Επιπλέον και κυριότερα, δεν μας έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής, παρόλη την επίμονη αλληλογραφία μας και ούτε υπάρχει σε κανένα επίσημο ιστότοπο ανηρτημένη, η έγκριση του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), παρά μόνο η εισήγηση αποδοχής του ΠΣΔ της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), και επομένως, είναι πολύ πιθανόν οι εργασίες έρευνας να είναι καθόλα παράνομες.
2. Επειδή, όπως ανακοινώθηκε στις ημερίδες, υπήρξαν πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Σταθάκη ότι «δεν θα γίνει καμία εξόρυξη εντός του δικτύου ΦΥΣΗ (NATURA) 2000», ζητούμε άμεσα, η προφορική δέσμευσή του να υλοποιηθεί και νομοθετικά. Χωρίς να υπαναχωρούμε εκατοστό από την βασική μας απαίτηση για ακύρωση της παρούσας σύμβασης με τις πετρελαϊκές εταιρείες και την δια παντός απαγόρευση κάθε είδους εξόρυξης, συμβατικής ή μη για το μέλλον, συνολικά στην Ήπειρο, ζητούμε για το καλό της χώρας να υπάρξει ρητή διάταξη με σαφή απαγόρευση εξορύξεως υδρογονανθράκων και κάθε είδους ορυκτών καυσίμων σε περιοχές εντός του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 καθώς και των συνοδών έργων μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογονανθράκων. Μέρος των περιοχών έρευνας βρίσκεται εντός της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (και εντός του δικτύου ΦΥΣΗ 2000). Το δίκτυο περιλαμβάνει 27 διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ήπειρο στις οποίες δρομολογούνται έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως το Δέλτα και τα στενά Καλαμά και άλλες περιοχές στη Θεσπρωτία, όπως τα Όρη Σουλίου και τα Όρη Φιλιατών καθώς και στο Πωγώνι το όρος Μερόπη, Ωραιόκαστρο, Λίμνη Δελβινακίου, Δάσος Μερόπης κ.α. Δυστυχώς οι Φορείς Διαχείρισης έχουν απλά θέσει κάποιους χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς, χωρίς να αποκλείουν ρητά την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι ο κος Υπουργός θα τιμήσει τις προφορικές δηλώσεις του, θωρακίζοντας το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών νομοθετικά, στον νόμο του Υπουργείου του που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφορικά με τους «Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις». Να αποδείξει έτσι την ουσιαστική πρόθεση του ΥΠΕΝ για την προστασία του δικτύου που θα διατηρεί το χαρακτήρα τους ως τόπων διατήρησης των απειλούμενων ειδών και των οικοτόπων τους, όπως και χώρων μη βιομηχανικής χρήσης, αλλά άσκησης ήπιων δραστηριοτήτων, ως η αλιεία, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και ο τουρισμός, με οφέλη για τους κατοίκους.

3. Με βάση τις δηλώσεις όλων των γεωλόγων και σχετικών επιστημόνων στις ημερίδες, ότι “δεν υπάρχει περίπτωση για εφαρμογή τησ πολύ επικίνδυνησ περιβαλλοντικά υδραυλικήσ ρωγμάτωσησ (fracking) ή της πυρόλυσης”, ζητούμε να δημιουργηθεί άμεσα αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο για απαγόρευση της εξόρυξης μη συμβατικών υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές, όπως ήδη υπάρχει σε αρκετές χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Γαλλία κτλ). Το θέμα αυτό να αποτελέσει εισήγηση-πρόταση στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα με θέμα την «προετοιμασία προτάσεων αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» (ΑΔΑ: Ω9Ν94653Π8-3Ι1).
4. Να ξεκινήσουν συγκεκριμένες δράσεις και να προωθηθούν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις με την υποστήριξη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων των πολιτών σε ευρύτερο και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, για την άμεση υλοποίηση περιφερειακής στρατηγικής για την απεξάρτηση της Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα, όπως έχει δρομολογηθεί ήδη σε πολλές περιφέρειες και χώρες της ΕΕ μετά την συμφωνία των Παρισίων και ήδη υλοποιείται σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης (Αυστρία, Νορβηγία, Ουαλλία, Σκωτία). Κι αυτό δεδομένου ότι η περιοχή μας δεν έχει βαριά βιομηχανία, ήδη παράγει και εξάγει ρεύμα από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της και έχει άπειρες δυνατότητες για δημιουργία μικρών αποκεντρωμένων μονάδων ΑΠΕ με την συμμετοχή των πολιτών, σύμφωνα και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, στην προοπτική της ενεργειακής δημοκρατίας και αποκέντρωσης. Θα πρέπει στο άμεσο μέλλον ο κάθε κτηνοτρόφος και πτηνοτρόφος της Πίνδου να έχει ένα φωτοβολταϊκό στην αποθήκη και τον στάβλο του, όπως λόγου χάρη στη Γερμανία, ή να ηλεκτροδοτείται η επιχείρησή του κάνοντας χρήση μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας με την αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών από εκατοντάδες νερόμυλους και εφαρμόζοντας σ’ αυτούς νέες τεχνολογίες που δεκαετίες τώρα χρησιμοποιούν άλλες χώρες και περιοχές, συχνά λιγότερο ορεινές από την Ήπειρο.
5. Η βασική μας θέση παραμένει η απόλυτη άρνηση κάθε προοπτικής για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και ζητούμε και πάλι από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την επείγουσα ψήφιση νομοσχεδίου που θα ακυρώνει την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου, στην πολυεθνική Repsol S.A. και την ελληνική Energean Oil & Gas. Καλούμε όλους τους πολίτες να υπογράψουν στην καμπάνια μας στο AVAAZ, στο διαδίκτυο.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments